"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Friday, January 15, 2010

Money..and the Happiness






Yuhuuuu...rindukan citer2 dr blog daku ker?  statement perasan boleh blah gitu!

Adeeiii...RM mmg begitu laju keluar lately...mcm air gitu! Dah ber k..k..di habiskan..bukan Datuk K yer!

Bermula dgn spending utk lighting.....Adeeiii..dh fenin dh..lampu yg daku beli kat Ikea tue nk taruk kat mana..karang rumah jd cam night club plak! berdekah3!
....no wonder owg ckp spending for renovation sometimes 3/4 than the housing price...!


Sunday tue lak..daku memujuk rayu Mr Hubby penuh dgn kata2 cinta puitis utk ke Queensbay...cuci gambar..Then menikmati hidangan kat Dave Deli..lama giler x makan kt situ....Pastu, menerjah utk mencari brg2 keperluan dan keinginan yg melampaui pendapatan gitu.....apa yg dpt?? non adooo..psl penawaran x memenuhi permintaan daku...perghhh..guna bahasa ekonomi lak!


Oleh kerana time kitaorang keluar tue awal lagi..daku memujuk rayu Mr Hubby ke Gurney lak..Adeei..jalan2 smpai lebam!!..this 2 shopping mall mmg daku dan Mr Hubby suka jalan2 cuci mata.... for treatment of our life..non adoo duit pon bleyy kitaorang terjah...cuci mata pon jadi ler....smbil2 aim menda yg nak di sambar time gaji or bonus gitu!paling tidak pon daku guna jer kad plastic tue..sign jer..mcm dpt barang free gitu..pastu cukup bulan bayar!!berdekah3! tp skrg mmg tak dpt ar nk buat cenggitu..psl xtvt lain yg menjelma yg menjadikan kitaorang busy tahap otomen gaban nk terjah shopping complex! tp bila igt balik...kalau p travel mn2..shopping complex ler jd salah satu tpt yg harus di lawati!berdekah3! p kat Sabah dulu pon sm!


Selesai mendapatkan barangan yg memenuhi permintaan daku tue...Adeeiii..melayan kerenah Nureen lak..mau di sambarnya Toy playhse disney tue..tak lain dr x bukan..keta Mickey yg cute n comeyy..RM99.90 rega dier....Adeeiii..ini yg menjadikan daku serba-salah...nak beli rugi! psl Nureen bkn nak main sgt pon...excited 2 @ 3 hari jer...lepas tue mesti di lemparnya merata2..kalau less than RM50 mmg daku beli! Kesian plak kt dia..di angkutnya keta tue dr level mainan  kt Parkson tue smpai kt level home accessories kt tpt daku dok buang masa aim barang....Itu pon selepas Nureen pujuk-rayu Mr Hubby,  & jawapan Mr Hubby kasi ialah x der duit...than menjawab plak der yg daku ada duit..tu yg di angkutnya kt level atas tue setelah pujukan dier kat Mr Hubby x menjadi....

Time daku nk bayar barangan daku..di bw nya menan tue suh daku bayar....Adeeii...so ku ckp bayar kt bwh ler....nasib baik dier ikut ckp smbil daku dok pikir camna nk pujuk Nureen agar abaikan mainan tue....huhu..so daku beli beg skola yg comey utk dier...time tue pujukan daku masih x makan saman yer...



Dah turun kat bwh tue...nasib baik diorang ON dvd kartun kt section menan tue....dlm Nureen keasyikan, daku amik kesempatan utk pujuk dier..daku ckp menan tue x bestt...kita g playground nak tak..playground br best!! ...alahaiii..nasib baik pujukanku menjadi..kalau x..melayang RM100...



Before balik...sempat lepak kt Gurney drive....tu pon psl kitaorang park keta kt luar..selalunya kt dlm jer....so relaxs!! Pastu buat apa? P playground ker? hiks..non adooo psl Nureen dh tertido kat dlm keta...so cuma singgah beli laksa jer.............



The Moral of the story:
^^ Money can't buy the happiness but Money is a part of happiness! agreed???
^^ Naluri : Sebagai ibu, apa yg di hajati oleh anak, klau boleh tue mmg akan di penuhi..tp, adakah kita sanggup lakukan benda yg sama pada kedua ibu-bapa kita yang  dh tua?? time changed a lots!!
^^ Haaa..amik! karangan yg confem dpt C- psl penggunaan bahasa yg tidak betui!

14 comments:

babyluv_ayang said...

betul tu...kekadang tak leh tahan bila anak tu merengek atau memujuk...tp skrg ni k.fara kena gak train...tak nak doter k.fara tu terlebih sgt....slowly ler k.fara ajar...lagipun dah nak dapat adik kan...so kena ler adil...heheheh...

naurah makwa said...

samalah,bulan ni banyak betoi kuar duit..

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam...saya setuju...duit bukan segala2nya.....apa yang penting kebahagiaan dan kegembiraan.....tapi tak dak det tak leh hidup gak...betoi dak...

zura@iwan said...

mmg pon wei...nk reno umah tu fenin2 dbuatnya....haku x abis2 lg ni duk reno umah. duit kuar cm air la....

Mrs. Adz said...

stuju..memang kita ni,klu anak nak,serba salah tul jadinya..

fazilzura said...

fulamak .. soping sakan yek ..
bkn selalu pun kan ..

mummYaeesh said...

bagusnye nureen makan dek pujuk.. klu yaeesh.. mmmm..kirim salam!

alia said...

biasa la duit mmg..gitu...bler dpt byk...ader jer jln nak kuar.....

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

betul tu....ader duit banyak lagi keluar..tak der duit banyak lagi masalah...

wantie said...

seronoknya berbelanja ber k. k. hang spen. tapi tak per, asal happy, tul tak?

kalau berhabisan beriban-riban untuk reno umah tu namanya pelaburan. Untuk kegunaan ko di masa hadapan gak...

alyyani said...

ADE DUIT SENYUM MELERET JE. BILA SUDAH KURANG, MULA LA TAK KERUAN. HIHIH..

Munira Kirana said...

happy family =)
jealousnyer...
nak kahwin gak...
hehehe tp lom ada calon...

Mama_Aqish said...

wah...nureen minum susu sambil duduk gitu...gie ni kurus la...ape petua ek...citer la sikit...

CintamaniszLite said...

jadi ibu bapa ni..kalo anak minta atau tingin apa2..mesti rasa nak ditunaikan sumenya. Nak2 kalo tang mende makan tu.
Tp..tu laa..kita jgn manjakan sgt ngan material ni. Tp tu ler..kalo jenis kecik lagi mcm Nureen ni..jenoh gak pasal dia tau umi ngan abah dia ada duit, haha.