"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Wednesday, January 12, 2011

Diari Seorang Ummie...

Balik bekerja seawal pukul 6.30 ptg, but kadang2 melarat smpai pukul 7.00 ptg. Nasib baik si suami memahami dan sanggup utk mengambil si comel. Since, Si comel sekarang nie membesar bagaikan johan, si comel mmg semestinya nak makan lagi walaupon kat rumah baby sitter dah makan. So, apalagi..Si Ummie yg beraksi bagai ahli Ninja yg bak samurai gitu..berperang kat dapur utk hidangan makan malam...Dan semestinya, semua masakan tue kena siap before 8.00pm. Menu yg simple jer! Nasib baik Si comel dan si suami tidak demand dalam bab2 makan nie. Walaupon sket penat, namun rahmat @ pahala yg di perolehi tue berlimpah-limpah ruah kan! As long as jangan merungut..Ini adalah untuk kebahagian dan keharmonian rumahtangga gak kan!..Sambil2 masak tue, siap masukkan baju dalam mesin lagi....membasuh! kiranya buat kerja 2  dalam 1 gitu.
 Menu Makan Malam semalam..Sambal Udang, Sayur campur and telur dadar..Alhamdulillah, Syukur dgn rezeki Allah

Dinner pukul 8.00pm dan paling lewat adalah 8.30pm. Itu adalah timing yg Si Ummie set utk sekeluarga. Dah selesai makan malam. Edisi mengemas dapur. cuci kelengkapan masak & so On. Lepas tue baru leh relax2 and layan internet sekejap smbil buat Auto publish utk keesokkannya. Si Comel sibuk melayan TV channel kartun. Kalau x layan internet pon, Si Ummie akan melayan Si Comel melakar or melukis sambil menonton.

We all makan nie lak semalam...org utara cakap garam belacan ...Buah mangga and Jambu Keling kot namanya..lebih kurang cam jambu susu gitu..Nureen suka giler!

Then, before tido, Si Ummie semestinya mengemas kembali ruang tamu yg selerakkan oleh si Comel. Siram pokok bunga and bla..bla ..bla....selalunya mmg Si Ummie tido lambat..paling cepat pon pukul 11.30 mlm..dan paling lewat pukul 1.30 pagi..

^_^ try to sleep as early as I can now...
^_^ kerja rumah mmg x habis2 kan..kadangkala terpikir nak amik maid..but abaikan saja psl better buat sendiri saja kan!
^_^ Semestinya Si Ummie mmg berkerja 16 jam+ sehari kan!

23 comments:

Hidayah said...

camtula diari ibu2 yang bekerja...sampai waktu tido tu la betul2 masa nak rehat

atty's said...

Selalunya itu lah rutin harian bagi ibu2 yg bekerja mcm kitakan

masak simple janji anak dan suami kenyang.

kty selalu dinner sebelum 7pm, sebab siap masak kol 615 camtu ,tu pun kalo balik awal

Zue AnnaLeeya said...

gitulah rutin ibu yg bekerja... penat tu mmg penat... tp dah t/jwb kan??? yg pnting kita hepi dgn family terchenta...

[-suziey-] said...

woooo aku suka itu rojak..slrppppp lapo nih

Farra Dhelina said...

ayo rojakk!!

zura@iwan said...

sll aku cm tu gk...buat keja 2 dlm 1...msk & basuh kain..hahaha...

cuma aku kurang satu je..sbb x prepare klgkpan utk anak lg..hehe...

then mlm skrg...km bdua x mkn nasi..hehe...

afdni said...

sbb tu ibu2 n istri2 yg berkhojer sesuwai diberi title 'SUPERWOMEN'..

Mama Zharfan said...

me kat sini bercuti sekejap dari hectic rutin mcm u :)

mimie1678 said...

samalah kita... den pulak laki jauh... sumer kena wat sendiri... sedih... huhu...

mummy_ayu said...

senasib la kita..ayu pun balik keja kul 5.30 paling awal...paling lambat 6.30..drive lagi..layan jam...sampai umah..masak..siapkan anak2..kita lak siap..suap diaorang makan..kita plak makan...than tidokan diorg..pas tu..baru leh rilex..kadang2 tetido sekali..penat tul..tu la tanggungjwab kita sbg mummy, isteri & pekerja kat opis.

alyyani said...

AKU TERTARIK KAT BEKAS SAMBAL UDANG KO TU. STYLO HABIS! :D

Gieyana said...

Hidayah

Betui kan...mcm tue ar kerja mummy2 yg bekerja cam kita kan!huhu

Gieyana said...

Kak Ty

Betul tue kan..mmg rutin camtu..lucky dpt hb yg x demanding kan..sama2 tolong each other ..:D

kiranya Kak Ty lg awal dinner erk? Ai mmg x sempat kalau nk set timing kul 7.00 utk dinner..psl kdg2 mmg balik lmbat..huhuhuh

Gieyana said...

Zue

Betul2 kan..mmg tue la rutin kita sehari2 kan..:D

Gieyana said...

Suziey

hahaha..x per, Nureenr. dh tolong mknkan utk ko yer..:D

Gieyana said...

Farra

Hihihi..:D

Gieyana said...

Zura@Iwan

tue ar kan..nk kena settle gak kan..kalau idak bersepah jer umah..

sm ar cam hb ku..since Nureen nk kena dinner, so we all just masak2 apa yg ada..not only rice jer...rotate ler ngan menu len..:D

Gieyana said...

Afdni

Betui2..ku setuju..:D

Gieyana said...

MZ

sek bek ko bcuti skrg nie kan..kalau idak sure terkejar2 cam daku..:D

Gieyana said...

Mimie

Owhh yer ker? sian kt ko..lg susah kan psl suma sendiri kena buat..aperpon b strong k..:D

Gieyana said...

Mummy Ayu

Wohooo..mmg superwomen betul kan!..terkejar2 kita..nk wt camna kan..kena gk lakukan tanggungjwb tue dgn hati yg ikhlas dan terbuka..:D

Gieyana said...

Alya

Hahaha..sabor jer ko nie..mangkuk biasa jer..4 segi..:D

I-sya said...

tingat kuah rojak ku yg ada sebotol lagi x berbuka.

xtau nk mkn dgn apa since selera ibu mengandung ini selalu aje berubah2.