"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Thursday, April 17, 2014

Di Usia 7bln+, saya sudah boleh...








Yeayyy ummi! jangan harap ler ummi nak bersenang-lenang yer!

Surprisingly, segala2nya cepat..dari meniarap, sekejap jer tarik dada, merangkak, duduk but tak stabil lagi and now >> tengah seronok ler plak nk berdiri dengan sendirinya..

Asyik nak bergantung dekat dinding sofa jer!

And kalau x monitor mmg gedebumm jatuh! hiapp hiappp!

Ahad baru ni Najlaa demam..panas giler! from 38 dramatically increased to 39.3.
Ikutkan hati nak terus admitkan dkt Hospital but suami cakap monitor dulu. 
Bagi ubat demam yg amik dkt Lam Wah Ee tu and lap2 kan dgn air asam and air biasa tu consistently. Aku buat macam dkt hospital2 buat tue..bogelkan baby (with wearing pampers lah of coz) and basahkan lampin & balut satu badan..

Alhamdulillah malam tue suhu back to normal. Isnin tue br perasan bonjolan dkt gusi atas..
Oh nak tumbuh gigi rupanya anak aku ni! yg aku notice psl air liur non-stop meleleh..

Hari tue dia nak di dukung jer!

Berat di usia 7bulan lebih nie aku x sure psl next check up bln depan..so aku assume berat Najlaa dalam 7kg+ gitu.

Anak kawan aku yg sebaya dgn Najlaa but lahir awal 2 minggu dh almost 9kg weh! maknyer cenonet jer..ekeke

Tak banyak sangat nak kongsi..tapi aku rasa, tak smpai setahun kot Najlaa ni nak berjalan psl now dia gigih guna kerusi kat gambar sebelumnya nie buat tempat utk dia moving ahead.

Dkt umah aku x kasi dia duduk dalam walker lagi psl walker Nureen dulu ada kt Kedah. So next week baru start nak kasi duduk walker kot walaupon dkt umah baby sitter dh kasi dia duduk.
Lajuss jer dia datang terpa aku tatkala aku nk g amik dia..tp bila dh bs dukung, tak nak lak datang dkt aku bila aku hulurkan tangan.

Tetiba aku tergoda tul nak g makan dkt tempat si EL ni pergi! oh Nooo!!

Friday, April 11, 2014

Nureen..hye there!


Dia dah x nak dah glamer2 ni..( x yah percaya, ummi buat cerita jer! :p)
Sebab tu ler cerita psl dia dh kurang..

Eh bukan, dia mmg dah x nsk bergambar dh..
Sebab tu dlm setiap gambar ada gambar ummi with adik or abah with Najlaa.
Yg dia syok, berkejaran mcm org meroyan.
X pon dia layan skutter klau time kami singgah mana2 nak bergambar! Tpt makan or whatever lah!

Dia mmg byk cakap.. Leh ckp sponteneous yg membuatkan aku rs...erkkk! Syabas nureen!

'Abah, jangan marah isteri!'
Abah, tak baik buat isteri!'
Eh, tak baik la korang suami-isteri bising2!
Or..'bengong!' Haa..yg ni mmg kena sedass dgn aku psl ni pengaruh rakan sebaya nih!

Paling ketara, now melidi jer dia..sm mcm mula2 dia msuk tadika!
Terkejut dgn budaya persekolahan kot or over excited smpai mkn lalu tp berat badan turun.
Tiap2 petang mmg sound system aku increase psl nk suh dia mndi. 
Klau dia start pegang phone, ipad or whtever mmg liat sket nk mandi. Last2 aku amik penyangkut baju! Tp x pernah aku pukul anak2 aku..suara jer kuat tp x pernah pukul anak2..
Budak ni kejap jer dia layan games. Lepas dh mandi mmg dia x sentuh dh. Time tu la dia nk bc Iqra'..
Pastu dia buat homework.
Dia rajin belajar. X yah suruh. Boleh kadang2nya dia paksa abah dia g kedai bawah semata2 nak beli exercise book.
1 buku tulis tajuk = orang yg buat bising.
1 tajuk tulis = bahasa cina.
Dia mng amik subjek elektif bahasa cina. Abah terpaksa ler g pujuk rayu cikgu nak tukar subjek bahasa arab ke bahasa cina. Ikut kan ajer psl sek agama dia da belajar arab..

Pergi sekolah mmg hari2 aq bekalkn dia. Bg wang saku dua hengget. Dulu 3 hengget tp kita cutdown singgit psl dia dok bg kwn pinjam. Now klau bw bekal, duit tu dia simpan. Dia nk kumpul smpai seratus katanya.. Smlm aq x sempat buatkn bekal utk dia, so bg 4 hengget. Pheww, licinnnn....kwn dia pinjam singgit katanya..sabar jer anak!

Neway, dia mmg byk tolong aku.
Tgkkan adik of coz! 
Pagi2 nak kejutkn dia senang jer..letak adik kt tepi dia..adik tepuk2 bdn dia, terus senyummm jer dia tgk kerenah adiknya! 

~ korang pon sure alami mcm2 experience dgn anak kan! For yg TTC, insyaAllah Allah makbulkn k.. Yakin pdNya...