"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Monday, May 23, 2011

Al-Fatihah utk Pak Long..

Assalamualaikum...

Arwah Pak Long menghembuskan nafasnya yg terakhir Ahad jam 3.15pg. Arwah merupakan abang mak. Satu bapa, namun emak yg berlainan. Namun Allah Taala sayangkan Arwah. Kat handphone ku ada 4 miss call dari ayah, tapi handset boleh pula tertinggal kt dalam kereta. Dan nasib baik ayah teringat nk hubungi hubby awal2 pg , so we all balik gak ke kampung utk menziarah. Pada mulanya plan asalnya mmg  x nak balik this week.

Smpai Kedah pon dh tghari, Allah Taala izinkan daku, Hubby, kakakku utk menatapi arwah Pak Long buat kali terakhir masa Arwah dimandikan. Sayu gak namun x nak tunjukkan riak muka ku time tue..terus jer kuar dr situ. Masa jenazah dh dibawa keluar tue, baru nmpak kelibat mak. Merah gak mata mak..sure mak sedih psl Sabtu tue mak x dpt nk pegi lawat Arwah. Dan Arwah da menyebut dan bertanya psl mak..

Moga arwah Pak Long tenang di sana dan Al-Fatihah utk Pak Long. Mati itu pasti, cuma kita tak tahu bila pula masa kita kan..

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Apabila seorang manusia mati, putuslah (tulisan pahala) amalan (setakat itu) Kecuali tiga perkara (yang akan berlanjutan tulisan pahalanya) iaitu sedekah jariah atau ilmu memberi kepada yang faedah orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya."

(Hadith Sahih - Riwayat Imam Ahmad)

 Perjalananan Pulang ke kampung di hiasi oleh panorama Awan yg cantik...begitulah Kuasa Allah S.W.T dalam menentukan hidup dan Mati Umatnya..

17 comments:

mamalieyna said...

salam takziah.. dan Al-Fatihah buat arwah~

LiLy @ MumMyQiStInA said...

MOGA ARWAH DITEMPATKAN BERSAMA2 ORG2 YG BERIMAN..
AL-FATIHAH!

d'nuraini said...

al-fatihah...

aku nama nora said...

takziah...

♥MAMASYAZA♥ said...

alfatihah utk paklong
salam takziah dari akak utk keluarganya

Sidratul Muntaha said...

Al Fatihah..
mudahan Jannah untuk Almarhum.

[-suziey-] said...

takziah utk family ko..hmmm..xde rezeki mak ko nk jmpa ngn arwah buat kali terakhir..smga arawah tenang di sana..

PinKy MoMMa said...

al-fatihah utk arwah..

takziah yang utk keluarga kamu..

Ummi Eisya&Amani said...

takziah ye..moga rohnya ditempatkan dikalangan orang2 yg beriman..al fatihah..

rATu kEBaYA said...

Takziah...

Al-fatihah semoga ditempatkan besama org yang beriman.. amin

kakyong said...

salam takziah. AlFatihah.


Asmara 2 episod 12…. cepatlah hapuskan derita Zaliya
Menang strawberry white coffee GA Eyriqazz@GTO
NOra Elena–review episod 3

♥MiZz-siHa♥ said...

al-fatihah...

Naimah SiDiK said...

Salam takziah dari kami G.. Moga arwah ditempatkan di kalangan yg beriman.. Dari-Nya kita datang n kepada-Nya jua kita kembali... 1 hr kita pasti akan ke sana jua...

Fara_Adura said...

Setiap yang pergi pasti akan kembali
Alfatihah buat ur uncle.. turut simpati

fazilzura said...

Takziah beb ..
semoga roh nye di tempatkan di kalangan org2 beriman ..

Gieyana said...

To All

Terima kasih atas doa dan kata2 uols..sgt2 berbesar hati..moga arwah dtempatkan dkalangan hamba2nya yg beriman..Amin.

atty's said...

salam takziah..alfatihah..semoga rohnya dtmptkan dikalangan org2 yg beriman