"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Friday, May 6, 2011

Couple @ Suami Isteri ~ Bidang Pekerjaan Yg Sama?

Assalamualaikum..


Hari ni Gieyana nak mengupas tajuk diatas.. Tak payah susah2 gunakan pisau ataupon pengupas buah yer! kah kah..:P! bukan lah mengupas..share saja!

So, uols suka yg mana? Orang cakap, Cinta dan Cita2 selalunya seiringan. rasanya pepatah nie tak apply pon kat semua orang. Kan?

Daku dalam kategori yg berlainan! jauh api dari panggangnya! Namun, cuma memiliki Cinta yg sama jer! Dan, karektor yg sama, hobi yg sama..cuma berlainan jantina ler! Kalau idak mcm mana nk couple kan! kah kah..:P

Tetiba teringat semalam..Saja2 jer tnya si Dia masa tgk Tv sama2..Da iklan Lisa Suriani..

Abg, kalau G cantik macam tue abg nak tak?

Mesti ler nak..

So, kenapa Abg pilih G? cari ler yg lebih cantik?

Psl hati..

(aku senyum selebar2nya smpai x leh nk tutup mulut! kah kah..:P)


Ok, back to the story..Mengarut dh nie kan! Si Dia keja gomen (goverment lah) under M.O.H. Daku swasta jer...Mmg sangat2 berbeza..Dia dengan terms kerjanya yg more to Health...Time study belajar psl bacteria lah, nyamuk lah, Lalat lah, Tikus lah and bla bla bla...then psl Lipids, Phospholipids, Lipid bilayers....benda2 yg spelling entah apa2 smpai nk pronounce pon susah nok! kah kah..



Aku? Haa..meh cheq nak story! Aku, kalau psl Income statement, Financial statement, Trial Balance, Balance sheet, Double entry, Debit, Credit, Cash Flow, Statement of Acct, Debtor, Creditor..yang nie cheq taw ler!



So, nmpak sgt jauh berbeza kan! Kalau balik umah, sorry yer! No discussion psl kerja..less buat dosa kan psl rasanya kalau in same sector sure ada extra dosa kan psl ter'kata pd sesuatu benda yg kita tak suka kt tempat kerja tue...Jgn salah anggap yer..maksud aku satu tpt keja, keja yg sama..


Kalau betul2 perlu saja br we all share! tp mostly psl earning ler kan..nak tau juga pasangan kita dpt berapa....dpt ler kita spend sama2 nnt..hihihi


Actually, kalau in the same sector pon best gak! aku tgh imagine kalau aku in the same sector dengan si Dia! perghh..heaven! mcm belangkas aku rs...nk mengepit jer! nasib baik tak!kah kah..


So uols macam mn? sama ker tidak nih!..
 
pic: credit to Google

18 comments:

[-suziey-] said...

aku n hubby in same environment..cuma work task berbeza..we are in IT..so mostly klu hubby aku cite aku paham jgk la..n klu aku cite dia pn paham..hehe..mmg mudah..nk luah perasaan xpuas hati pn mudah..hahhah..bkn mengata just nk release rs hati..bkn ke suami tpt berkongsi segalanya..klu mengata ngn org nnti lg droang tmbah minyak..hehe

d'nuraini said...

tidak..dia swasta bahagian mekanikal..dan saya kesihatan tp PA

Farra Dhelina said...

ada yg sama..ada yg tak hehe

fazilzura said...

aku lebih kurg je dgn pak ajil cz dua2 swasta.. dulu pun 1 compny, tp bile dh kawin aku benti , keje company lain... rs cm x bape syok le kalau keje 1 compny..

alyyani said...

yg penting field of work ko dgn aku sama! kahhhhh... btw, noth of us private and field of work ok la sealiran. :)

ibu_Arifa said...

min pulak, sama company, tapi tempat kerja lain2..so xdelah leh nak berkepit jer..tp rasanya xnak lah berkepit..nak juga bergaul dgn kawan2 yg lain.
bab nak share citer hal keje..rasanya asben 10% jer paham kerje saya..sebab bidang kerja lain2 walaupun jawatan dkt nak sama jgk.

♥MiZz-siHa♥ said...

siha x same..siha more to engineering..n die education...tp,klau die cite slalunye siha faham la..tp,klau siha cite,kadang2 die xfaham..hehehe

nora said...

nora pharmacist(USM) but hubby engineering(1st solar)..best sgt pasal bleh tahu bidang lain bila hubby bercerita..kui2x..x der la busan nokss!!haha...ikut org la..yg sama fields pun mungkin ada kelebihannya kan??

Yati Lee said...

i totally sma la..opkos best..tp..juz tau bidang kmi ja la..bda2 len mampus kmi xtau..hehe..so da bek n burukny la kn..hehe

MrS. F!zA said...

hahaha.. kalo tnya kita mmg samalah cam mu kak bidangnya..w/p suami ku cikgu tkthu psl akaun mujur dia cikgu add math tahu kira2..hahaha

♥MAMASYAZA♥ said...

akak pun tak sama, en. abah dlm bidang pertanian, akak gak pendidikan, beza byk tu, tapi best, akak byk blajar ngan dia pasal pokok2..hehehehe

yunz_02 said...

den tak sama langsong haha.. tp rasa mcm tak payah la tpt keje sesama.. dah la kt rumah tgk dia.. tpt keje pn tgk lagik??? haha.. zalim nyer binik..

*∽ IZAN ∽* said...

okeh ape lain2 bidangg.. lagi banyak scope leh share rasanya.

Cam izan hubby electrical, Izan IT.. so kat rumah pasal electrical leh gak le En Hubby pomen sana sini hehehe. Kalau pasal PC leh gak Izan tolong godeh sana sini walopon En Hubby pun dah ala2 IT gak kat ofis nyer uhuhuhu

ieda said...

adoi dikk banyak cite dlm satu masa .. ada pasal bakeria ekekek :)

kalau sama citarasa x der advanter org kate .. tapi kalau dah jodoh .. jauh mana sekalipun jurangnya , tetap akan kekal dah bahgia selamanya :)

ibuayahdamia said...

kami suami isteri sama bidang kerja...bab kata anak2 aku..

"ayah boss"
"ibu boss"

hahaha..lawak lah anak2 aku..

hurmmm...kami study sama fakulti, cuma course berbeza, tapi rezeki kami sama2 dalam bidang business...so terima seadanya..dan rasa sgt heaven sebab semua masalah dapat berkongsi bersama....yg penting memang kami macam BELANGKAS...

izazi said...

huhuhu we are in same bidang ..
military personnel
TLDM :)

MaMa aFai said...

Aku???..Opkos sama...hahahaha!! One roof but now dia selalu outstation...huhuuh

Hidayah said...

hehe kami keja satu tempat sama bidang sama dept. dulu siap duk berdepan2 gtu..err lunch bekpas suma skali la..kdg2 je ngan org lain.