"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Wednesday, August 26, 2009

Di Sebalik Cerita Sedih Itu!

Part 1

Hmmm..sekadar nak kongsi cerita nie dgn uols...semalam aku telefon kakak kesayanganku...macam2 kitaorang borak...psl anak sedara baru dier yg dier tgh jaga..kesian kat Danissa psl Mama dier tinggal..susah nak cr bb sitter katanya kt KL sinun!..hmmm...x per ar nnt dpt ar bb siter tue yer Ku Za..mesti ko mmg rindu giler kt princess ko tue...aku paham psl aku dulupon sama....kak aku minta nk jaga Nureen kalau x der bb sitter..tp aku x boleh ar berjauhan ngan Nureen..tak sanggup aku!

Pastu citer kita berkisar ttg baju raya plak...akak aku ckp dh amik dh baju aku tue...yang lawaknya tailor yg aku buat baju tue sama ngan tailor Ieda..first time aku try tailor nie....Ieda ckp mmg berbaloi..rege dier bleh tahan ar psl aku buat lining & taruk sket manik..RM100+...tp, masa aku buat kt tailor yg biasa aku buat tue..lagi mahal..huhu

Ini gambar Afiq..minggu nie,tiap2 hari Nureen asyik sibuk tanya Afiq...this weekend kita jumpa Afiq yer Nureen sayang...


Hmmm...kalau aku call akak aku nie mau dkt 1 jam borak...tp kan time keja..so x ler lama sgt....pastu citer psl makanan and bla...bla...bla.....tetiba dier citer psl anak kawan dier....sedeyy aku bila dgr...naluri keibuan tersentuh! sgt2 tersentuh....Kak Shida nama kwn dier tue...aku pernah gak smpai kat rumah Kak Shida tue.....

Akak aku bgtau..anak Kak Shida yg umur sama cam Afiq tue kt ICU skrg...50/50 jer...hanya menggunakan bantuan pernafasan......mula2nya, budak tue hnya demam..ON & OFF....tngok keadaannya still berulang2..aku ckp H1N1 ker? akak aku tak taw..jangkitan kuman katanya!huhuhu

Diaorang tgh sonot bermain2...


Makanya...diaorang bw budak tue ke Hospital Jitra....hmmm..Imagine, Doctor do nothing? So surprising right?..Dah semalaman kat spital tue..keesokkan paginya baru ar Dr check & dapati anak Kak Shida tue dh kritikal and pihak spital directly divert anak Kak tue kak Spital AS....little bit courious kt sini...knp diaorang do nothing of threatment kt budak kicik tue...kesian sgt kat anak kecik tue...virus dah memasuki paru2 & kat brain dier..harapannya utk hidup tipis & kak aku bgtau...Kak Shida tu redha sekiranya anak dier tue Pergi.......and kalau si kecil tue hidup pon maybe akan mengalami kecacatan.....bergenang air mata aku! akak aku pon nangis! sedeyy katanya psl si kecil tue selalu main2 ngan Afiq...siap Afiq ckp Afiq dh x bleh main lg ar ngan anak Kak Shida tue....

See...keriangan kanak2 & remaja...


Actually aku kenal kak Shida nie masa Nureen berumur beberapa bulan jer.......kakak aku bw ke rumah dier utk cari daun pokok Delima.....Korang nak tau tak apa yg jadi kat Nureen masa umur beberapa bulan tue!! kalau igt kembali mmg aku menangis!! kesian kat Nureen! huhuhuhu.....Bersambung yer.....:)



^^ kang citer aku panjang..korang tak larat nk baca plak!
>>Gambar x der kena mengena ngan citer nie...saja taruk jer...utk lihat kegirangan kanak2..alangkah sedeyy & pilu sekiranya kegirangtue di tarik balik...
^^ Ya Allah Ya Tuhanku...ko selamat dan sembuhkan si kecil yg baru menikmati keindahan Alammu ini..berilah beliau peluang utk menjaga kedua ibu bapa dier kelak bila diorang tua nanti..AMIN!
^^ Moga2 Anak akak Shida tue sembuh seperti kanak2 lain di dunia nie...
^^ aku tak sempat nk transfer lg ar picca gathering ngan Watie, Mija, Niza & Zura....besok2 aku upload yer.....penat ar nk on9 malam2..kejap jer sempat aku terjah umah kengkwn..bila dh terjah..nk wat entry dh malas dh psl rasa nk zzzzzzzzzzz jer...




31 comments:

EIJAM'S FAMILY said...

gie, mmg seronok kan bberborak lepas tue macam2 citer keluar..., yerklah nape yerk doc tue xde buat ape2 kat si anak kak shida tue, kesian budak tue.. ape2 pun kiter doakan anak kak syida tue cepat sembuh dan dapat mejalani xtvt seperti kanak2 yang lain.. hati ibu mane xsedih biler tgk anak sakit.. cepat sambung yerk gie ape jadi ngan si nureen tue yerk... i tggu...

cik intanurulfateha said...

.hmm kesiannye kt anak kak shida tu kak
.smoge die kmbali sihat
.aminn

niza said...

siannyer anak kak shida tuh...aku doakan dia cpt sembuh...

alyyani said...

aku marah tul bila da refer kat hospital secepat mungkin tp pihak hospital bole buat sambil lewa. iklan sibuk ckp don't take fever for granted. tp bila immediately bawk. itu la jd nye. marah la. emo jap...

p/s : aku kalo begayut dgn akak aku pun smpi panas tepon sebab ade je benda nak update. almaklumla sorg kat kl, sorg kat merbok nun..

fazilzura said...

Gie, aduyai sedih tul aku baca story kak shida tu .. huhuhuhuuh
kalau haku , entah ler.. sure otak ke lain , bdn ke lain ..
hope dia banyak2 kan doa.. mudah2an doa bln pose ni berkat ..

fazilzura said...

Gie, aduyai sedih tul aku baca story kak shida tu .. huhuhuhuuh
kalau haku , entah ler.. sure otak ke lain , bdn ke lain ..
hope dia banyak2 kan doa.. mudah2an doa bln pose ni berkat ..

Gieyana said...

Eijam's family

Betui tue..mcm2 citer kuar..

ntahler..tu la psl..dh taw dh psl Peel GH nie camni..diorang bkn nak hiraukan sgt..really bad in customer service..huhu..sket emosional kt sini..

betui tue..aku pon turut berharap agar anak kak Shida tue kembali pulih spt kanak2 lain...

wokey..nnt kita wat entry yer..nk cr mood & hsail terbaik nie..:)

Gieyana said...

Cik IntanNurfateha

betui tue dik..moga anak dier kembali pulih..Amin.

Gieyana said...

Niza

betui tue... aku pon sama..moga2 si kecil tue cpt sembuh..:)

Gieyana said...

Allyani

Betui tue...aku pon mmg marah taw! tht why aku mmg x prefer pegi GH although the fee is cheaper compare to Private..I rather go to private coz the service...and the funny things is my hubby is under MOH..same goes to my sister...hahaha

wei aku pon emosional gak bila babitkan kes2 camnie..huhu

^^ sama ar cam aku..kalau kt umah..mau panas telinga d buatnya..ni kt opis kena control ar sket psl byk mata memandang..ni pon guna own hphone..hiks!

mummy_ayu said...

sedihnya..kita yang ibu ibu nie, kalu cita pasal anak anak, memang touching..apa tah lagi yang kita kenal..lagi la sedih, tak kenal pun boleh buat kita nangis..apa pun didoa anak Kak Shida tu sihat plus Kak Shida tu tabah menghadapi ujian dariNya. amin!
apa yang jadi kat Nureen dulu? wondering???emmmm...

el said...

aku pun sedih gak anak kak shida tu
huwaaaaaa napalah bengong sgt spital2 ni eh...sng2 je diorg nak transfer sn cni pas2 x chek betul2...
ya allah ko sembuhkan lah anak itu..dia masih kecil..huwaaaaa

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

sekali-sekala dapat berbual dengan kakak yg jarang2 jumpa memang happening....tapi apakan daya dalam org lain dok keriangan, ader juga yang kesedihan.....

afdni said...

tak baik btol pihak spital tu..sian dgr cter kak shida..

sis_nita said...

erk! tak patot laa.. hmmm.. semoga tabah hadapi dugaan..

suka nengok nureen ngan baju kalerr pink tu.. :)

shi3la said...

adoiyaii siannyer..moga kak shida n family tabah hadapi semuanih..aperpon yg berlaku biarlah yg terbaik utk anaknya..

tapi Hospital jitra ngan AS memang selalu dengar kes doctor wt ignore nihhh....dah banyak kes,siap ader keluar paper lagik..ntahlahhh...

AINANAM said...

menitis airmata kakina tau,,..moga2 kak shida tu tabah menghadapinya..

Dee said...

aku yg baca ni pun bergenang airmata..sian kt k shida..harap dia tabah..kalo kena kat aku pun aku x tau leh ke aku tabah..hmm...

MaMa aYiN_FaSHa said...

wei..aku pon baru ambik jer baju raya last week masa balik kampung ri tu..hehhehe..

CINTAMANISZ Lite said...

Wah..sejati nampak ngan Ieda. Siap tempah kat tailor yg sama, huhu..

Semoga kanak2 yg sedang melawan penyakit apa pun skang cepat semboh!
Sian diorang..badan kecik terpaksa tanggong semua tu..

[-suziey-] said...

hmmm siannye la bdk n mak dia..adeiiii..sedih plak aku..mmg kadang geram la ngn gomen spoital ni..ye la org ramai nk entertain tp tu tjwb..harus la..main ngn nyaawa org kena la consisten

Gieyana said...

Mummy_Ayu..

betui tue...kalau bab anak2 yg sedeyy nie, dgr citer psl anak org yg tak kita kenal pon tersntuh kan..especially citer2 yg kuar kt paper...

Moga2 Kak Shidah & keluarga dier tabah menghadapi dugaan Allah Taala..

Nureen ker? nnt sy citer yer..:)

Gieyana said...

El

betui tue...aku dgr pon dh bergenang air mata..kalau p tgk sendiri mau menangis di buatnya..huwaaaa

tu la psl..kt spital yg mula2 admit tue x der kelengkapan kot...selalunya yg kritikal mmg diorang akan divert p kt main spital kt AS tue..huhu

Gieyana said...

Ibu Damia

Betui tue..mcm2 citer kuar kan! tmbah plak kakak yg betui2 memahami kita..apa saja citer kita share ngan dier...

betui tue...orang tgh riang-ria menyambut Ramadhan dan tak lama lg Aidil Fitri..tp x semua yg bertuah psl ada yg terpaksa hadapi dugaan Allah Taala yg betui2 menguji jiwa...huhu

Gieyana said...

Afdni

A'aa kan...mmg majority spital nie bad in Customer service...mostly ler...bukan takat dgr citer dr pihak2 lain...sendiri pon dh pernah kena!!

Tu la...moga akak Shida tu tabah..huhu

Gieyana said...

Sis Nita

A'aa kan kak..tak patot betui la..Aduhaiii!

Thanks yer akak!

wantie said...

sedeynya aku baca. Aku pun tak tau naper sekarang banyak sgt kes jagkitan kuman dlm otak, peparu. Dr. pun tak dpt detect.

CuTeMiUt78 said...

siannya anak kak shida tu... klu aku pun rasanya berserah je lah.. tapi tak sanggup tu..
hah. pe la halnya ngan nureen tu.. cepat2 update k

mummYaeesh said...

tu ler pasal.. skang ni mcm2 penyakit..kdg2 kita tgk anak2 sihat pastu sekelip mata sakit..ish nauzubillah!

mcm my sis punye ofismate, anak dia meninggal masa umo 6 thn, leukimia..sedangkan masa umo 5thn..sihat walafiat..mcm kanak2 normal!ish..seriau!

Gieyana said...

Wantie

tu la psl..kesian kan..huhu

Delimasari said...

turut simpati