"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Saturday, May 7, 2011

Bersyukur Dengan Apa Yg Ada...

Kekayaan...Suka kan kalau di beri pilihan utk kaya! Kalau nk dapatkan apa2 saja, just beli jer kan!...Beruntungkan!...Tinggal dalam rumah yg besar, kereta yg besar dan wang ringgit yg byk! tgh verangan seketika nie! ha ha..


Tapikan, ku rasa..kalau diberi peluang utk kaya..rasanya mcm takut jer...psl bila kaya, kita mudah lupa diri..mengejar duniawi jer! rasa duit yg ada tue tidak mencukupi dan berlumba2 utk mencari lagi! Blind with money owg ckp! Pada hakikatnya, Ilmu akhirat tue lah yg perlu di cari kan!...Risau aku psl mmg byk yg di lihat terjadi!...bila kaya, sure sibuk kan! sibuk berkerja smpai lupa...peringatan utk diri sendiri juga..

Pastu kan...sekarang mmg byk sgt pusat2 pengajian tinggi yg menawarkan pelbagai bidang pengajian...dan secara tidak langsungnya mendorong pelajar utk berhutang....Education Loan, sure with da interestkan! owhh sgt2 tak suka taw! tht why I x der komitmen in loan...so skrg jd dilema kalau nk buat keputusan utk commit dengan loan nie..mortgage loan, personal loan, car loan n so on...takut nnt x dapat nk settlekan loan2 tue...adeeii! Jangan salah anggap lak..tak kan nk beli umah guna cash..beli kereta guna cash kan! mn nk cari unless menang loteri ler!kekeke

Syukur..Adanya Nureen sebagai Penyeri Hidup..

So, Daku lebih suka pd kesempurnaan yg ada kini....Yg penting senantiasa 'kaya' dengan kasih-sayang..kasih sayang tak dpt di beli dgn wang ringgit kan! kalau ada harta berkepuk but tak bahagia pon tiada gunanya kan!..

Harus kita igt, cukup makan dan pakai, keselesaan yg ada, adalah satu kurniaNya yg istimewa berbanding dengan insan2 yg kurang kemampuan dari segi tempat tinggal, pakaian serta makanan...

^_^ So uols, marilah kita sama2 senantiasa bersyukur dgn apa yg ada..:)




"Everyone has special talents, and it is our duty to find ours
and use them well"
-- John Templeton, renowned stock investor

15 comments:

♥♥♥♥ dilaBanGi ♥♥♥♥ said...

shuntek gambar Nureen
Bokeh membulat tu...ayo yo sangat Nice
Rasa sedih pulak bila ceq dok baca ni kakak
bettullah no. kalau kita berhutang ni takut tak dapat langsai. hidup kita tak tahu sampai bila.....allah berikanlah kesempurnaan pada hamba Mu

♥MAMASYAZA♥ said...

yup setuju sgt, biar bersederhana dlm apa jua yg kita lakukan dan kita miliki, sihat tubuh badan n hidup dikelilingi insan tersayang dah cukup buat kita happy...selamat hari ibu dari akak

SueZ said...

I luv this post..ya Kekayaan itu hanya sementara...better we rich our Luv because its stay till d ends...luv ya...

SueZ said...

I luv this post..ya Kekayaan itu hanya sementara...better we rich our Luv because its stay till d ends...luv ya...

ibuayahdamia said...

alhamdulillah...sentiasa bersyukur dengan apa yang ada...

Mama Zharfan said...

i like this entry ;)

happy mother's day utk gie :)

JOM skodeng blog me kalau sudi!

izazi said...

suka dan bersetuju dgn intipati entri ni plus the quote dan plg penting .. saya suka gilerrrr kat foto itu .. cantik n meaningful !

Ummi Eisya&Amani said...

sape tak suka kayakan..tapi tulah,takut bila kita kaya,kita akan terleka dengan kekayaan dunia tu..cukuplah dgn kesenangan sahaja..yang penting terus berusaha dpt yang terbaik dlm hidup ni..senang didunia dan di sana nanti..

Gieyana said...

DilaBangi

Thks yer..

tue ar kan..takut gak nie actually..:)

Gieyana said...

MamaSyaza

Betul kan..syukur dgn apa yg ada kan..:)

Gieyana said...

Suez

Thks..Yes! u're right dear....

Gieyana said...

IbuAyahDamia

Betul kan..:)

Gieyana said...

MamaZharfan

Thks ya..for u too..:)

Gieyana said...

Izazi

Thks yer..:) speechless..:)

Gieyana said...

UmmieEisya

Betulkan..kesenangan kt dunia utk harungi liku2 hidup..sure sume org nak kan..tp x per..dh syukur dgn apa yg ada sekarang kan..:)