"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Friday, June 10, 2011

Tazkirah ♥ Ayat Kun Faya Kun

Assalamualaikum...

Sempena hari jumaat yg mulia nie...mari kita sama2 bertazkirah..bersama2 kongsi ilmu...bersama2 ingat-mengingati agar tidak lalai dan leka...bersama2 utk menjadi lebih baik dari semalam...We Learn from yesterday, live for today and hope for tomorrow!

Mari sama2 kongsi ayat nie..semua kengkwn tahu psl ayat nie kan! Ayat nie ler yg jadi Pedoman Gieyana's family tatkala memotivasikan diri! Dari sini kita dpt mem'positive'kan diri sekiranya dlm apa jua keadaan sekalipon..


"Bila Allah berkehendak serta menghendakinya, dan pabila Dia telah menetapkan sesuatu maka Allah berfirman kepadanya: "Jadilah", maka jadilah dia. Begitulah beberapa ungkapan ayat-ayat kun [jadi] maka faya kun [jadilah] dalam al-Qura’an."

Antara Ayat2 ini dalam Al-Quran:
[Al Baqarah:Ayat117]

Allah Pencipta langit dan bumi, dan bila Dia berkehendak sesuatu, maka Dia hanya mengatakan kepadanya: "Jadilah!" Lalu jadilah ia."


[An Nahl:Ayat40]

Sesungguhnya perkataan Kami terhadap sesuatu apabila Kami menghendakinya, Kami hanya mengatakan kepadanya: "kun (jadilah)", maka jadilah ia".


[Yaasiin: Ayat 82]

Sesungguhnya keadaan-Nya apabila Dia menghendaki sesuatu hanyalah berkata kepadanya: "Jadilah!" maka terjadilah ia".


[Al An'aam:Ayat 73]

Dan Dialah yang menciptakan langit dan bumi dengan benar. Dan benarlah perkataan-Nya di waktu Dia mengatakan: "Jadilah, lalu terjadilah", dan di tangan-Nyalah segala kekuasaan di waktu sangkakala ditiup. Dia mengetahui yang ghaib dan yang nampak. Dan Dialah Yang Maha Bijaksana lagi Maha Mengetahui


[Al Mu'min:Ayat68]

Dia-lah yang menghidupkan dan mematikan, maka apabila Dia menetapkan sesuatu urusan, Dia hanya bekata kepadanya: "Jadilah", maka jadilah ia".


[Maryam:Ayat35]

Tidak layak bagi Allah mempunyai anak, Maha Suci Dia. Apabila Dia telah menetapkan sesuatu, maka Dia hanya berkata kepadanya: "Jadilah", maka jadilah ia".


[Ali 'Imran: Ayat47]

Maryam berkata: "Ya Tuhanku, betapa mungkin aku mempunyai anak, padahal aku belum pernah disentuh oleh seorang laki-lakipun." Allah berfirman (dengan perantaraan Jibril): "Demikianlah Allah menciptakan apa yang dikehendaki-Nya. Apabila Allah berkehendak menetapkan sesuatu, maka Allah hanya cukup berkata kepadanya: "Jadilah", lalu jadilah dia.


[Ali 'Imran:Ayat59]

Sesungguhnya misal (penciptaan) Isa di sisi AllAh, adalah seperti (penciptaan) Adam. Allah menciptakan Adam dari tanah, kemudian Allah berfirman kepadanya: "Jadilah", maka jadilah dia.
 
^_^ Uols ada kata2 pedoman dalam kehidupan harian korang tak? sure ada kan?

3 comments:

Sidratul Muntaha said...

ade jer kak..
berlapang dada dan bergembiralah sama bila saudaramu yg lain mendapat kebahagiannya
Dia dah atur dan beri ikut kesesuaian dan kekuatan kita.
sekian..

d'nuraini said...

kakak nx copy ckit ya...

padle said...

best2..

thnx 4 sharing,kak gie!