"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Tuesday, November 16, 2010

Mari Main Masak2..

 

 

DSC_0494

Bahan2 yg di perlukan..

  • Mee Kuning (utk 2 owg makan)
  • Garlic (Bawang putih ar!kakaka) di tumbuk halus
  • Minyak Sunflower
  • Sayur sawi (kalau nk taruk sayur lain pon ok)
  • Cili hijau di potong kecil2
  • Sos Tiram
  • Kicap Lemak Manis
  • Sotong @ Udang (kalau nk taruk kedua2nya pon ok)
  • Garam ( ikut citarasa ar)
  • Tepung Jagung

Cara Menyediakannya…

Panaskan minyak di dalam kuali…tumiskan bawang putih yg di tumbuk halus td…kalau tumbuk br ar lebeyy wangi instead of di mayang kecil2 tue kan! Pastu masukkan sotong@ Udang..tmbah sket garam jer..Kalau x taruk garam pon x per psl sos tiram kan dh masin kan!!…Then masukkan sos tiram + Kicap….pastu masukkan air…ikut korang ar nk banjir camna yer! pastu masukkan tepung jagung...(bancuhkan dahulu ar dengan air masak yer) ikut korang ar nk kepekatan mee korang tue camna..kalau nk pekat..taruk ar byk sket!….Then masukkan mee + sayur…masak kejap jer..kang nnt mee tue jd kembang x best lak!

SENANG JER KAN!  So kalau nk pedas..makan ar ngan cili potong tue yer…AKU PAKAI REKA JER MASAKAN NIE..TUE  PON MASA AKU G MAKAN MEE CAMNI KAT ONE OF THE KOPITIAM…Lupa dah nama mee nie aper..but more a less macam mee hailam jer…seyess mmg ku + Nureen suka bangat! Selamat MENCUBA yer!

DSC_0506

Kan ku cakap Nureen suka..lepas dia bedal mee tue..2 botol Vitagen dier bedal!

===================================

  • Tgh gigih draft GA aku yg bakal datang……
  • Story psl Teambuilding + Annual function company aku coming soon gak k..tgh nk cilokk picture kengkwn kt opis nih!

10 comments:

POSH76 said...

Simple tapi nampak menyelerakan hehe

[-suziey-] said...

waaa mee ape namanya ni..aku pn suka reka2 resip..hiks:p

uik ko pn ade teambuilding ek..hehehe sama la kita..

fazilzura said...

WAHHHHHHHHHHHH mantop beb .. sure sodap ni ..
nnt kalau aku dtg Penang lg, harus ko masak yek

** diam2 berisi rupe nye, banyak tui plan ko ye

Nana said...

heheh supe tajuk entry aku mgu lepas..main masak2 pastu menu nye pon sama mee goreng hehe

ibuayahdamia said...

simple but comfirm sedap kan...

☆ lieya latif ☆ said...

wah wah sedapnye...meleleh lieya tgk hah....so tempting woooo!!~

Farra Dhelina said...

mcm kat kedai la

el said...

nak nakkkk msk tuk aku

wantie said...

Teringat lak aku time pergi raya umah hang, Amirul bedal mee sampai 2 pinggan. hikssss.. sedap ler tue.

ALoNa Cintamaniszlite said...

sedap je nampak..mesti rasa pun sedap..kalo tidak takkan nureen bedal sampai abes..hehe..