"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Monday, August 22, 2011

Biskut Almond London : Percubaan Saya yg Pertama..

Assalamualaikum..

Mula2 saya sgt teruja nk buat biskut nie..Mmg sangat suka makan biskut nie..Sapa x suka sila angkat Tangan!!hihihi..

Nureen lak berkali2 dok ulang2 makan biskut nie..agak tak sempat nk tunggu raya kekdahnya…:P..Nasib baik Nureen pon rajin menolong time nie..almost 4 jam noks, nk siapkan kuih nie. Saya ambil resepi nie dari MyResepi nyer web. Tapi saya amend sket resepi nie so jadilah resepi Almond London versi Gieyana..:)

Alhamdulillah..Percubaan nie Berjaya! x macam ms saya buat biskut samperit last year..x tau kt mn silapnya!hax3..:P..kalau beli rasanya mahal lah..me beli kuih Tart Nenas pon sebekas pon dh RM29 sebanyak brp biji jer..rasanya less than 50 biji kot..:(

Bahan-bahan ( anggaran 140 biji ) [
  • 250 gm butter
  • 9 oz / 2 1/2 cawan tepung gandum ( 250 gm ) [ saya amend taruk 270gm psl adunan jd lembik sangat]
  • 1 oz / 1/2 cawan nestum ( 50 gm ) ( di kisar halus ) [ saya tambah 10gm, so jadilah 60gm]
  • 3 oz / 1 cawan tepung jagung ( 100 gm )
  • 4 oz / 1 cawan gula aising ( 100 gm )
  • 1 biji kuning telor
  • Badam biji di panggang secukupnya
  • Badam cincang untuk hiasan [ badam nie saya goring sekejap utk jd rangup sket]
  • Coklat masakan secukupnya [ perlukan 2 coklat bar utk kesemuanya]
  • Mangkuk kertas/ paper cup - warna hitam yang paling sesuai
  • Sedikit minyak jagung [ 2 sudu besar]
  • satu sudu kecil esen vanilla [ yg nie saya tambah jer psl nkkan aromanya lg harum]
Cara-cara
  • Pukul butter bersama gula hingga sebati. Kemudian masukkan kuning telor dan pukul lagi sehingga rata.
  • Masukkan nestum, tepung jagung dan juga tepung gandum. Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
  • Ambik sedikit doh, isi badam dan bentukan bujur atau bulat..mengikut citarasa sendiri..
  • Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit atau sehingga masak..sejukan.
  •  Masak coklat masakan, masukkan sedikit minyak jagung ( minyak masak biasa pun bolih ) anggaran 2 sudu makan..untuk mengilat kan coklat tu..kaedah double boiler..( dalam periok bawah isi air letak tin atau apa2 untuk lapik bagi meletak periok yang berisi coklat masakan tadi..) 
  • Isikan kuih tadi dalam paper cup dan tuankan coklat cair tue di atasnya
  •  Kemudian tabur badam cincang.
  •  Biarkan coklat membeku dahulu pada suhu bilik kemudian masukkan kedalam bekas kedap udara..siap
 [ Resepi diambil dari Myresepi tp di amend sedikit sebanyak utk kesenangan diri!hihihi]

 Nie bahan2 yg digunakan..beli butter camni senang sket pakai campak jer!hihihi..tepung gandum nie me beli  kt Tesco..rasanya cuma Tesco yg jual tepung nie psl most of the shopping complex yg me pergi x der..x payah nk ayak2 mcm especially mcm saya yg x der masa nie..:P

 Nie ler hasilnya..seyess sgt sedap tau!..alamakkk..puji diri sendiri lak!hahaha..:P
 Nie saya try buat version bujur2 nie..lambat sgt nok! so me buat bulat2 jer..janji sedap dh la kan! Nureen jd tukang tabur almond tue..tp saya suruh budak kecik tue cuci tangan bersih2..:)

^_^ Kos keseluruhan bahan2 yg saya nk buat 3 jenis kuih nie cuma RM70+ jer..rasanya sgt berbaloi dari beli kan!
^_^ Senyum sampai telinge psl hubby cakap..owhh sedapnyaaa! kah3..:P

15 comments:

PinKy MoMMa said...

hahahaha tak pe puji pun..mmg sgt sedap tu hasilnyer :)

owh jeles! teringin nak merasainyer tapi jauh nun di utara hukhukhuk..

lieyalatif said...

WAH KELASSSSS!!! dah buat almond london hah....mmg puas dpt buat sendiri kan....tapi lieya ni main tunjuk jek laaaa....ade si kecik payah nak baking2 lame dok dapur.....

NM02 said...

wah... terer sudah

nnt bleh la buat bisnes ek

Farra Dhelina said...

wahhhhh fewitttttttt..cayalah kak!

atty's said...

puas ati dpt buat sendirikan ..biskut raya..

kty pun ingin mengambil kesempatan,
memohon maaf andai spnjang kita berblog ni ada terguris perasaan ke..harap dimaafkan.ye.

selamat hari raya

InaAchik said...

bravo2...
aku sebab dah malas nak nguli doh utk biskutnya, makanya almond london tukar jadi almond crispy. hehehe

♥cikmOt♥ said...

wahh...meriah la raya tahun ni pat makan kuih hasil tangan sendiri ek...hehehe

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

mmg jimat kan buat sendiri..cuma nak dtg rajin tu mak aihhh beruban baru rajin ni ahahah

fazilzura said...

wah terer nye kamoo ..

::NureeN:: said...

anto la cikit kat org matang ni hehehe... tertugat aku tgk ramei tol blogger wat biskut sndri.. nak wat gak la nanti...

cantik la header raya ;)

el said...

terbaekkkk
leh la terjah umah hang rs kuih ni..tupun kalo ada lg ahaks

*∽ IZAN ∽* said...

tahniahh!
aku bab kuih raya ni memang lemau skett.. tunjuk je rajinn ha ha

Gieyana said...

El

Dtg jer weh..kalau aku rajin aku buat open hse k..:)

Edy Zaidi said...

hantar la sini sikit barang sebalang dua..hehe

ieda said...

haaaaa ok lah nie dikkk
sure sedp nie .. tahun depan amik tempahan tak :)

salam lebaran dari akak , mohon maaf sepanjang perkenalan kita ya dik :))