"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Friday, May 20, 2011

Tazkirah Jumaat ~ Elakkan Diri menjadi Terlalu Berkira..

Assalamualaikum...

Dalam sedar tak sedar..Usia makin bertambah dari hari ke hari...


Yang kecil..menjadi besar..

Kanak-kanak menjadi remaja...

Remaja menjadi dewasa...

Dewasa menjadi tua...

Hidup akan mati..dan begitulah putaran Alam..

Apa pandang2?? Geram dgn kamu taw psl berkira sgt bila Ummie nk manja2 dgn Mr Daddy! Dan Semalam kamu bising betul lah dlm Cinema..Tanya itu ini non stop! kalau mcm nie Ummie kena jd director Nur Kasih The Movie lah!


Ok, meh sembang2!

Pernah tak menghadapi situasi di mana sifat kedekut@ berkira menghantui diri!

Daku? Pernah! Psl bila orang menjadi berkira, makanya kita secara automatiknya turut menjadi berkira! ha ha ha..



Ntah ler...manusia tak sama kan! sifat2 yg berlainan yg dijadikanNya..

Nak ckp owhh! aku Terbaik??? NO..NO..aku pon manusia lemah gak! commit to its! :P


So, rasanya tak perlu utk kita menjadi terlalu berkira kan! x kira dari segi kerja, wang ringgit dan sewaktu dengannya...untungnya dpt kawan yg baik, kt mn2 dia pergi sure dia ingat padaku..touching!sob sob..
Rasanya tak rugi....pasal pasti we will get the returns samada nampak ataupon tidak jer!


^_^ Bila owg jenis suka berkira nie..automatiknya mmg rs mcm x leh nk ngam! but try to...tp mmg rasa sgt janggal!
^_^ Ada 1 of my friend, kengkwnnya mmg lansung x berkira dari segi wang ringgit, kiranya hari2 da owg belanjanya..ada lg ker golongan mcm nie erk? Ada, mybe diaorang kaya kan!hihihi...

19 comments:

MrS. F!zA said...

hihihihih.. betul3x..kdg2 otomatik kd berkira dgn org yg berkira.. hahahaha

NM02 said...

amboi mata... mengancam, menawan...

mama tisya said...

btul tu, aku kalo org berkira, aku berkira la...

fazilzura said...

aku pun gitu beb , kalau org tu berkire dgn aku , 10x aku berkire dgn org tu.. tp kalau depa x berkire, aku no hal .. sedia membantu ..

dgn anak & somi terutama fmily mmg aku x berkire, kecuali kalau dgn ipor (aci gitu?) wakakakakak

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

komen lari tajuk, kalo balqis dapat pistol belon tu, mau main tak henti2 sampai habis sabun tu, berapa kali beli & berapa kali dah lingkup

mummy_ayu said...

emm..rasanya Ayu nie bukan jenis yg berkira..tambah2 ngan anak2..tapi..once kalu org berkira, kita pun kena berkira gak..dgn org tu je la..

ooo..nureen bising tgk nur kasih semalam..best tak?

mummy_ayu said...

emm..rasanya Ayu nie bukan jenis yg berkira..tambah2 ngan anak2..tapi..once kalu org berkira, kita pun kena berkira gak..dgn org tu je la..

ooo..nureen bising tgk nur kasih semalam..best tak?

@e_da said...

betul...kdg2 org yg kaya ni plak yg jd lg berkira.. sebenarnya bila kita tak berkira dgn org.. org pun tak kisah ngan kita.. give n take la kan

Ummi Eisya&Amani said...

daku lak,memang tak suka berkira dengan orang..tapi bila orang dah start berkira ngan aku,maka,itu jugak yang akan ku lakukan pada orang tu....hihi..

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

berkira tu tgklakan kalau org berkira ngan kita kita pun turut samalakan....tapi buat masa ni kawan semua ok takder masalah...kalau bab2 makan pun malas nak berkira...cuma shopping jer kena berkira sikit takut pokai hjg bln huhu...

mamalieyna said...

hee~ betul tu, sehabis mungkin takmo jd org yang terlalu berkira...tapi bila berdepan dgn org yang sgt berkira, kita turut sama nk jd camtu..hee~

tp dr segi makan/minum, sebaiknya elaklah dr berkira kan...

Gieyana said...

Mrs Fiza

A'aa..betui kan..so far, syukur la aku dpt suma kwn2 yg x berkira..:D

Gieyana said...

NM02

dier jeling kt Ummie dier psl nk rmpas pistol menan dia tue..kekeke

Gieyana said...

Mama Tisya

sama mcm daku weh..tp try jugak not too..tp bila tgk sm jer n x da perubahan then ku pon jd bkira..kakaka

daddyzkool said...

biasala dia bagi kita 10 kita bagi juga 10 pada dia ...adilkan..hehe

Cik Wanie Ghani said...

adakalanya kita kena berkira jugak,
sbb takut nanti ada yg naik lemak,
especially dgn org yg kedekut nie,
lagilah....

TiKa LEh said...

susah berkwan dgn org berkira ni..susah kt nt..hoho

mama rifQy said...

ish kite pon tak suka kalau ade org jkns berkira ni..terutama kalau time kuar same..berkira bukan mainn lagiii

PinKy MoMMa said...

mainan kat tgn nureen tu kegilaan abg long la..hukhukhuk
asyik nak main belon sabunnnn je ;p