"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Wednesday, December 29, 2010

Bercerita Daripada Pengalaman ~...Friends..Pls Beware!

Tetiba terasa nk share2 kat sini......Pasal Insurance..Skrg nie mmg ada pelbagai jenis insurance kan! Life insurance, hospitalization insurance & so on..! Actually Insurance ada pro & Contra gak kan!


But depend tue perseption individu ler samada nk amik or tak...Bak kata pepatah..Sediakan Payung Sebelum Hujan gitu! Now a days, mmg banyak sgt promoter yg jual Insurance nie...kat shopping complex pon byk...kalah kredit card's marketing lagi nih!. Then now diaorang jual insurance melalui telephone.
Kredit to Google..

Ok berbalik pada Insurance nie, Mr Hubby dapat 1 call psl one of the insurance company.A Malay lady yang call. Nak jual insurance psl Life + Hospitalization kot kalau x silap aku. Pastu sembang punya sembang...Hubby mcm tertarik ngan Product yg dia jual tue a.k.a Insurance ler..Murah jer but can't remember how much it is. Then, A lady to minta credit card no psl nk charge directly kt CC tue... Not only minta credit card no, siap minta last 3 digit no yg ada kat card tue. Pastu, Mr Hubby mcm terpukau jer terus jer reveal last 3 digit tue. Saboo jer kan! mybe kena pukau kot!

Alhamdulillah..Allah Taala tue maha penyayang.Kalau sesuatu tue mmg dh rezeki kita especially bila niat owg tue x baik pd kita, Allah akan tunjukkan jalan yg terbaik kan!..After Off jer conversation ngan perempuan tue, Hubby terus call Credit card centre lepas satu saat jer then report psl nih. Pastu Customer service tu bgtau, bahaya tue bila reveal last 3 digit kat owg psl owg leh anytime amik RM kita. Eventhough diaorang sendiri pon x tau every each credit card holder punya last 3 digit tue. 3 digit tue mmg Private & confidental. So secara automatiknya husband tukar credit card tue dgn card yg baru...

Then, lepas jer settle cakap ngan credit card centre tue, perempuan tue call lagi.. Then hubby jawab dia x der..p toilet kot! kahhh kahhhh..nak gelak pon ada psl perempuan tue x perasan suara husband. Then dia keep calling, tapi hubby x jawab langsung. Mybe dia nk wat transaction but x leh nak go through...
^_^ Sekarang nie mmg pelbagai2 taktik owg gunakan utk jual product diaorang kan..yang pastinya tepuk dada tanya selera samada nak atau tidak....takut juga kalau marketing by phone or online nie, psl kita x leh cakap ngan owg tue face to face.

^_^ Tak tau mmg betui atau tak Insurance tue kan..takut sindiket yg gunakan nama Insurance company tue jer utk dptkan RM...

^_^ Ku prefer beli apa jua barang melalui face to face nie...senang sket bila belek2, tanya itu ini before decide to buy..kecuali beli shawl online..:D

^_^ So the moral of the story..Please Never2 Reveal your last 3 digit credit card number to stranger!!

^_^ Siap mintak Izin dari Hubby nih nak kongsi kat Sini..benda baik maa!! lalalalalala

30 comments:

el said...

sllu gak dpt call dr derang ni..tp bila kita kata xmo..terus letak fon..eeee kuang ajaq tul lah...

Sidratul Muntaha said...

alhamdulillah
seb bake kak
huhu
klu aku kan..
ish,memang laki aku dgn aku ade org ofer gini
tpi aku mmg malas la nak amik sbb bkan cover btul2 pun.
tapi bile 3 digit yg last tu dia mintak,klu aku la..
confirm aku cancel terus.
uhuhuh..
giler kentang.
skunk ni kat malaysia,mcm2 jenis penipuan dah terjadi.
ish,ish,senang sungguh nak buat duit yer.
tak kira dosa pahala dah.
aii,aii.

atty's said...

syukur alhamdulillah ..
selalunya kita mmg terperasan kalo ada org niat tak baik ngn kita..

allah senantiasa melindungi umatnya yg teraniaya ..

[-suziey-] said...

ala eager nk tau ape jadi kt pompuan tu..btl ke dia tu ejen or fake agent..hehe..aku mmg xpakai CC..hehe..

btw..ape yg dimksudkan life insurance? klu insuran nyawa..ianya xbole ok..dlm syariah,nyawa kita tdk bole diinsurankan :) just to share the info..

Farra Dhelina said...

nsb tak jd pape yg buruk..nxt time mmg kena hati2 lah kan..thnx for info ni kak..mmg berguna sgt2

SyaNa said...

ooo bahaya tu
mmg bagus ko share ngan kami2 ni

zura@iwan said...

mmg pon weyyy...aku & laki aku pon penah kena....mmg x layannn..hehe..

mama tisya said...

mmg bahaya kalo 3digit credit card tu...mmg byk penipuan skarng ni..mmg kena ati2...aku tk guna pn credit card

wantie said...

memang pun. kalau nak beli insurance biarlah face to face. yang dok call tu kita tak der black & white.

Aku selalu reject jer. Aku ckp " Sorry I'm fully coverd. Sebab aku dok dalam bidang insurance so, banyak info ler nak. is an advantage also kan.

Mama Zharfan said...

memang kena hati2 sgt2 bab2 credit card ni..
me kalau org call nak promo apa, me just ckp, sorry nit interested heheh bengang jer diaorg..memang me tak nak layan pun :p

mimie1678 said...

bahaya kan.... haku mmg takut menda2 alah camnie... tapi klu dia amik pun tokleh wat tranx kot... credit limit abisss... hahahaha...

noradzlina.kamdani said...

org yg call ni mmg kebal..maksudnye diorg ni mmg tahan kene maki klu kite ckp xmo amik pe yg diorg offer pun diorg akn ttp call balik selagi xdpt pe yg dihajati...lin dh naik muak dgn bende 2 nih

E.d.Y said...

ish..bahaya betul..ada kuasa gak pompuan tu leh senang2 dapat 3 digit tu...ada baca2 ni

K-Baby said...

Hi Mommy,
Would you mind dropping by our blog and join our giveaway in conjunction with our blog launch!
You could win cute slogan tees for your lil ones!mykedaibaby.blogspot.com

Naimah SiDiK said...

jgn dok layan semua 2.... ngarut ja kot.. siap mintak last 3 dgit CC melampaw dah itu macam.. la ni mcm2 leh buat taw...

Gieyana said...

El

Ya ker..ku x nah dpt lg..but kwn opis aku slalu dpt..:D

Gieyana said...

Sidratul Muntaha

tu la psl kan..mcm2 skrg ni...hb akak x tau..tht why dia baik hati kasi..nasib baik cepat2 call SC tue..kalau idak melayang RM..:(

Gieyana said...

Kak Ty

Betui kan..alhamdulillah..

Gieyana said...

Suziey

Tu ar kan..ooo ko x pakai yer..ku dlm process nk tutup CC ku..maintain satu jer instead of dua..hihihi

ku x der life insurance nih..macih for sharing yer..:D

Gieyana said...

Farra

Tu la psl kan..huhu

Alhamdulillah kan..

Gieyana said...

Syana

tu la psl kan ..skdr berkongsi jer beb..stgh owg mmg x taw psl nie kan..mcm aku!hihih

Gieyana said...

Zura@iwan

yer ka? ku x penah kena lg..:D

Gieyana said...

Mama Tisya

Betui tue kan..kalau idak b4 ni aku mmg x tau..mcm2 skrg nie kan..

Gieyana said...

Wantie

betui tue..aku mmg sokong 100%..better face to face psl kita leh tau in details lagi kan..:d

Gieyana said...

Mama Zharfan

Betui2 kan..mcm2 fake skrg ni kan..nk cr RM secara singkat gitu..

Gieyana said...

Mimie

Betui tue kan..hahha..lawak ler ko nih..saboo jer..:D

Gieyana said...

Noradlina

betui2 kan..mmg diaorang nie kebal psl x dpt tgk muka kita time diowang dok promote nie..so jenis yg suka tahan telinga la nih..

Gieyana said...

Edy

betui tue kan..mmg bahaya..rasanya ada bc2 gak kot!hihihi

Gieyana said...

K-Baby

Thanks yer..:D

Gieyana said...

Naimah

Betui kan..mcm2 skrg nie..