"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Tuesday, March 29, 2011

Plumeria

Bunga nie mmg wangi sangat...dan aku mmg addicted ngan bunga nie...menurut pakcik yg jual Plumeria nie kt nursery tue..diaorang jual Plumeria nie ikut kaki..sekaki RM30. Dan rega bunga nie boleh mencecah ratusan ringgit..dan Kalau pokok nie dari Johor, sekiranya ketinggian pkok tue atas than paras pinggang, rega dier dlm RM120-RM150. But mostly yg dia jual kacukan dari Thailand so rega dier murah ler sket..

Plumeria or bunga Kemboja owg kita panggil.Alaa yg owg tanam kat atas kubur tue. Skrg ada pelbagai jenis colour dan aku paling suka kaler nie..cantik kan!

^_^ Akhirnya dpt gak ku beli pokok nie..ketinggian atas than pinggang...but bukan kaler kt pic nie psl x der pokok yg berkenan walaupon ada kaler nie..Nk pilih pokok pon mcm pilih baju gak..kena yg betui2 berkenan psl kena cari dahan yg cantik...At last ku pilih pink kaler..hihihi

14 comments:

mamalieyna said...

oooh td ingt bunya apa la..kemboja rupanya..dl kt kg, depan umah ada..kaler putih..cantik...tp skrg dh takde..dl tinggi jugak pokoknya.. ^_^

oooh tunggu dpt umah bertanah la bleh main tanam2 bunga ni..hu~

Cik Wanie Ghani said...

ada juai kat Thailand yer,
nanti bole lah pi Bangkok carik kan,
HaHaHaHa:)

cantik bunganya,
kalau mama tgk mesti mama suka,
sbb mama nie "hantu" bunga skit:)

Gieyana said...

Lieyna

A'aa..bunga kemboja..dulu slalunya warna putih jer bunganya kan..skrg nie da mcm2 kaler yg cantik2..kalau ko tgk kt R&R Gurun ada gak bunga nie..rendang jer pokoknya kan..:D

x per..nnt ko dpt umah btanah ko leh tanam2 nie..:D

MyKhalish said...

owhhh bunga kemboja. tp mmg wangi & syahdu je tiap kali terbau bunga nih. mebi sbb ila slalu jupe kalu g ziarah kubur kot. hehehe.. owhh dah ada memcm kaler yer... hehehe..

♥ aNJe a.k.a MaMa_BaLQis ♥ said...

alangkah cantinya kalo bunga leh letak kat rumah, tapi rumah kita tak tanah...hu..hu...

Farra Dhelina said...

ctk wrna merah dia kak..oo bga kemboja..putih pun ctk je kan..suci..

[-suziey-] said...

ikt kaki? mcm xdpt bayang la..nape ikt kaki..ekeekek:D hmm n bau dia pn xdpt byaang sbb xpnh jmpa..ni 1st time aku tau pasal bunga ni:p

Gieyana said...

mykhalish

betui2..mmg wangi kan! Da mcm2 kale skrg nie..byk landskap skrg nie sure da poko nie..:D

Gieyana said...

anje

betui2..renek jer pokok nie..leh jdkan tpt lepak2 kelak..x per, nnt uols ada rezeki lebey leh cr umah yg da tanah lak..:D

Gieyana said...

Farra

betui2..mmg cantik kan..:D

Gieyana said...

Cik Wanie

hahah..pakcik yg juai tue ckp dia amik dr thailand..tp x tau kt mn..kekeke..

Akak beli kt pokok sena jer nie..nnt leh suruh mama cik wanie g cr wt koleksi..:D

Gieyana said...

suziey

hahaha..sure ko pon pelik kan..ikut ketinggian lah..kalau kiraan kaki tue mcm size mozek tue ar..kekeke..

Nnt ku snap2 pokok asl yg ku beli tue k..so ko leh kenal dgn lebey dkt lg..hihihi

zamdotcom said...

tak tahu pulak bunga kemboja ada kaler2 dah..

p/s: hebat teknologi skang..

Gieyana said...

zamdotcom

mmg macm2 kaler skrg nie..betui tue..hebat teknology skrg..:D