"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Saturday, January 1, 2011

Watermark Yang Simple menggunakan PhotoShop

Salam Semua...Nie cikgu Gieyana merajinkan diri nk wat tutorial yg paling senang nih!..selalunya kita type jer satu2 kt picture kita utk taruk watermark kan...So this time just define jer watermark kita tue kt brush sana..:D so jimat ler masa k..:D

Step 1 - mula2 buka photoshop nyer software cam bwh nie...

Then..create new...ikut ler size yg korang nak..prefer besar sket ler psl karang dh buat watermark tue jd kecik lak!
Pastu...ikut step bawah nie...just click kat pic nie utk review yer..:D
Pastu..ia akan jadi camni...

Then uols just pegi kat kat edit> define Brush Preset..cam kat bwh nie...
Bila dh selesai..uols dh boleh gunakan watermark simple uols tue utk taruk kt picture uols..
So nie ler hasilnya yg ku taruk kat picture2 aku tue..jimat sket kan kalau nk guna..cr jer kt brush tue n tempek kt picture kita..hurmss..agak2 uols leh faham tak? kalau x faham leh tanya k..lgpon x byk yg mahir sgt guna photoshop nie..sama jer cam aku..br jer beginner n still dok godek2 lagi menda nie..:D



^_^ Nanti ku rajin ku buat lg tutorial yg simple2 k..:D

19 comments:

zura@iwan said...

maceh2....bleh ku buat gk...aku ni lama giler x godek photoshop ni..hehe

ciK mOt ©™ said...

yang pasti sik ada software potosop la...huwaaaa

ieda said...

dik .. bila dah ada watermark tuu mcm mana pulak nak paste kat pic2 yg kita upload .. x kan nak letak satu2 kan .. tu yg akak conpiuss .. ker akak x pandeeee huhuh

mamalieyna said...

oooh tak terdownload lg software photoshope ni..biasa guna photoscape jer..huhu..

comel jer, nnti leh try buat ni..

selamat tahun baru gieyana sefamily!

Farra Dhelina said...

phtoshpm ni biasanya ade trial version jeee..ke nk kena beli ye kak?klu dwload kat internt ni mmg semuanya trial je ke?

Gieyana said...

Zura@Iwan

Alaa..senang jer! x ler rugi masa nk type satu2..

Gieyana said...

Cik Mot

A'aa..kena ada software nie ar..:D

Gieyana said...

Kak Ieda,

Open file pic yg kak nk tempek watermark tue, pastu klik kt brush sn..then klik ler watermark yg akak dh buat dh tue..pastu just klik kt gambar tue..senang jer..
hurmss agak2 leh paham dk nih?hihihi

E.d.Y said...

nice...:)

Gieyana said...

Mamalieyna

Ooo yer ka? photoscape plg senang psl x complicated cam photoshop nih..

Selamat Tahun baru gak yer..:D

Gieyana said...

Farra

Selalunya mmg camtu ar..ada trial version jer...ala beli jer CD cetak rompak tue n upload jer!hihii..akak suh member yg uploadkan..:D

Gieyana said...

Edy

Tenkiue..:D

MrS. F!zA said...

hehe kami pon semua buat sdri..gna adobe photoshop lah.. nsib asben teror kalo hrp isteri alamatnya kira nak tempah jela..hehe

Gieyana said...

Mrs Fiza

Betui2 kan..selalunya dok tgk owg beli jer..but buat sendiri kira ok dh tue kan!..:D

Farra Dhelina said...

owh..kena beli la ye..so setahu fra dia mcm byk version je kak..version yg mn yg user friendly sekali kak?

Gieyana said...

Farra

Akak guna Photoshop Cs3..blajar sendiri dari tenet jer..still learning process gak but x expert sgt pon..tp photoshop mmg complicated sket kalau nk blajar..mula2 guna software nie blank jer!

ieda said...

dikkkk x paham ..
ym akak dikk add akak leh
iedaimmi@yahoo.com

sorry2 sgt nyusahkan adikkk :)

Gieyana said...

Kak Ieda

Wokey2..nnt sy email k..:D

ALoNa Cintamaniszlite said...

comel nureen wat muka cenggitu, hehe..
kiutttt jer..