"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Thursday, September 10, 2009

Hmmm..Ibu!!

Hmmm..nak citer..masa balik kg ritu aku telah kemaruk benda kt bwh nie..so Emak aku yg baik hati tue dgn penuh bangga telah buatkan aku Ketupat special nie..tp bkn ketupat nasi tp ketupat pulut...so aku celebrate raya dulu ler yer..bkn ponteng posa okies...aku posa tau!!

Photo Ihsan..amik kat SINI
^_^ So, kat sini aku nak ucapkan tima kasih utk mak aku psl sanggup buat ketupat yg special utk aku...hiks!
^_^ Nasib baik time aku roger mak aku tue, mak aku tergerak hati utk amik daun palas...NALURI SEORANG IBU kan...
^_^ Walaupun kekdgnya aku mencemburui owg lain yg punyai Parent yg sudi menjenguk anak2, menelefon dsbnya..namun aku bangga punyai seorang IBU yg tabah mengharungi dugaan Hidup....bila di imbas kembali, Mak mmg tabah...pernah setahun hospital menjadi tpt tinggal mak demi menjaga adik yg sakit di HAS....Dan skrg berkat doa mak...adik pulih walaupun mengalami kecacatan kekal seumur hidup....sedeyyy bila flasback kembali psl aku turut berbakti menjaga adik di masa cuti sekolah...nak aku citer??? Ishhh..rasanya biarlah menjadi sebuah memory hitam keluargaku....kang aku nangis plak! hiks!

40 comments:

wantie said...

sekarang ni susah nak jumpa ketupat jawi yg dianyam cam gini. Aku pun windu gak..
sekarang ni banyak yg pakai plastik.

malangnya, walaupun mak aku pandai anyam, sampai hari ni aku tak leh nak ikut jejak langkah dia...

el said...

huhuhu ketupat tu
my feberet tu
mil sllu buat mlm raya
selamat ari raya

mama tisya said...

wah dh dpt mkn ketupat awl ko ye...mak sanggup wt apa saje utk anak tp anak blum tentu kn..tiba2 aku pn sebak dk taip ni...uhuhuhuh

De' Sal said...

ish ish......petang2 ni dok tayang ketupat la pulak....bikin akak lapo lak ni,hu hu.....

sis_nita said...

akak suka ketupat daun palas.. sedapnyerrr kan dik..

hurmmm..

pengorbanan seorang ibu..

tak terbalas rasanyerr..

~Atie+Farid~ said...

dapnye ketupat....dpt cicah serdak rendang lagi best........

[-suziey-] said...

errr ketupat pulut tu ketupat palas kan...hmm xsabo nk raya..mil aku rajin buat ketupat palas..mak aku plak rajin buat ketupat nasi..seimbang kan..hahaha..2-2 aku sebat:p
jeles ni ko raya dulu.

Izan said...

tak payah cerita pun intro ni da nak nangis da...

awal nya masak ketupat... =)

AmyNa said...

alahaiii akak..
amatlah tersentuh hati myna dengan memory hitam itu..sepantas kilat kenangan itu menyelinap ke ingatan myna nie.
yer la kan...tetiba rakan sepermainan yang menceria kan..menerima ujian yang sebegitu dari Allah. akak lom cita lagik,myna yang nangis dolu...segar dlm ingatan semua memory itu akak...

tp skrg Alhamdulillah..semuanya berkat doa seorang ibu(m'lang)..:D

p/s: myna rindu suasana kampung, rindu masakan mak..uwaaaaaaa!!!

ibu_umairah said...

yang tertera gambar di atas itu ketupat nasi..melaka selalu buat ketupat nasi....as sangat suka ketupat palas..kalau nak makan pun beli kat p/malam je lah!!!!nak g raya kampung gie lah..dapat bunkus ketupat palas...heee.heee

MaMa aYiN_FaSHa said...

Wahhhhhhh...selamat ari raya Gie...
Nanti nk pi umah hg nk mkn ketupat yg mak hg buat leh???hehehhe

Gieyana said...

Wantie

Betui2..tp yg nie photo rompak jerk..x snap sendiri pong..huhu

mmg best kan..aku suka kedua2nya..:) ketupat nasi ngan kuah kacang..ketupat pulut ngan rendangnya..perghhh!meleleh!..:)

Gieyana said...

El

Feveretku jugak..hihihi...
owhh MIL sayang ko tue..pandang dier buat yer..:) sama ar cam mak aku! cuma aku jer x pandai..huhu

Selamat Hari Raya gak yer..:)

Gieyana said...

Mama Tisya

kekeke...rasmi dulu ar..tetiba aku teringin nak makan..hiks!

aku wat entry nie pon sebak gak..mcm2 aku pikir bila flashback balik..:)

Gieyana said...

Kak Sal

owhh..kesian akak..sy pon lapar gak..tp nak citer gak psl mak sanggup masak ketupat utk anak pompuan last dier nie..hihihi

Gieyana said...

Sis Nita

betui tue..sedap jer kan bila mkn ketupat daun palas nih..perghhh maveles!!

betui tue kan..walaupon seburuk mana pon layanan ibu...Terlalu BESAR pengorbanan mereka..huwaaaa!dh sedeyy dh nih!

Gieyana said...

Atie

betui tue..perghhh..marveles!

Gieyana said...

Suziey

Betui2..ketupat pulut guna daun palas..kekeke...owhh..kedua2 ko bleh rasa kan..untung ko!

cehh2..aku pong sm..hiks!

Selamat Hari Raya!

Gieyana said...

Izan

huwaaaa...sedeyyyy..tue kira ayat aku x menyentuh perasaan lg..igt mmg nak wat entry sedeyyy..tp aku wat stail hepi go lucky sket!

Teringin ler wei...ntah knp plak!hehehe

ZARA 札拉 said...

huwaa~

nak ketupat!

Gieyana said...

Amyna

Alahaiii dik...
akak baca komen ko nih pon dh teresak2 dh nie..bila igt balik semua kejadian tue..dr masa kejadian, terngiang2 lg semua tue...masa kt spital lg...huwaaaa..nangis teresak3 lagik!

Dugaan Allah Taala utk umat dier kan..dlm menguji tahap ketabahan insan yg bergelar MANUSIA...

Biarlah IA jadi sejarah Hitam dlm keluarga akak kan..huwaaaa!

Akak lagi ar ...still Segar dlm ingatan nie..huhu

p/s: jangan sedeyy2 yer walaupon thn nie x dpt balik raya...jg diri k..:)

Gieyana said...

Ibu Umairah

Gambar pinjam jer nie..kekeke..
betui tue..kat Kedah byk ketupat pulut..dtg ar..:)

Gieyana said...

Ieda

Wahhh..Selamat HAri Raya gak yer..:)

Wei..boleh ajer..aku ada kt Kedah smpai raya Ke-2 jer..raya ke-3 aku outstation ar wei..pastu aku balik Kedah raya Ke-6

Gieyana said...

Zara

Meh dtg umah akak yer sayang..:)

MiJa said...

aku kalo baca kisah sedih kompem berair air mata.huhu.
yer,mak kita mmg tabah..adakah kita akan jadi mak yg setabah mereka kelak? insya Allah...

adda said...

yummy.. sedappnyer

EIJAM'S FAMILY said...

amboi x acih.. gee beraya in advance nie.. huuhuh mmg klu teringin ape ajerk ckp lah ngan mak mesti die buatkan..tue ler kasih sayang seorang ibu utk anak yerk.. ketupat pulut sedap tue.. makan ngan rendang meleleh air liur beb..

shi3la said...

janji kau dah bahgia skang..yang dah lepas tuh biarlah jd panduan utk kiter idup ari esok..

IBU sampai kapan pon jasanyer tetap dikenang..pengorbananannyer tetap dihargai..

atty's said...

sonoknya ibu gie nak masakkan ketupat tu ..kan mudah ..tp seorg ibu sanggup laku kan supaya anaknya happy ..

CINTAMANISZ Lite said...

Kasih ibu sampai ke syurga Gie..

Kita pun dah jadi ibu, kan? Semoga kita menjadi seorang ibu yg baik kepada anak2...

Gieyana said...

MiJa

Betui tue..ni x citer pon terasa kesedihan kan..huhu

Betui tue...Mak kita mmg tabah kan..:)

Gieyana said...

Adda

yummy..sedap2..:)

Gieyana said...

Eijam's Family

Kira aci ar..teringin nie..kekeke
Betui tue kan..Mak mmg seorang INSAN yg baik kan..:)

Perghh..meleleh2..:)

Gieyana said...

Shi3la

Mmg bahagia bersama Insan kesayanganku..tp sendu bila igtkan familyku itue..huks!

Betui tue..:)

Gieyana said...

Atty's

Seronok wooo..betui tue kan..pengorbanan ibu x ternilai..:)

Gieyana said...

Kak Alona

Betui tue kak..so kita mmg kena ler jaga diorang plak kan..:)

Sokong tue kak..time nie ar kita jd yg terbaik utk Anak kita plak!merasai susah dan payah dlm membesarkan anak2..:)

Siti said...

sedapnya ketupat itu..terliur lak..

Dee said...

ketupat daun palas ko apsal cam ketupat nasi?

Gieyana said...

Siti

Betui2..sedap..:)

Gieyana said...

Dee

Aku tempek picture jer nih..cari photo ketupat palas tak jumpa..kekeke