"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Wednesday, October 12, 2011

Kite balik Dua orang ajer..Abah Keje!!...

[Read title as KL dialet yer!] Petah dia berkata2 kat Ayah aku masa ayah aku br smpai & tgh sibuk menongkat motor dia kt kg!..Macam di ajar2 jer kekdahnya..

 Nureen kat umah Angah weekend baru2 nie...

Perjalanan balik kg tue almost 2 jam jer...Nureen nyenyak tido kt seat belakang selepas jer melepasi Sungai Petani..Aku speed mcm x terasa jer kelajuannya..110kmj tue rasa mcm 80kmj jer kan..ate highway kan!ekekeke..[ tapi rasanya aku tekan 130kmj kot! opsss!]

Ayam mak yg jinak..

Singgah kt Gurun sekejap utk adjust kedudukan Nureen..nyenyak dia tido..:)..Then zass..Hujan turun selebat2nya! Syukur dgn kurniaanNya...Daku terus kan perjalanan..memandu di temani hujan lebat smbil bersunglases! Perghhh dasyat mak!ekekeke..:P

Tanaman2  hijau aku yg masih segar membesar. En Suami cakap tanaman yg x mendatangkan return value..ekekeke..tapi tanaman yg dpt mencantikkan rumah!hak hak..

Dua penyebab utama aku balik..Pertama [ jiwa meronta2 nk balik walaupon tanpa ditemani suami], kedua, [ mak x sihat, yg nie lah faktor utama aku nk balikkk sgt!!huwaaaa] credit: En suami psl izinkan...auww auww!


Alhamdulillah, selamat smpai dgn jayanya..singgah Teratak 51 satu dulu utk hntar brg..then sok sek..sok sek dgn jiran sebelah smbil tgk babynyer yg cute! alololoo..x sempat nk gagau kamera psl Nureen x mo keluar dr keta...:P
home sweet home..sapa nk sewa sila angkat tangan!..:P
Rindu nak main masak2 kat sini lagi..cerek aku yg comel!..:P

Then gerak balik umah mak...sok sek sok sek ngan kakak sulungku..dia tgk sibuk2 kemas barang nk balik Jitra..Kedah kan Ahad dh school...so tpaksa ler diorng balik...x sempat nk gossip2...:P


Then..tgk mak..panas suhu badan mak..risau pon ada! aku kalau bab2 menyentuh family nie amat jarang menulis disini...susah nk ckp! melibatkan emosi yg tinggi..karang banjir lak! Kakak dh bawa mak g emergency kt Hospital tue..Kesian, orang tua kalau sakit kan! arghh malas nk tulis panjang2..karang menangis korang! aku kalau tulih nie mau emo2 kang susah lah!

 Munge kertas! using 50mm mcm x brp bestlah compare ngan 70mm...rindunya nak snap2 using lense 70mm..nnt ada budget leh beli!.


Ahad..bawa mak g hospital lagi..demam mak tue psl disengat 'hornet'.[tetiba ckp binatang nie in omputeh lak!].tetiba dtg menyengat time dok jalan2...kt sapa pon dia x citer psl hal nie..x mo nyusahkan org katanya AND..arghh malas nk citer!!..cuma ralat sket psl masa g emergency tue, MA [read:medical asst] tue langsung x kasi apa2..cuma ubat selsema jer!hurmss....kurang pengalaman ker atau kurang pengetahuan..Demam tp kasi ubat selsema! sabar jer lah!

Khazanah alam di kampung mmg mengasyikkan!

 Umah usang kepunyaan Arwah nenek kt sebelah umah mak...reput di mamah usia..

Kesian mak..kesan sengatan tue yg menjadikan dia demam....hurmmss.. waiting period kt spital nie lebih better than aku menunggu kt LWE ritu..8.30 smpai 11.00camtu! adeeei!..pastu magazine IMPIANA yg aku tertinggal kt kerusi masa aku masuk dlm bilik doc tue pon ada budak kecik curi ambil! Sabar jer! 3 tahun kot budak tue!..So masa aku tnya kat makcik yg dok kt area seat aku duduk tue, kecoh gak...bkn apa..masyarakat kampung mmg concern! Salute diaorang! x macam bandar! Siap tlg cari budak yg amik magazine aku tue lagi! hahaha..clap3x..:P

 
Koleksi yg wajib dimiliki...salah satu dari hobi aku yg suka mengumpul magazine Home Deco!hihihi

Aku x kisah kalau ditakdirkan magazine tue x jd milik aku..RM8.50 rega dier..tp mak budak tue lah..x kan x perasaan anak dia amik barang owg kan..selamba jer dok kt kantin...time aku g amik tue, mak budak tue tgh membeli..so aku cakap kt budak tue.."ni magazine makcik..makcik amik balik yer!" adeeiii! sian..mungkin susah kot..tp budak2 nk buat apa ngan magazine IMPIANA kan! Adeeiii!

Settle amik ubat n bla2..bawa mak g makna bihun sup..perut mak kosong & cuma makan roti sbgai alas perut utk makan ubat jer pagi tue kan..Mula2 dia nk..tp smpai jer restoren tue terus selera makan dia down..Sian mak!

Pastu, we all g umah Angah..dekat jer! Aku ajak mak dia ckp ok jer..then smpai umah Angah tue, keluar dari keta terus mak duduk..mak ckp masuk lah dulu..mak nk relax kt luar nie dulu..sian lak aku..x smpai hati nk biarkan dia duk kt luar..Aku picit2 tengkuk mak n ajak dia masuk...papah dia masuk umah Angah..Terus dia baring! Pastu amik minyak angin umah Angah n applykan...lepas tue baru mak ok! And yg paling lega psl dia nk gak makan..tue pon buah + susu jer! x per lah..janji dia makan juga...Pastu baru ler nmpak keceriaan mak..gi umah Angah nk tgk baby dia dh jd sebaliknya lak...hihii

 Muhammad Naufal..Anak sedara aku yg baru berusia 16 hari...

Ptg tue nk balik Penang rasa berat hati jer! Tp syukur lah psl mak dh btambah ok!..

Perjalanan balik Penang terasa lambat lak psl singgah byk tpt..singgah kt Teratak 51..singgah makan...Kt highway lak ditemani hujan! Risau aku kalau bawa keta mlm2 & jalan licin nie..mcm2 bermain difikiran...Tmbah lak malam2 nie Lori besar2 byk sgt yg menuju ke selatan..Syukur selamat smpai juga after 3 jam..lama giler rasanya!ekekeke

^_^ Kadang2 Allah Taala tarik balik kesihatan dan berikan kesihatan yg sempurna pada kita utk Bersyukur dengan nikmatNya..Moga mak & kalian semua diberikan kesejahteraan & kesihatan yg baik..Amin

^_^ Ibu-bapa tiada Gantinya di Dunia nie..Baik buruknya mereka..hargailah selagi hayat dikandung badan..jgn lak sampai masa mereka dh tiada baru terasa penyesalan yg x sudah..

15 comments:

mama rifQy said...

moga mak gie makin sihat ye..jantung pisang ituuu..kite sgt suke tau makan ngan budu

mamalieyna said...

hope mak awak cepat sihat naah...mmg bab2 ni emosi mudah tersentuh..hu~

rindu sangat dgn suasana kampung, if dpt la cuti 2,3 bulan melepak di kampung kan best...hu~

myaishahhafiz said...

sya doakan semoga emak awk cepat sembuh yer. beruntung awk sb masih sempat berbakti kpd ibu ayah awk.

sya klau bab mak & ayah memang cpat emosi sikit.... sb sya rasa sya tak sempat nak balas jasa mereka, hanya doa yg dpt sya berikan utk arwah kedua ibu bapa sya.

PinKy MoMMa said...

smoga mak kamu cepat sembuh dear..dan diberikan kesihatan yang baik lepas ni ;)

pssttt cerek tu cuteeee giler hehe..ai suka!
dapur sangat bersih dan kemas uols..kerlazzz..

Gieyana said...

Mama Rifqy

Thks u dear..tue ar..daku pong suka makan taw! Cicah ngan sambal belacan..perghhh tertarik..:D

Gieyana said...

Mamalieyna

tue ar kan..kalau bab menyentuh parent nie mmg emo..:D

betui2 kan..suasana kg is the best..insyaallah one day ko dpt spend ms kt kg lama2 k..:D

wantie said...

Aku doakan semoga mak kau cepat sembuh k. Aku pun suka gak ngan orang orang kampungssssss.

~Siti Hajar~ said...

Tetiba tingat kat mak kite lak...huhu

Btl Gie mak xde galang gantinyer...

fazilzura said...

stress tui aku.. susah tui arr nak dpt komen kt blog hang .. geram2 dgn berukband ni..

* sakan ko balik kg ye.. en somi kejo ye.. x pe ler, jauh kejap2..windu nnt .. hihhi

btw , adik aku dh dok sanun dh .. tp aku x ingt plak part mana dia stay..

::NureeN:: said...

moga mama gie cepat sembuh ya..
dah seminggu x jumpe mak.. mak nureen ada d mekkah menunaikan haji..

best la n3 ni.. mcm2 crita ada.. mmg suasana kg yg terbaik...

MyKhalish said...

semoga ur mom cpt sht k. xmo sdh2 tau.. adoii rindu kg bila tgk ur pic.. xsbr nak blk ry haji nnt. wuwuwu....

SYANI said...

Semoga mak Gie cepat sembuh... Saya pun dah lama tak balik jenguk mak. Rindu dah ni..

SueZ said...

gie...suka lah tgk u amik gambar...semua cantik...nak belajar jugak lagh...bnanti nak beli kamera jugak..awak p kursus ker?> or sendiri test...

ieda said...

semoga mak gee semakin sihat ..
ibu lah segalanya .. x dpt bayangkan kalau ibu x ada .. huhuh

alamakkk jantung pisang ! huwaaaaaaa dah lama akak x makan nieee :)

mummy_ayu said...

love all the pics...speaks thousand words....cung sesangat.....