"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Thursday, May 26, 2011

Kampung Halaman vs Home Sweet Home

Assalamualaikum..


Artikel mcm tiada kena mengena dgn tajuk! hihihi


Budak nie lah yg paling suka bila balik kampung...

 

Seronokkan ada kampung halaman! Rindu giler nak mandi-manda kat sungai belakang umah mak, panjat pokok mcm dulu2 then terjun dlm sungai! Perghhh..seronok woo! Kalah budak lelaki! ngeee...

Pastu, main masak2 ngan budak2 laki masa kecik2 dulu.. Kawin2 olok2! Skrg..kalau jumpa sure malu! lagipon semuanya dah kawin dah! Budak yg aku dok sanding ngan dia dulu pon dah kawin..Jadi Dr Gigi...hihii

Budak kecik nie mmg cucu kesayangan ayah..^_^ tapi semua cucu2 pon ayah sayang

Masa kecik2 dedulu, naik basikal ramai2 ngan kengkwn...ronda2 sekeliling kampung..main2 kt atas jambatan gantung belakang kg sana..tp skrg jambatan tue dh rosak dh..tak leh naik dh..so jalan tue pon dh sunyi sepi!

Kenal tak ngan daun nie? Daun putat nie..owg Kedah makan nie dgn laksa

Pastu..g memancing kat sawah padi belakang masjid..dapat ikan puyu, ikan haruan. Sekarang sawah padi tue ada lagi..tapi bila balik kampung dh jadi malas dh nak meronda kg..Balik kg bertapa terus kt umah mak..makan tido..makan tido jer kerjanya! kah kah..:)

Weekend ritu 999 balik...best giler walaupon day trip! Nureen lah yg paling teruja psl dpt main2 dengan Achik dan Pak Su...Semua kaum kerabat lak berkumpul..so lagi meriah walaupon suasana sedih time tue.


Masa balik dengan Nureen beberapa minggu lepas..hujan turun..tetiba rajin lak nk snap pic..tp hasilnya so so saja..mood malas dlm rajin!hihi

Walaupon kejap jer balik, rasa masa yg ada tue mmg diisi dgn pelbagai benda..dari melawat arwah Pak Long, sembang2 kat umah Kakak, sembang2 kat umah mak, masak for dinner, then singgah kt umah sendiri (sempat gak tue potong rumput kt depan umah tue) mcm buat konsert jer bila suma lampu jd terang-benderang! Then bergerak balik Penang! Perghh penat tahap cipan but yg penting..Happy!

Rumahku di Kedah....Ala2 homestay gitu kalau x menginap di umah mak, we all stay sini..masih byk benda yg harus dilakukan di sini..

 

^_^ Kampung Halaman vs Home Sweet Home...Dua2 suka lah! Ujung minggu nie nak balik lagi lah!

6 comments:

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

sama cam balqis la ni, sanggup balik kampung opahnya dari pi taman...sebab ada yang melayan kat kampung tu....time kecik2 dulu pun ada main kawin2, main mak2, masak2 kalo dikenangkan kelako betul la...

MrS. F!zA said...

budak2 mmg suka mtk balik kpg kan..kita pon heran..adik skit2 nk blk kpg..

mummy_ayu said...

sama la ngan Ian & Iris....suka sgt kalu dpt balik kg (walaupun bukan kg pun ~ seremban & nilai)

ALoNa CintamaniszLite said...

bestkan ada kampung..
tp ramai skang yg dh bekerja di KL, beli rumah dan menetap kat sana..
suatu hari nanti...anak2 mereka dh besar2..datuk dan nenek dh takde (meninggal dunia) di kampung lagi..akan pulangkah mereka ke kampung??

@e_da said...

sama warna rumah kita...hijau...hehehhe

Ummi Salsabila said...

best sgt ada kg.tapi kg kami dekat sgt.kat sel and kg pandan,KL.hehe.hrp kg nenek atuk kat melaka lah br best.hehe