"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Thursday, September 8, 2011

Diari Aidilfitri 2011 ~ Raya S.a.n.a S.i.n.i...

Assalamualaikum...

Saya buat entry raya nie sekaligus lah! Senang cerita..x payah susah2 nk ikut step by step kan! Tahun nie family kecil we all ni sgt2 suka beraya but less bergambar spt kebiasaan raya kerana ingin menikmati kuih raya keseronokkan bercerita dan berbual mesra..Kita memberi orang menerima..dan orang memberi, kita pon turut menerima! Duit raya lah!hihihi...Entry raya bermula dengan..Bismillahhirrahmannirrahim.....

 perjalanan balik..lebuhraya lengang jer..tp byk sgt polis traffic meronda..:)    

A Day before raya [hari org tgh sibuk membuat ketupat & lemang]
Sorry  yer..pukul 3.00ptg baru bergerak balik ke kg, padahal Mr Hubby dh start bcuti hari Sabtu tue..Saya kena pegi  office dulu psl ate kerja section 'debit & credit' kt syarikat kan..& dgn lebih afdalnya hujung bln, mmg sangattttttt busy !!. Makanya edisi bertapa seperti kebiasaan d'penghujung bln utk monthly closing!huhuhu..Nasib baik my friend say.."x per, you can go ahead to take leave on 2nd Sept. I am able to relieve u! Family is more important!! owhh..suka2...guling2 mcm cerita Hindi kt dlm opis giteww!

Malam Raya
We all berbuka puasa di Teratak 51. Kali pertama berbuka disini..before this kalau balik x sempat pon nk berbuka dsini..spend dengan family jer..either on my side or hubby!..Then malam tue br decide nk balik umah mak saya! Before tht..melaram a.k.a cuba,try, test dulu baju raya! without iron lak tue!huks! nk cepat kan!ekekeke

Hari Raya
Plan nak overnight kt umah mak..tp tpaksa cancel psl penat..so awal2 pagi terus gerak ke umah mak. Singgah utk solat raya kt masjid yg menjadi saksi ikatan suci we all sebagai suami -isteri. Jumpa mak kt sini..Selesai solat raya, terus balik umah mak utk makan2..Then beraya ke umah sanak-sedara..:)

Sahabat baik we all ms kat Pedu Lake dulu..Zye sekeluarga..nnt turun KL saya nk pau dia..:)

Hari Raya-Malamnya
Singgah jap kt Teratak 51 utk ambil brg2 nk kerumah mertua. Malam nie ada tetamu dtg. Our friends..dan salah seorangnya yg mmg kunantikan. My BFF.

 Reunion dgn hsemate hb masa bujang2 dulu..Dia kerja ngan Petronas skrg nie..lama x jumpa..:) abaikan kepenatan saya jer..:P

My BFF yg paling sayang sayang..Iena & her mom..this year raya sure dia sedey sgt2..me sgt2 suka dia dtg umah psl kalau we all bercerita, sure gelak bdekah3. mak dia pon sama juga.. We all bkwn since form 1 smpai skrg..:) [time nie dh sempat tukar bj n mandi2 dh]

Raya Kedua
Tak pegi mana2 pon. Just lepak2 jer kt umah MIL. Lagi sedara-mara semuanya jauh. Tghari we all pegi open house. Dan ptgnya balik umah my mom lak psl dh janji ngan my sis nk buat BBQ. So we all berBBQ smpai lebam! [ sorry non adoo picture, mls nk snap2]

Raya Ketiga
Lepak2 kt Teratak 51 lagi. Kali nie consider mcm open hse jer psl ramai tetamu yg dtg. Tak sangka lak tetamu jauh dtg. Diaorg dr Pelis actually. Overnight kt Teratak 51.


Raya Keempat
We all gotong-royong sama2 memasak. Me plan nk buat laksa. tp x sempat nk masak lak psl our friend nk balik after lunch tue. Kalau idak diorg mmg nk balik awal pg tue. But paksa diorg gerak after lunch. Meriah betul menu semua tue! Makan smpai lebam! Lepas diorg balik, MIL & SIL lak dtg. Meriah..tp sayangnya, non ado pic yg we all ambil. Me sempat juga masak laksa..:)..Malamnya we all balik ke rumah MIL..

 
Menu of the day..mcm2 ada..:)
Bergambar kenangan disini...our BFF juga since zaman bujang2 dulu..:)

Raya Kelima
We all ke open house member hb..Best juga psl Nureen makan byk giler. Lepas tue, we all heading back to rumah my mom psl nk pegi attend kenduri kt Jitra umah my sis  & pergi beraya ke Perlis..

sempat gak posing2 kt umah sedara kt Perlis nie..:)

14 comments:

mama rifQy said...

memang lengkap diari gie..kite malas nak taip entry citer tiap2 hari..heehhehehehee..

MrS. F!zA said...

weee...bgus2 siap ada jln cerita..nmpk jgk cerita raya bila ada gmbr..mak ni lps 2syawal dh tkde gmbr mna dah..huhu nk cerita pon xmenarik kn..

d'nuraini said...

along memang gitue..kena paksa.. :)

♥MAMASYAZA♥ said...

nampak gaya kalo balik jitra nanti kena singgah umah akak lak

NM02 said...

tak sempat langsung nak amek gambar masa jejalan umh sedara mara

huh...






rugi betul

ak yuyunz said...

gie.. dgn pantas ko balun cerita sampai raya ke-6 satu entry. cayalah! tiba2 aku mcm terkenan dgn frame bunga ros ko tu.. :D

el said...

best tgk gambar2 kt sini
lenkali nak bergambar cam korg lah
g mn2 sure snap..rugi betul x buat gitu
mn nak sempat ngan anak2 lg..adoiii

~Siti Hajar~ said...

wah! penuh jadual raya sakan no..syoknyer..

Sy ni 1 syawal je raya, 2 syawal hubby dah keja, trs mcm xraya, cuma raya ke 5 br raya blk tp ttp meriah...

[-suziey-] said...

perghhhh ni story raya lump sum ni..ekekek:D bestnye..sume beraya kt teratak 51 la yek..ye la umah pn dh cantik..bestnya la..hehe..
slmt hari raya wei..

::NureeN:: said...

pergghh... umah cantik gambo pon cantik siap sum lagi.. cayalah..

ikiqzana said...

senang sekali arung wat n3 raya.. suker ngan pic raya gie.. cantik2.

ALoNa CintamaniszLite said...

Seronok ye beraya kat umah sendiri. Mesti dekat dgn umah mak dan mak mentua, kan...hmm..

Umah gie pun bkn main ler cantiknyaaa...suka akak ngk...

Senang betol kalo umah pilihan sendiri, ada lak modal utk beli segala brg2 umah pilihan hati..mm..Syukur ye..

psst; naper nureen try baju raya malam tu sedondon ngan gie tp siangnya lain lak baju kurung yg dia pakai?? hehe..

Edy Zaidi said...

sama la..2nd day pun ada bbq gak...siap ada karok lg..haha

ieda said...

lamanya x mai sini ,
selamat hari raya dik
banyak kisah raya gie .. suke akak tgk
pelbagai warna dan gaya .. seronok kann :)