"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Thursday, November 12, 2009

Rumahku Syurgaku…

SEGALANYA berlalu dengan pantas sekali…within 1 year, alhamdullilah rumah kitaorang akhirnya menjadi hakmilik…Segalanya bermula dengan penuh lucu actually….Proses pembelian rumah ini adalah di luar jangkaan..Motif utama kitaorang untuk invest kat property ini adalah utk hari tua nanti…Kitaorang nak settle down our life kat Kedah…after semua lokasi di kaji dan di selidik..akhirnya, aku dan suami memilih utk menetap kat hometown aku bila tua nanti…
DSC_0007DSC_0008 DSC_0010DSC_0012
Setelah berjaya memujuk si suami dengan penuh pujuk dan rayu…akhirnya si suami memberi green light utk publish rumahku syurgaku kat blog….Of course ler nnt dapat juga kitaorang imbas2 kembali, mana tau dah lupa which month/year kitaorang dpt umah nie…hiks!
DSC_0018DSC_0019DSC_0022
DSC_0023DSC_0032DSC_0027
DSC_0047DSC_0050DSC_0038
Terasa kelucuan di sini actually…kitaorang hanya enroll our name kat developer thru internet jer…in the end, ada property nak buat kat hometown aku…tu pon, akak kat developer tue call hubby..kalau x, mmg enggak tahu akan property nie…tu pon cuma tinggal lagi 3 unit jer…kalau tak silap, yang lagi 2 unit tue, price dia maybe RM200k kot!
So, aku tanpa melengahkan masa..instruct akak aku utk bayar booking fee kat rumah nie without looking for the floor plan & so On..yg lucunya..keluasan rumah pon haku tak tau! kahhhhhhhhhh!mmg lawak! nampak sgt buta2 jer beli kan! janji dpt stay kat hometown bila tua nnt!hahahaha.Yang haku tau cuma estimation price dier jer….hiks!
DSC_0046 DSC_0037 DSC_0051DSC_0079
Dan Akhirnya..rumah ini menjadi milik kitaorang....Seperti biasa ler…tuan empunya blog semesti mengglamerkan diri kat blog dier..kahhhhhhhh! See below..Nureen pon nak tumpang glamer k!
DSC_0074
^_^ Jangan salah anggap yer..motif utama bukan utk menunjuk2..tapi INI utk kenangan kitaorang kelak di suatu masa nnt…..
^_^ So, sekarang proses utk habiskan RM lagi for this!huhuhu
------------------------------------------------------------------------------
*** Nak tengok gelagat Nureen yg entah haper-haper? click kat SINI

75 comments:

Cik Wanie said...

wah senangkan beli rumah kat hometown sendiri,
bagus bagus,
hik hik hik:)

LoVEaQshA said...

canteknyer umah akak nie, katner??

besh kn bla dpt umah sdri atas tanah lg!~! tp seyes mmg lawala umah akak nie,msti mhl kn??
sb tgk buka dn luas pn mmg memberangsangkanla!~!

Selamat menghabiskan RM..blink..blink..blink

bspotgurl said...

wah wah.. rumah banglo nih...
so, mmg u taknak duudk lagi ke?

~Zetty84~ said...

wow..!!! luasnya laman umah ni...best nih..nanti leh bercucuk tanam kat cni...hikss.... ;p

AmyNa said...

wahh..akak beli d kampung ehh. bestt nya..d sana pun membangun sudah skrg kan. Umah taman merata alam. x sabar nya nak balik sana cuci mata...wahhh tetiba teringat kampung teruss...

akak...myna balik kampung 21hb nie,kalu ada kesempatan bertemu kita yer..InsyaAllah :D

Fara_Adura said...

Wah tanteknye umah..:D

Semi d ek? Banyak tanah tu..leh ar bercucuk tanam nanti..hehe

Kat ne neh g? Leh ar weols gediks2 stu nanti.. hehehe

CINTAMANISZ Lite said...

Baguis leh Gie...menghabiskan duit utk wat rete ni ok ler. Tambah2 lagi beli umah, beli tanah...sume tu harga akan melambung2 tinggi nilainya. Beli ler lagi sebuah kalo hangpa mampu...bkn pe..wat sewa..ada pendapatan sampingan...hehe..

Cantik umah tu? Semi D ye? Lapang betul kawasan umah tu ye..mesti hang dh pikir nak wat lanskap apa...taruk kolam ikan karp ke..kan?? ish...lawanya..
Nureen nak lari kulu-kilir pun luas...akak pun tompang hepi...hehe..

Mummy Aqil said...

gie..bestnya umah awk. besau.. ada tanah luas plaks tuh.. sng nak wat kenduri nureen nnt. hehe..

anyway congrats to u dear.. siap sedia k.. time to deco..deco.. the house.. hehehe

CaMaRPuTiH said...

bestnyer dah ada aset sdiri. kalo aku org luar dr k.l sure aku pun beli umah beso2 gie. murahkan dari kat town.

tumpang happy dgn rezeki org... alhamdulillah.

niza said...

tahniah2!!!sonokkan ader umah sindri...mesti xleh tido dok pk nak deco caner....hahahahaa...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

alhamdulilah....
lepas ni bolehlah pk bagai nak rak bagaimana nak deco rumah ru....masa ni mulalah imagine nak beli tu, nak beli ni, nak buat tu, nak buat ni...huhuhu..pendek kata semuanya untuk masa depan kita....congrats..

el said...

cun wooo umah ko tu
berkonan aku
betul2 kalo ivst umah..x rugi mn
sewa boleh...nak duduk terus boleh
tuk ari tua sng nti

aku ni pun tgh survey2 nk cari umah...
nak umah cam ko tu bleh..jd jiran sebelah..kahhh

zura@iwan said...

dh amik kunci noh....sure x sbr nk duk lak kan...lps tu mcmc2 pk nk buat lak..mcm haku la...rm abis kut tu la...hikss..

luas umah hgpa tuh...luas ruang tamu & toilet cm sm sket ngan umah aku..hikss

~Firsya~ said...

humanggggaiiiiii...besornye umah akk...besh2x...pelaburan dihari tua

atty's said...

alhamdullilah kan gie..besaunya umah ..
nanti leh singgah umah gie.

AkMa said...

gie besarnye umah ko gie..bestnye la kalo dpt umah besar cam tu..

leadleedeea said...

nice house laaa sis..cantek ok.. lead suke~!!

IZAN said...

waaaaa besttnyerrrr.. muda2 lagi (muda lagi kerr..? he he ) dah ada rumah utk masa tuaa... moralnya ni nko tak duk la rumah ni..? ke? anyway memang cantek umah baru nko ni gieeee... rumah dah tentu la cantekk.. gambarnyer pun cantek2 bebb!!!!

alyyani said...

umah kat kedah mmg banyak pilihan. laki aku da hint2 nak setel down kat kedah. tapi nye...aku mmg selesa dok sini. so kalau dia insist gak, kenala pandai pujuk rayu. dan kenala bersyarat bagai. :D cantik umah korang tuh..

Dee said...

tahniah gie..idaman suma org ni..beli rumah bawah..nmpk luas n cantik..

hajarus said...

wah... cantiknyer rumah gie... katne ni yer... besau lak tu... luas la halamannyer... leh la cucuk tanam nanti tu...

mama tisya said...

best ler dh dpt bli umh sendiri..besar & cantik plak tu...slamat mendeko

AINANAM said...

uittt, cantiknya umah depa

Nana said...

lawa la umah ko
ramai tol aku tgk blogger pakat bli umah bagus..bagus

illa said...

mmg cantik umah nie..luas jugak..sy pun xsabar nk pindah umah..tp lom dpt kunci lgi..xperkan berabis duit tuk masa depan..

Naimah SiDiK said...

salam G, x tahan niee... cantikk siottt umah ang.. aku tahao gedik2 je ni nak try p tgk!! berkenan la beb.. mmg ada lg free unit ke?? ada contact num x?? area mana ni beb?? kola nerang?? huhuhu susah toi aku n HB coz both of us is BONGSU so terlampau pening mana nak ikut... sana cakap sini cakap... last2 aku beli yg mmg dok tengah2 ja... eee cam x sabaq kalau aku dapat rumah cam nie.. dgn ada tanah lg leh bg anak2 men jugak kan... huhuhuhu

wantie said...

wah cantik nyer.. jeles aku. aku tak mapu ar nak beli umah cantik cam hang nie.. telan air liur jer la...

aku tumpang bangga ar, kawan aku ada umah cantikkkk.....

hg ada ler harapan balik KN. kalau aku ada harapan balik bidong jer...

tapi still ok kan kita masih lagi leh jumpa jumpa an bila dah tua nanti . tul tak?

neezareef said...

kawasan lapang..luas..betuah la dpt umah nih

ibu_umairah said...

wah..taniah gie!!!cantik umah itu,bila nak duuduk?jgn lupa ajak ek he..he.he.......

=sory gie,lama tak jengok ke sini=
keep in touch semula....hi.hi

momguess said...

best kan kalo ader umh sdiri
+ pulak kat kpg
fuhhh
mcm dunia kite yg punye lah

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.wuu santeknyee rumah! ;)

Gieyana said...

Cik Wanie

A'aa..senang kan..utk hari tua nnt..:)

Gieyana said...

Dik Zura

Thanks yer..Kat Kedah..heheh

Alaa..biasa jer dik..utk hari tua..dpt gak nnt Nureen berlari2an..hehehe

Gieyana said...

Bspotgurl

hehehe...biasa jer tue...x nak duk lg..buat homestay jer la bila boring dok kat Penang nie...:)

Gieyana said...

Zetty

A'aa..tak tau nk cucuk tanam apa la plak!

Gieyana said...

Amyna

A'aa..sebelah kolej mara jer tue...betui tue..tgh wat highway skrg nie kan..hehehe

Alahaiii..kesiannya adikku di rantauan..x per nnt balik kita jumpa2an yer..:)

Gieyana said...

Fara

Tenkiu yer...

ishh...eden tak tau nk tanam apa daaa...huwaaa!

boleh ajer kalau ko nak gediks2 ngan haku taw!hehehe

kat hometown nie..:)

Gieyana said...

Kak ALona

Betui tue kan...drpd buang duit ngan benda2 yg bkn2..at least nmpak gak seketul harta nie...nak harapkan harta family..adik beradik ramai plak!hehehe

tu la psl kak..tak tau nk buat apa ngan kawasan umah tue..:)

Gieyana said...

Mummy Aqil

Tenkiu yer dear...investment utk hari tua nnt..insyaallah..hehehe

tu la psl..siap sedia utk habiskan duit utk deco deco deco...:)

Gieyana said...

Acha

Thanks yer...x per..insyaallah rezeki akan dtg buatmu jua teman...cam Penang nie gak ler..umah suma mahal2..huhuhu

Gieyana said...

Niza

Alhamdullillah...kekeke..lawak la ko nie..smpai x bleh tido lak psl nk deco..kekeke...bkn x bleh tido psl nk deco..x bleh tido psl nk habiskan duit lagi..huhuhu

Gieyana said...

Ibu Damia

Thanks yer..betul tue..mcm2 listing dh kat dlm kepala nie..yg pentingnya kena psg grill dulu n lighting kan..bahaya gak tue psl x duduk kt situ..kekee

Gieyana said...

El

Tenkiu yer..betui tue..x rugi kan! tp takut susah cr buyer ar kalau nk jual..tp yg nie mmg x jual n x di sewa!hehehe

sm cam haku gak nk survey2 lagi..kahhhh!
kita jd jiran kat Penang nie la psl kt umah aku tue dh sold out before project tue naik lg!kahhhhh!

Gieyana said...

Zura@Iwan

A'aa..x juga ar psl nk duk Penang lg..tunggu ar bila dh boring dok penang nie br decide transfer kt Kedah..hehehe

haku x sabar nak habiskan duit utk deco deco deco jer..nasib baik x yah susah deco byk2..

Ooo ya ker? lebih kurang sama yer..toilet tue kat master bedroom tue..cuma x upload ruang dapur jer..hehehe

Gieyana said...

Firsya

A'aa dik..utk hari tua nnt..

Gieyana said...

Atty's

Tu ar..alhamdullillah...boleh ajer..:)

Gieyana said...

Akma

Alhamdullilah...biasa je tue Akma..hehehe

Gieyana said...

Lead

Tima kasih yer Lead..:)

Gieyana said...

Izan

Thanks yer..muda lg nie taw!hahahaha

betui2..haku x dok lagi ar kt umah nie..bila boring kat Penang nie haku dok kt situ ar...hehehe

Gieyana said...

Alyyani

Rasanya la..tp bagi aku susah gak nk pilih..psl kita kn anak perantau..balik pon bkn selalu..kalau betui2 nk..kena cr developer yg bleh di percayai n tgk design gak..pastu br ar beli...

Ok gak tue kalau ko settle down kt Utara tau..byk kemudahan gak nie..

x per..discuss leklok ngan si suami k..

Gieyana said...

Dee

Tenkiu yer..betui tue..umah bwh idaman semua..:)

Gieyana said...

Hajarus

Thanks yer..kat Kedah nie..tu la psl..tak tau nk tanam apa actually..huhu

Gieyana said...

Mama Tisya

A'aa..insyaallah..masa utk mendeco!kekeke

Gieyana said...

Ainanam

Alaa..biasa jer nie..:)

Gieyana said...

Nana

Tima kasih yer..investment utk masa dpn nie..hehehe

Gieyana said...

Illa

Tima kasih yer.. tahniah buat ko gak yer...tu la psl..masa utk mendeco la plak kan..:)

Gieyana said...

Naimah

salam..jangan ar x tahan...biasa jer nie.. nnt aku buat house warming ko dtg k!! suma sold out la wei..10 unit jer design camni..tu pon masa aku nk beli tu dh booking nama siap2 before project ni naik lg last yer..alhamdullillah developer nie mmg bagus..within 1 year dh siap..betui tue..kawasan lasu boleh ler anak2 main..:)

Gieyana said...

Wantie

Alaa wei..biasa jer nie...huhuhu
jangan ar ckp camtu..nnt sure hg dpt gak umah cenggini tau! next year reunion bleh consider umah haku nie kan!kahhhh!

Betui tue..kita still bleh jumpa2an bila tua nnt..insyaallah yer..:)

Gieyana said...

Neeza

A'aa..luas gak..alhamdullillah..duit keluar pon bertuah gak..huhuhu

Gieyana said...

Ibu Umairah

Tima Kasih yer.ala biasa jer nih..kekeke

Nk duduk bila tua nnt ar..tak pon bila bohsan duk kat Penang nie..kekeke

Datang ar..kita bleh sembang2 lg..hehehe

** atie + farid + aisyah ** said...

gie....canteknye umah.....bertuah korang satu family.... syok ye nureen dpt umah besa.....

ikiqzana said...

cantik dn besar umah tu.. bila dah siap rasa x sabar nk ddk kan gie.. seronok negok...

Gieyana said...

Momguess

Betui tue..rasa dunia aku yg punyo!hehehe

Gieyana said...

Intannurfateha

alalala..biasa jer tue dik..

Gieyana said...

Atie

Thanks yer...alhamdullillah utk Nureen berlari2 nnt..:)

Gieyana said...

Zana

Thks yer...x duduk lg tue..nak wat homestay jer..:)

Zura Hasan said...

kak....cantek umh.....kat kedah kat mana?kat area2 tesco ka?

zura dgn hubby dl penah rancang nk cari umh kat belah2 sana..tp at last x jd sbb family hubby suh buat umah kat tanah diorg sj..huhuhuhu......

nnt balik perlis leh nyinggah umah akak...heheheh...

CuTeMiUt78 said...

wah.. tahniah gie... walaupun camtu.. ada gak umah ko sendiri kan

Gieyana said...

Zura Hassan

Thanks yer dik..kat hometown..hehehe

x per dik..buat umah kat tanah sendiri lg ar untung psl boleh buat umah besar2 taw!hehehe

boleh ajer kalau nk singgah k!

Gieyana said...

Cutemiut

Tima kasih yer..alhamdullilah ada gak umah sendiri..hehehe

eD's photography said...

eh akak....nie kat kuala nerang ke?
huhu....
macam penah nampak je.....dekat ngan kolej mara kan.....

Gieyana said...

Ed

Hahaha...pandai pon!! A'aa..sebelah kolej Mara jer..:)

eD's photography said...

patut la..
hehehe..

org kuala nerang rupanya..

sama la kita..:)

Gieyana said...

Ed

A'aa..satu kapal la kita erk..hiks!

Myra Jay said...

Luas halaman rumah Kak Gie, boleh buat macam2 :)