"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Wednesday, June 15, 2011

Membeli Rumah Baru...

Assalamualaikum...


Haa..cepat jer yer uols click my link nie!
Kah kah.....ada ku kisah! Anak ai dh pon pandai wording nie gak! jgn amik hati yer...suka suki jer sakat uols!

Seriusly..properties is da worthly investment ever! compare dengan Hire Purchase such of Car kan! tp x kisah kalau nk beli kereta psl
Part of kegunaan gak tue! n tanda kepuasan! kalau ada ongkos aka ringgit sign tue, nak beli apa pon boleh....
Bila aku nk dpt Honda nih!

Meh nak share psl rumah nie....
This year...one of my wishlist mmg nk invest lg pd properties...
Tapi kan, S&P dh sign..bank pon dh kasi interest rate yg sgt memberansangkan..
Rezeki x memihak lak...owner lak last minit x jadi jual! ....

Frust? hurmss x ada kot psl rezeki di mana2 asalkan yakin padaNya
X der..x der nk nangis bagai psl x dpt pon x per..dapat pon x per...
Aiman x kisah! kekeke...

Hunting the house macam ala2 joint Treasure Hunt taw! penat mak!!

Rumah kat Penang nie mmg sangat2 mahal especially kt Pulau...New project kalau keluasan above 900sft is about 200k+..ini for apartment.

But now, since trend housing development kat sini ala2 3 tier wedding cake tue...price dier above 800k..and some worth millions.. now trend build condo2 yg exclusive lak tue!
Rega 1 unit is millions especially kt tepi highway yg nk naik Penang Bridge tue dr Pulau! tp sold macam goreng pisang!

Kalau kat Mainland lak...kalau second hand double storey hse, keluasan 1400sft leh dapat below 300k. tp kalau new project..mostly above 200k+..tue pon locationnya tpt jin bertendang!huks!
Nie rumah ku nk beli nanti! kahhh..verangan mak!
 
^_^ Price kat KL sure sure mahal kan especially dkt2 area2 Hot Spot...Tmbah lak now BLR pon dh 6.60%..kalau below 3% kan best! but sure impossible!

14 comments:

MrS. F!zA said...

penag nu seberang laut sana ngan KL kompom sama hrga rumah.. mahal giler baby.. hihihi..heran kenapa hrga rumah makin hri makin naik..mahal tk mahal beli dah beli dah..dh byr nti kompom mak ni penat! adehhh

PinKy MoMMa said...

masa ku beli nok harga umah murah lagi..masa tu 5 tahun yg lepas..huhu..

tapi umah biasa je..double storey biasa je..10 yg terawal 100+k

kalau kamu nak beli umah baru cari pemaju yg ok..mcm kami pilih glomac..on time serah kunci..kalau tak nnt, kita pulak nak menjawab ngan bank..

ku doakan yang..aminnnnnnn ^_^

fazilzura said...

wah .haku pung berhajat nk beli umh .. but rs nye time ni kene beli keto , psl nye keto haku aritu kan di rendam dek banjir..so ala2 nk jahanam jgk ler huhuhu

mummy_ayu said...

dear..umah sekarang memang mahal2..kat KL nie lagi la..kalu umah bertanah nie..kalu takde 1 juta, takyah berangan la..umah tinggi2 tu pun ratus2 ribu..tu yg ayu beli umah jauh skt tu...

mama tisya said...

aku tgh hunting house skarng...mhl smua..murah ada tp nun jauhhhhhhhhhhh...bila nk dok umh sendiri ni...huhuhu

ALoNa CintamaniszLite said...

skang ni ramai yg beli umah lagi dan lagi bkn utk disewa bulanan pd orang yg memerlukan terutama pd pasangan yg baru kawen atau family yg kena bertukar ke tempat yg baru...tetapi dorang beli sebab nak wat homestay..bisnes homestay, rm sewa pd kiraan harian. Bagus tu bagus ler sbb akak pun skang ni kalo cuti mana2 carik homestay aje tak mampu nak sewa 2,3 bilik hotel 3-4-5 bintang ni, huhu...
Tp tu ler..kesian ler pd permintaan utk sewaan bulanan tu, erm...

SyaNa said...

sini mmg mahal
tapi sini byk lagi kawasan baru dia nk teroka
mcm umah aku kt Puncak Alam tu 20x70
2 tingkat baru RM175K
skrg ni rse mcm jauh la nk gi keje kt sri hartamas ni
tp jauh2 pn dlm 45min da bleh smp opis

later2 banyak hway baru nk buat kt situ..so ni pn aku rse gud investment utk kami gak ni

Ummi Eisya&Amani said...

bagus2..invest kat benda yang pulangan dia tak akan turun..tapi seyes,cantik la rumah idaman ko tu..

Cik Wanie Ghani said...

yang murah pun kat Sg Petani kak,
harganya lebey murah dari Alor setar tau,
hurm....

*∽ IZAN ∽* said...

ye ye.. aku lah tu yg cepat je clikk! ha ha. tadi baru buh comentt, eh dah ada entry baru laks! eheheheh

harga kat KL memang mahal terbabass.. menci menci mencii! ingat gaji up leh up rumah besar.. rupanya harga sekarang duit double tapi dapat rumah sama besar ngan rumah duk sekarang.. baek tok sah...uhuk!

Gieyana said...

Ummie Eisya

hahah..kena ada duit nie br boleh kan! perghh kalau umah camni, aku keja pagi dan malam pon belum tentu dpt beli nie...Berangan jer nie!kakakaka

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

kat sana murah kan, sini mahal giler kalo 100k tu tempat hot2 dapat apartment je, gie kita nak pi penang this weekend, gie ada kat penang ke?

Nana said...

adeii klw kt kl ni nk umah murah flet & aprtment dapat la
klw nak umah teres klw nk murah jauh2 nun dapat la arga murah

♥ Che NamNam ♥ said...

skang memang umah mahal la weh, umah haku kecik cenonet jerk tapi rege dah dekat 140k tau..mimpilah haku nak merasa rumah besar..tak mampu dowhh..