"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Wednesday, December 15, 2010

Pokok2 KesaYanGanku..


Selain dari addicted ngan Photography…I’m love gardening tau! Menghijaukan kawasan kediaman gitu!  Nie citer psl pokok2 kt umahku yg satu lagi tue…Honestly pokok2 nie mmg x der org yg tolong siramkan…Dari natural water a.k.a air hujan jer..kesian ngan pokok2 nie kan…
DSC_0813
Pokok yg mcm daun kelapa tue aku rembat dari umah mak..sekali ngan pasu2 nya..dh 3 bln kot tinggal kt umah nie..time bw dlm keta ritu Nureen menjerit2 marahkan ku psl bw pokok nie! sabar jer! yg lain2 tue aku amik kt umah mak but tanam balik kt dlm pasu…
DSC_0817
pastu ada pokok buluh yg stail renek2 tue..masa beli tue kat dlm pasu..then ku transferkn kt tanah psl mcm x cukup air..almaklumlah x der org tolong siramkan!! The pokok palm btg merah tue aku bw balik dr Penang (kt kanan sekali)..mcm dh nk mati masa dok kt Penang nie…sebab tue ar bw balik kt sana..transfer gk dr pasu..Then ahli baru yg x sempat trf dr dlm pasu tue aku baru beli jer last month. Plumeria (bunganya warna merah) namanya ataupon bunga yg mcm owg tanam kat tanah perkuburan tue..bunga kemboja kan! suka pokok nie psl nnt bila dia besar jd teduh ar…kt depan nie mcm x sesuai nk tanam psl aku nk buat projek kt sini nnt…Open-mouthed smile rumput2 menjalar tue adalah rumput kapet yg x yah beli..saja tanam n biarkan menjalar..nnt semua kawasan tue jd hijau ler..hahahaha
DSC_0822
Nie pokok kelapa pandan..nnt bila dh besar jadi pokok cam ayam kenit tue…rendah jer…n buahnya nnt maybe kaler kuning kot! Baba suh belikan garam utk tabur kt sekeliling pokok tue..tp dalam jarak yg jauh ar..nk tergelak gk masa tanam pokok nie…we all cincai jer tanam..actually kena ada stepnya utk tanam..Baba yg re-tanam balik pokok nie….ngeee..skrg umur dier seusia ngan rumah we all nie ler.x
DSC_0820
Pastu kt corner bdekatan paip tue…ku tanam palm batang  merah gak..n pokok cam ala2 pokok chrismas tue..kedua2 nya aku beli..masa beli tue mmg kecik siut..dan skrg dh makin membesar bagai johan…Open-mouthed smile
  • bercucuk-tanam nie mmg aktiviti yg sihat kan..mak aku mmg tersangat suka menanam..mybe aku ikut darinya kot…hehehehe..Open-mouthed smile

6 comments:

zura@iwan said...

aku kt png ni x leh nk bcucuk tnm...x mjadi....space pn x de..huhu...

kt umah sp lak...bila la nk gardening ntah....selagi hat dlm x settle..mls aku..huhu..

mummy_ayu said...

rajin jugak la tu..ayu nie jenis tangan panas ..kalu tanama apa2 susah hidup and kalu dpt pokok yg idup pun ..susah la nak hidup...
plus memang tak berapa rajin la ..he he he..senang ckp ..

eT said...

bagusnyer ada tanah leh tanam menanam...
xder tanah cane nk tanam2 nih..huhu

ieda said...

rajinnya yana tanam dan jaga pokok2 nie .. cantik dan nampak segar ..
ermm kalau dah minat memang menjadi kann :)

yunz_02 said...

bestnyee.. sy pn dh start² nk gardening² ni :D..

[-suziey-] said...

aku xbrapa gemar gardening..tp aku suka deco2 taman..cantik..ahahaha