"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Saturday, May 1, 2010

Silhouette

Untuk rakam gambar silhouette, kecerahan subjek dan latarbelakang mestilah mempunyai perbezaan kecerahan sekitar 4 stop atau lebih. Ini bermaksud, subjek dan latarbelakang mesti mempunyai perbezaan kecerahan yang ketara. Kalau subjek dan background berada dalam kecerahan cahaya yang hampir sama, gambar silhouette tak akan dapat dihasilkan.gambar silhouette yg kitaorang amik last year...


Expose gambar anda supaya subjek menjadi under expose 4 stop atau lebih. Exposure untuk background boleh jadi normal atau over expose, bergantung kepada situasi.Gambar silhouette boleh dirakam dalam keadaan dimana subjek berada dalam tempat gelap manakala latarbelakangnya terang. Untuk cuba teknik ini, anda boleh rakam satu subjek di dalam rumah (di tepi tingkap) dengan latarbelakangnya adalah pemandangan luar rumah diwaktu siang yang panas. Anda pasti akan dapat hasilkan silhouette.

Untuk maklumat lanjut, sila layari - http://www.fototeacher.com/fex.html

8 comments:

myfr3ak said...

Hi! Inilah hentaman silhouette dari SE 905. Snap2, jadi camtu. Tetiba terasa lawa. Hehe

http://c905phy.blogspot.com/search/label/Silhouette

Mummy Dasy said...

tima kasih cikgu hehehe... lawa suke tgk gambo2 camni

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

good info ni..noted..

Gieyana said...

Myfr3ak

Cantik2..kdg2 secara kebetulan pon kita dpt amik photo cenggini gak kan...as long as cantik.

Gieyana said...

Mumy Dasy

Makasih..hehehe..Ai pon suka gak tgk..

Gieyana said...

Ayu

Hehehe..

IZAN said...

wahhh good info nihh.. camera jek tak de lagii..kui kui kui

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

wah tantek la gambo tu...sangat2 romantik gitu..