"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Thursday, September 4, 2014

Alhamdulillah..selesai sudah majlis kesyukuran, bacaan Yassin utk mertua, Najlaa sthn, my sis dan arwah Aisyaa Darmia

Assalamualaikum...

First at all sorry psl x jemput uols..just jemput mn yg paling rapat jer psl majlis buat kt umah sendiri kt Kedah.

Satu2 nya impian aku yg dh lama nk buat terlaksana...syukur! Dgn berkat tolong menolong dari org2 kuat d belakang tabir, suami, my sis, mak, ayah, mak mertua kakak sulung aku yg dh aku anggap mcm mak sendiri! Paling best semua masakan adalah dari air tangan org2 yg tersayang sendiri. Cuma sedikit ralat psl x sempat nk amik gmbar Najlaa pretending potong kek, x sempat nk deco birthday decoration pon psl 29hb tu  lmbt smpai umah after check put kt Hotel Tabung Haji. Pastu lak sibuk nk g beli brg kelengkapan utk majlis, kek birthday especially..

Apapon myb psl niat asal mmg nk buat kenduri kesyukuran, bacaan yassin n doa selamat. So deco2 birthday tu x ler jd keutamaan sgt. Yg penting meraikan tetamu.

Alhamdulillah..walaupon penat, tapi majlis ni sgt menggembirakan. Jiran2 taman yg sstghnya mmg x kenal pon dtg bertandang. Ni yg membuatkn aku x sabar jer nk blik pindah ke Kedah. Nak anak2 membesar dlm suasana kemasyarakatan instead of suasana selfish kat bandar ni.

For the intro. Sket gambar utk tatapan yer...nnt free tempek lg!

Korang akan nmpak kwn2 baik aq ni klau kt setiap majlis aq ataupon depa. Thks zura yg sudi dtg dr Penang. Ieda n Wani yg semestinya memeriahkn suasana. Dan  Ea yg datang dr Perlis.

# more story coming soon k klau i is free..:)

Friday, August 15, 2014

Diari Raya 2014 | First yer beraya berempat..

Assalamualaikum...

Nak wrap up psl raya before mood ilang lg!

Alhamdulillah...1st-3rd syawal yg meriah...walaupon mood nk beraya kurang! Baju anak2 semua beli last minit!

Baju raya nasib baik dh tempah 2 bln awal yg mulanya bj tu nk pkai tine kenduri but jd rezeki bj raya akhirnya..

Ramadhan mmg best psl berjaya memboikot pasar ramadhan. Mkn apa yg ada jer..masakan yg simple2..

1st Syawal 1435H

Macam tahun kebiasaannya, pg raya dkt umah mertua dan ptg dkt umah my parent. Dkt jer perjalanan..dlm 30 mins! So x da istilah berebut nk balik kg mana. Then klau borink dkt both side, kite lepak dkt umah sendiri before blik Penang! :p

Pagi raya mcm biasa ler, uruskn anak2..but thn ni relax sket psl x g solat raya pon..x da org nk jaga Najlaa...sob sob! Thn ni bertambah ahli keluarga so lebih meriah!

Lepas raya kite g ziarah umah kwn suami before konvoi g umah tok dkt Merbok, kedah. Since kite nk singgah umah kwn suami dulu, yg lain2 tu g dulu. 

Klau g umah tok, mmg seharian habis ms kt sana psl semua kaum keluarga stay dkt2. Pergh perut sendat dgn makanan! Siap package durian lg! :p

Mmg x der gmbar ry kecuali yg ni jer setelah ditapis oleh lembaga pengarah..ekeke..:p

Aku pon dh kureng pegang kamera n mostly pegang/dukung budak kecik ni jer!

Lepas g umah tok n sedara mara, terus we all blik umah mak aku dkt Kuala Nerang. 

2 Syawal 1435H

Raya kali ni rs best jer psl kali ni rajin menziarah..klau idak, dok kt umah jer tunggu tetamu. Kali ni konvoi dgn my sis yg sulung. G umah arwah pakcik, umah makngah, mak long n last umah paksu. Ni antara umah2 yg we all wajib pergi. Ikutkn byk lg umah nk p tp since bw bb kecik, ssh lak nk beraya. 

Ni jer sempat amik gmbar. Ada byk lg but aku shortlisted kn lah! Malas nk trf n edit...eh edit kah? Ekeke

Mlmnya kita buat BBQ. Acara wajib tiap2 thn..smpai kui 2pg kot berBbQ psl blik dari umah paksu pon dh lepas mkn mlm. Kui kyi..

3 Syawal 1435H

Hari ni aku dh nk kena balik Penang. So plan nk beraya dkt umah mak tam dkt Jabi n singgah umah sendiri jap spotcheck apa yg patut. Katanya nk singgah kejap jer tp!

Budak ni ler melewatkn ms aku. Dr umah mak aku lepas mkn tghr, but then dia tido smpai kui 6 ptg. Pukul 10 mlm br bertolak. Tu pon lepas g beraya n tgk bb kt umah jiran sebelah..ekeke..

So mulanya nk jumpa ieda dkt pokok sena but x jd psl ieda ada hal. So aku n hubby singgah AS mkn lewat mlm before gerak balik Penang. Pukul 1 pg kot br smpai Penang. N the next day kena kerja for monthly closing. 

Overall. Cuti yg singkat but bermakna. Nsib baik penang n kedah dkt jer. So pastu kita blik lg utk continue raya.

This 28/8 up to next month blik lg! X sabariah betul nk balik n main masak2! Aq dh suh kak aku buatkn ketupat palas lg!

Last but not least, again...Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin semua. Jemputlah dtg ke teratak i..��


Thursday, August 14, 2014

Imaginasi Nureen..

Salam petang..

Td dpt message pic ni dr suami. Katanya terjumpa ni kt meja opis dia.

Last week nureen mc n lepak dkt opis hubby! Nak gelak aku tang kereta2 yg dia tulis tu! Dia mmg peminat keta dari dulu so most of model keta mmg dia hafal..

Tajuk imaginasinya mmg awesome! :p