"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Thursday, May 14, 2009

Mudah d Sediakan...sedap d makan...



AHAKS!! best tak title aku...ritu kan aku ada masak Assam Prawn....so ader ar dua tiga blogger yang nak reseki...mudah jer nak masak nyer....Actually member aku MS Emily Yeoh yang bagi resepi nie...tht mean masakan ni selalu ler dier masak....Ok puan2, ibu2, isteri2..dan anak2 sekalian.....

Bahan2 yang di perlukan
~ Bawang Putih : di ketuk @ di hiris...tp prefer ketuk ar pasal biler tumis bau dier ngancam...
~ Asam Jawa : di perah air dier...kalau korang nak taruk sekali biji pon x per....hahahaha
~ Udang : ikut suka hati ar nak brapa ekor...lebih bestt kalau udang besau dari deep sea yer..bukan yang bela tue.....
~ Bawang besar/Cili : utk hiasan ler..taruk masa dekat2 nk masak tue...
~ Sedikit garam
~ sedikit gula : utk counter rasa asam tue
~ Pepper : ikut suker ar nak pedas tahap mana pon...
~ sedikit minyak yer...jgn taruk byk plak! minyak sawit x bagus sgt tau! hahaha....

Cara2 menyediakannya....
~ Perap air assam jawa ngan udang yer puan2.....kalau bleh bg pekat ar...tp ikut korang ler..kalau pekat sgt nnt masam plak!
~ Sudah di perap tue...tumiskn ler bawang putih tue bersama2 ngan minyak tue...
~ Selepas itu..masukkan udang yang telah di perap sekali ngan air assam jawa tue yer...
~ pastu..masukkan garam..gula dan pepper....
~ biarkan seketika....kalau lama2 kang kecik plak udang tue....
~ ok dah siap!

***nota pesanan: kalau x brapa sedap jgn marah yer...sbb bg aku masakan camni simple..tp sedap woooo...selamat mencuba!! tp bayar ler dulu royalty dier...hahahahaha!

10 comments:

atie said...

Kaktie tak pernah cuba resepi nih, harus satu hari nanti, cam sedap jerk...

mummYaeesh said...

resepi ke reseki (cuba check blk) ahaks!

senang nye..bleh torai!

Gieyana said...

Atie ~ cuba ar..mesti kak Tie nie suka dok dapur nie...

Gieyana said...

My ~ resepi kaki..hahahaha..aku siap g check balik tau! nasib baik betul!

atty's said...

tq for resepi..mesti sedap nie ..

IeDa said...

wahhhhhh...boleh buka kelas memasak nie...ada resepi lain tak???

[-suziey-] said...

waa resipi assam prawn..kalu xsedap pok dahi..ekeke:D

Gieyana said...

Atty - u're welcome..try yer! sedap bgtau..x sedap x yah ler bgtau erk!hehehe

Gieyana said...

Ieda ~ alaaa besa jer...yang len tu sambal tumis ajer la!hahahaha

Gieyana said...

Suziey ~ member yg bg tu..tu pon 1st time try...x tau ar citarasa korang camna..sekadar berkongsi jer...wakakakakaka