"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Monday, January 25, 2010

M.E.N.T.A.R.A.N.G


Mood utk mengupdate blog On and off jerk...dingin sedingin salju gitu....

Pernah dengar tak bendalah nie....Aku pon actually x pernah dengar.....Kat blog Imah pon ader citer nie gak....dier suka katanya...



Masa pergi kenduri kat Kuala Perlis last year, ada lalu kat kawasan yg org jual siput nie...tapi kitaorang x beli pon...kalau beli awal2 kang sapa yg nak masak..lagipun kitaorang x balik terus ke kampung atau Penang....


Pastu, masa pegi lagi kat Kuala Perlis end of last year, time nak balik ke kampung before gerak balik ke Penang, kitaorang singgah utk membeli...Mr Hubby cakap, siput nie sedap....



Ni ler mentarang tue....


Mmg giler kuasa nk berposing...belasah jer....

Mentarang nie actually aku geli nak makan..sesungut dier tue yg membuatkan aku geli nk makan...at last, aku paksa gak tekak aku utk makan...rasa dier mcm lala gitu tp lebih besar..sedap gak!! Masa kita overnight kat Perlis ritu, umah Family Abg Husin and Kak Shah nie dh kitaorang anggap mcm parent kita sendiri dh..sama gak dgn diorang...


Selalunya kalau turun kat Perlis tue..kekadangnya kitaorang pegi senyap2 jer..kang kalau bgtau diaorang, kalau x singgah umah diaorang kang kecik hati lak..hiks!

^^ Skrg musim mentarang tue dh over la kot!
^^ Aperpon thks to family Abg Husin for the treatment yer....
^^ Adeiii...kedinginan utk update blog amat terasa kini....

25 comments:

Mummy Aqil said...

daku penah mkn gaks. seyes rs geli2 tekak. huhu....

fazilzura said...

ohhhh benda tu ke menatarang.. penah nmpak , tp x penah makan ... entah lh di terima tekak ke idak .

** ado tugasan tuk mu

el said...

aku pun geli tgk sengugut mentarang tu..tpi if msk ok kot..hehehe rs nak torai

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

tak pernah nampak dan makan pun...geli erk nak makan....

zura@iwan said...

haku tingin nk try..duk tgk blog imah cite sakan psl mentarang ni...dh abis musim x sempat la eden nk torai...huhu

wantie said...

Aku pernah gak try mentarang ni. tapi tak se umphhh.. retak seribu atau siput lala...

sekali jer makan, pas tu tak mau dah... kalau nak masak kena letak lada hitam sikit. Takut sakit perut.( petua org tua tua ler).

Tapi aku prefer siput retak seribu masak pedas. ala ala masak cina tu. sodappppppppp

Nana said...

rasa dia sama ke mcm kepah lala & sewaktu denganye?xpenah try lg makan menatang mentarang ni.sini ssh nk cari xpe la esok2 MIL aku pindah dok kampung bole la nk mrasa mkn menda2 ni

Mama_Aqish said...

kalo kat area tanjung karang & bagan memnag banyak mentarang ni...tapi tak pernah makan la pulak...dap ker???

naurah makwa said...

kalau naura,gerenti naura bli..sebab nak try sedap ker tak..huhu

Farra Dhelina said...

hihiii... sy ni kan kak..semua blh mkn..tak kisah..al mklumlah..perut tong sampahh.. hahaha

CuTeMiUt78 said...

eemmm ala2 spesisi cam kepah gak ya.. sedap ke mentarang ni..?? kat sini tak pernah plak jumpa

Gieyana said...

Mummy Aqil

huhu..betui tue..daku pong geli2 tekak...but paksakan diri utk makan gak..

Gieyana said...

Fazilzura

A'aa..benda tue nama dier mentarang..tu ar psl..try ar mkn nnt bila ko jumpa siput tue..hehehe

Gieyana said...

El

Seye..aku mmg geli..psl aku yg cuci siput tue before nk masak tue..tht why aku x lalu..huhu..

torai ar..mmg sedap gak tue..

Gieyana said...

Ibu Damia

Siput nie susah nk dpt..mahal gak tue..sekila dlm 7-8 hengget..rasanya limited edition nie..

Gieyana said...

Zura@Iwan

nnt terjah Pelis torai la..sedap gak tue..aku torai dua jer..rasa geli tp best gak...

Gieyana said...

Wantie

Ya ka? ok jer la..aku x pulun pon psl 1st time cuba..2 ekor jer aku torai...huhu

Gieyana said...

Nana

A'aa..lebih kurang gitu ar..tp dia besau lg...nnt ko torai yer..sedap gak...

Gieyana said...

Mama Aqish

Ya ka? boleh torai nnt taw..sedap gak..

Gieyana said...

Naura

Sedap gak taw..nnt kalau jumpa beli la...

Gieyana said...

Farra

Bagus la camtu..senang taw!hehehe

Gieyana said...

Cute

A'aa..lebih kurang la..cuma isi dia besau..hehehe

CatlinaFly said...

tak penah dgr psl mentarang ni..remis dgn etok tau ler hik hik..

tak bpe suke mkn, siput sedut msk lemak leh gak layan, tapi skrg dah jarang makan :)

Gieyana said...

Cat

Sy pon masa pegi Perlis tempohari..1st time hb citer..2nd time pegi terus beli psl nk mencuba..tp seyes...daku geli!huhu

ALoNa [CintamaniszLite] said...

masa akak balik dari k.perlis OTW ikut k.sanglang..mmg byk makcik2 jual mentarang kat tepi2 jalan tu. Akak pun berenti ler. Ingat nak beli pasal...ingat nak menyiang dia senang. Rupanya..byk pulak karenahnya. Tu kena buang..ni kena buang..kalo tak buang..leh sakit perut..
Jadi, akak pun tak beli ler. Masa tu RM6 gak ler sekilo.
Tp pelanggan lagi satu keta tu kata..mmg mende tu sedap..erm..

psst; geli tgk moncong mentarang tu, ngee