"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Tuesday, October 26, 2010

I'm Not Good Enough!...



A week before G KL...
===================
Adik nak pinjam duit dalam 300 ratus psl nak attend course...kesian lak bila adik2 mintak pinjam nie....tnya apsal x der duit dh? dia ckp gaji kena hold....Pastu dia senyap jer....Bila ku tanya bila nk duit tue...dia ckp before Ahad...
Tp time tue akak x da kt umah dik...pastu dia ckp nk dtg amik...since minggu tue hb x dpt balik awai...ku suggest nk transfer kt account dier ja!
Macih kak..duit dh dpt...nnt da duit bayar k...hurmmm ku ckp, x per..nnt contra balik bila wt awning umah k!hahaha...(kasi pinjam ada makna!!)
** Gaji dier kena hold psl byk ponteng keja..MC....adeeiii! Kan dh kena! pastu dia tunggu a week than normal pay pon x dpt..Then dier g fail complaint kt Labour Office...On the spot, gaji masuk kt Acct!

A week after G KL
=================
Sorang lagi adik nk pinjam duit psl nk repair motor...dia jatuh dr motor n nk mintak kt ayah takuttt......Then ku ckp next week leh x! psl br dpt gaji....kesian lak kalau adik2 minta tolong kan!
I'm trying to put myself in their shoes...feel the burden tht they had....So I'm crying & feel so touching......dpt rasakan macam mana hampanya kalau kita say NO! x pa kalau diaorang x dpt bayar di kemudian hari, asalkan kita ikhlas membantu!! Kalau akak x bantu, kat mana lagi diaorang nk minta kan!!

* Life mmg camni ..Ada pasang dan surutnya...ada sedih dan Gembiranya...ada suka dah dukanya dan ada susah dan senangnya...Itulah Kehidupan!

17 comments:

zura@iwan said...

ye sm la mcm haku weyy...adik2 minta nk pinjam duit....x leh nk say NO...sapa lg nk bantu...sll cm tu la aku pon...hehe..

fazilzura said...

kalau dgn fmil sdiri mmg akan ku usaha dgn apa cara sekali pun... if kwn pun daku jenis gitu , tu psl ler daku ni agak senang nak kene 'tipu'

wantie said...

gie- betul tu aku sokong tindakan hang. sebab kalau kita tak tolong siapa lagi. tul tak

Ieda Al-Habsyi said...

adik bradik, sapa lagi nak bantu kalau bukan kita kan kak :)

[-suziey-] said...

haih..btl tu..klu x adik badek yg tlg sesama sdiri sape lagi nk tlg kan..

☆ lieya latif ☆ said...

aduh...betul tu...kalo kate no kang kita lak yg rase serbe salah....tak tlong kang sape lagi yg dieorg nak mintak tlg kan....

mummy_ayu said...

tul tu...kalu kita tak tlg adik sapa nak tolong and bila tak dpt tolong rasa mcm sedih je..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

tabahkan hatimu gie...dah jadik kakak kena la tolong adeq kan...sama la kita...tak tolong kesian darah daging sendiri

Gieyana said...

Zura@Iwan

Tu la psl kan..saling bantu-membantu gitu..

Gieyana said...

Fazilzura

Betui tue kan! sm ja cam aku...selagi mampu n terdaya akan kita lakukan apa sj utk keluarga sendiri kan..

Gieyana said...

Wantie

Betui tue kan..:)

Gieyana said...

Ieda

Tu ar kan...kalau bkn adik-bradik sapa lg yg nk bantu kan..kalau owg nie lain sket..mula2 kasi ar..pastu mcm2 alasan ar diaorang kasi especially bab pinjam-meminjam nie..

Gieyana said...

Suziey

Betui2 kan!..:)

Gieyana said...

Lieya

Tul tue..sokong kamoo gak..:)

Gieyana said...

Mummy Ayu

Tul tue kan..rasa sedeyy bila x dpt tolong..but of course kita akan tlg apa yg termampu kan..

Gieyana said...

Anje

Insyaallah..akan senantiasa jd insan yg tabah..hehehe..betui tue kan! kalau x tlg sedara, sapa lg yg nk tlg kan!..:)

ALoNa Cintamaniszlite said...

Betul gie..
kalo akak yg tak bagi..mesti nanti dia akan cuba kat 'org' lain.
Erm..masa tu, rasa mcm kita tak bertanggungjawab pulak..