"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Tuesday, January 11, 2011

Minyak Masak yg makin berkurangan atau peniaga yg sorokkan..

Kat Kedah..sana sini cerita psl Minyak masak...tak tau tpt lain pon sama ker tak! kat kebanyakkan kedai runcit mmg x der langsung jual minyak masak..nmpak sgt penianga sengaja nk sorokkan minyak masak dgn ura2 kedengaran sana-sini harga akan naik tak lama lagi...So kiranya peniaga nak dapatkan untung yg lebih ler!...Akak aku pon bgtau kat Jitra sana..ada satu kedai kat Tunjang tue, peniaga tue x nak jual langsung minyak unless beli bersama brg2 lain..tue pon siap di marahnya akak aku agar jgn bising2 masa beli tue takut owg dengar lak! adeiii! nk beli minyak pon mcm nak beli dadah ler plak!


Picture kredit to Google..

So di sebabkan aku pon salah sorang pembeli yg nak dptkan bahan mentah nie...time nk gerak balik ke Penang ahad tue, saja singgahkan diri kat satu pasaraya kat Jitra tue..Pasaraya Y***ta........mmg confirm ler kat sn pon x der jual minyak masak gak..yg ada cuma beberapa botol minyak masak bunga matahari jer! ..tp kan...masa ku nk menuju ke tpt jual minyak tue, salesman tue tgh sibuk2 menolak troli yg mengandungi byk sangat paket minyak ke dlm store..since dia terserempak nganku, dia cuma offerku 1 paket jer minyak masak tue..tu pon 1 kg jer kot....then ku ambil jer la psl kat umah mmg x der langsung minyak....

^_^ Hurmss...moral of the story, mmg nmpak sgt mcm komplot peniaga utk menyorok bahan mentah nie utk tunggu kenaikan harga..kalau confirm harga naik ler..secara automatik mmg byk giler stock bahan mentah nie kat pasaran..mcm stock gula tempohari...
^_^ smlm tgk kat tesco, minyak masak ada lak...myb kat Penang nie owg x byk guna minyak masak kot..mcm aku!hihihi
 
^_^ Penulis nie pon ada buat ulasan psl ni kat SINI

18 comments:

Hidayah said...

minyak kat umah ada lagi tp ujung2 da,wekend ni kena g beli gak tak tau la ade ke tak

zura@iwan said...

weekend ritu mak aku siap beli minyak msk 4 paket kt econsave sp tue...kt Selama x de stok katanya..hehe

J@J@ / Bini The Rock said...

kat joho ni pon rata2 dah takde dah minyak msk..tuari sempat ambek yg 2kg je..aku kaut 2 btl sekaligus....haha!

err..tepung & gula pon takde masa aku shopping brg dapur tuari. huiii, nak CNY ni lagi le brg naik giler2 semua..

x(

ibuayahdamia said...

oh ye ke?? krisis minyak masak ke sekarang?? hehe..tak tau pulak..sebab semalam gi pasar mini depan tu, tgk banyak jer minyak masak..

kat rumah ayu memang kalau habis minyak masak tu, ayu bedal guna olive oil dan marjerin jer...haha..janji masak...ekekek

wantie said...

sedih la wey.. mak aku kat kampung pun tak der minyak.

Dorang ni melampau.Bagi aku ni ler cara dorang nak naik harga. sebab masa dorang buat kat gula dulu. last gov nek gak rega gula. betul tak?

Gieyana said...

Wantie

Mmg betui wei..diaorang mmg sengaja wt pakatan utk x juai minyak semua tue utk bg rega minyak tue naik...mmg x patut sgt...yg jd kat ku nie ku dh report kat Kementerian Hal Ehwal Pengguna..moga2 tindakan diambil kt Pasaraya tue..

Mama Zharfan said...

kat UK tak de plak isu2 mcm ni..aishhh

MaMa aYiN_IzZaRa said...

Ko pegi Yawata ker??..mmg x leh beli lebih dr satu ...

Cik Wanie said...

Kat Loq Staq pun sama kak,
wanie dok pi merata,
semuanya x dak,
Tesco tue tempat minyak diorg letak beras,
beras mmg melimpah ruah byknya,
mcm tue jugak ngn gula...

sudahnya pegi satu kedai tue,
tue pun bole beli 1 saja okeh,
hurm...

Gieyana said...

Hidayah

yer ker? sure krg ko g x der gak!huhuhu

Gieyana said...

Zura@Iwan

oic..a'aa kan..mmg kt Kedah mostly x der minyak..

Gieyana said...

JaJa

Yer ker..sama ar kan! cuma kt Penang nie still da stock lg..cuma diaorang jual dlm kuantiti yg sket sj..

tu la psl kan..mmg rega brg skrg nie naik dtambah ngan sikap peniaga tue..:(

Gieyana said...

IbuAyahDamia

A'aa Ayu..mmg skrg nie krisis gara2 rega nk nek..owg cam kita nie kalau x der myk leh guna alternatif lain kan..kalau owg kg tue kesian jer kan!hhuhu

Gieyana said...

MZ

tue ar kan..kt sn mmg jaga rakyatnya kan!

Gieyana said...

Ieda

A'aa..tue pon dia angkut suma yg display tue masuk balik store taw! adeiii!

Gieyana said...

Cik Wanie

tue ar kan..dok dgr mak akak pon citer..kt kg mertua pon sm gak dik..siap adik ipar mai penang lg utk beli minyak! sabar jer kan!huhu

E.d.Y said...

kiteorg org bujang ni suka beli minyayk dalam paket je..tp sampai skrg xjumpa2...yg dalam botol ada la sikit..tp semua besar2...xkan nak beli besar2...membazir la pulak

Gieyana said...

Edy

Tue ar kan..ala beli yg besar pon ok gk tue..leh simpan lm sket!hihii