"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Friday, September 9, 2011

Kawan, Sahabat, Menipu, Di tipu, Tertipu...Apa Kata Anda?

Kawan...Kalau search kat En Google akan keluar macam2 page related..Batu Kawan pon ada keluar juga...hak2..


Okay kawan2..seronok beraya??
Okay Sahabat2..Seronok beraya??

Dua persoalan yg menggunakan perkataan yg berlainan. Kawan or Sahabat? Mana satu pilihan anda? Berbeza pada masing2 dalam penggunaannya...[ tapi Gieyana lebih suka perkataan Sahabat]

Sahabat membawa satu nilai sgt sangat tinggi. Sahabat akan timbul satu perasaan yg sukar digambarkan..rasa sayang, kasih, cinta, ambil berat dan yg paling kronik...merasakan sahabat adalah salah seorang daripada ahli keluarga. DSLR, house equipment, and material things also part of my "sahabat'...sangat2 berguna! kan..kan..kan! Sila angkat tangan? tapi saya x nampak yaa!..:P

Apa perasaan bila di tipu oleh kawan yg anda rasa sahabat anda? Adakah "tipu" itu harus bila terdesak atau ingin menjaga perasaan kawan yg lain? For me, sekali saya di tipu..susah saya nk terima lebih2 lagi kawan yg sudah saya anggap sahabat.

"Sama ada kita kaki menipu atau selalu ditipu, kedua-duanya tidak baik untuk manusia yang mempunyai harga diri. Dua perkataan yang bunyinya nyata lebih kurang sama. Apa yang jelas, kedua-duanya mempunyai makna yang tersendiri. Menipu bermaksud, mengenakan tipu daya. Manakala ditipu pula ialah, diperdaya oleh orang lain.Kenapa harus menipu? Atau kenapa harus diberi peluang kepada orang lain untuk membenarkan mereka menipu diri kita? "

Sumber: http://www.iluvislam.com/v1/readarticle.php?article_id=1497
 Sepertimana yang dikatakan oleh Rasulullah dalam sebuah hadith,


“Celakalah orang yang berbicara, padahal dia menipu, untuk sekadar membuat orang-orang tertawa, celakalah dia, kemudian celakalah dia." (Hadith ini Sahih dalam Bulughul Maram oleh Imam Ibnu Hajar al-Asqolani)

Moga kita tidak termasuk dikalangan orang yang menipu dan tertipu.Kerana orang yang bergantung harap kepada Allah, dan sentiasa berusaha untuk menjadi Muslim yang mukmin, pasti tidak akan menipu atau tertipu.Kepada Allah segalanya dikembalikan.

Saya suka jadi macam Nureen psl rasanya Nureen tak rasa mcm mana perasaan di tipu..Tapi Nureen suka cakap " Abah or Ummie Berbohong bila dia nk marahkan Ummie/Abah"..hak2..:)

Di Sini..Saya bertemu Sahabat dan Kawan..Saya sayang awak semua..^_^
~Sakit jiwa di tipu!

16 comments:

♥♥♥♥ dilaBanGi ♥♥♥♥ said...

wah ada buai lagi....
syok lah cam ni
shunyek baju nureen

mama tisya said...

mmg sakit hati kalo di tipu oleh kwn2 tp lg sakit hati kalo sahabat tipu kita

MrS. F!zA said...

saya pon tk suka ditipu dan tak reti menipu..tp sesekali org tu pnh menipu sgtlah sukar utk mempercayai selepas ditipu..

InaAchik said...

xperlah... bersabarlah wahai sahabat... tiada ubat tenang selain MEMAAF...

fazilzura said...

aku paling suke entry ni beb ...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa mmg ado pengalaman di tipu & di aniaya kawn sdiri .. pehtu sahabat ? emmm pun ado ...

atty's said...

itu kdg2 buat kita takut nak rapat ngn org..

apa pun.sabar ye gie

mamalieyna said...

mmg perit bila melalui pengalaman ditipu sahabat sendri..aduhai..susah nak lupakan bila ditipu seorang sahabat ni..huu~

seronoknye main buai gitu.lalala..

Gieyana said...

DilaBangi

hahaha..ini buai, owg yg punya nie..we all menumpang jer..ekekeke

bj last year Nureen nie..:D

Gieyana said...

MamaTisya

betul kan..yg sadisnya kita tahu benda yg diorg nk tipu tp diorg pretend kita x tahu..:D

tp x pa, sepandai2 tupi melompat..sure jatuh jua..:D

Gieyana said...

Mrs Fiza

sokong..200%..:D

Gieyana said...

InaAchik

Terima kasih juga Sahabat..saya mmg senantiasa memaafkan...take its as asam garam kehidupan..normal lah kan..smile..:D

Gieyana said...

Fazilzura

tima kasih..sekadar renungan n ingat-mengingati..x pa, kita sabar n percaya itu adalah liku2 kehidupan..:D

Gieyana said...

Kak Ty

x pa kak bila rapat pd owg..yg penting kita menghormati kawan...tp bila dh skali dh kena, kita akan beringat dlm bkawan..:D

Edy Zaidi said...

xsuka penipu, xsuka ditipu...tp kadang2 diri sendiri menipu...macam mana tu?huhu

PinKy MoMMa said...

manusia ni kadang2 mereka suka menipu tapi mereka lupa mereka akan kehilangan ketidakpercayaan org lain :)

mohon di jauhkan..pssttt cantik nye anak dara kamu bertocang..ayu abis :)

header comel nokkkk

[-suziey-] said...

erkkk.adeiiii....nape ni wei..lain mcm je mood..

emm jadi budak mmg best..xpndai menipu dan xpaham ape itu makna tipu..xtau pn kena tipu..ha amik..pentipu..ekkekek:D