"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Friday, December 2, 2011

Eh eh..perlukah terlalu TRANSPARENT??

Salam Jumaat yang indah buat kalian…..


Pakai Baju Transparent > Wohoo Nehi! Zaman kanak2 boleh la pakai suit Melayu! :P

Berkata2 yg Transparent > Hurmm..boleh. Tapi perlu kena pd cara dan keadaannya. Kalau owg bertanya, awak ambil ker barang nie. Dan sebetulnya mmg anda tak ambil. Mestilah Transparent dlm jawapannya kan!

Transparent dalam Berblogging

  • Hal rumahtangga
Rasanya harus dielakkan. X patut membuka pekung di dada. Biar kita yg melaluinya mengharunginya dan resolve by our own. Sila elakkan yer! X baik..berdosa!..:P..Our spouse is our BEST FRIEND FOREVER!!

  • Hal Anak2
Jangan terlampau over. Nnt menimbulkan rasa ketidak senangan your reader! “Oh, blog saya..lantak saya lah nk story psl anak saya ker apa ker!!” Kalau boleh elakkan berkata sedemikian yer..x baik! Lebih baik private kan saja blog kalau x mahu mengambil sensitive masyarakat. Blog kita bukan hanya di baca oleh sahabat2 terdekat. Maybe satu Dunia!...

  • Hal Aktiviti Harian
Hurmss..bergantung pada situasi. Kalau rasa tulisan hanyalah utk berkongsi.. elakkan daripada menulis kata2 yg berbentuk riak dan takbur. X baik! Sekiranya rasa hanya ingin berkongsi, nyatakan dengan berterus terang. Owhh! Kdg2 saya rasa tulisan saya perlu diperbaiki..risau bila berkata2 di Gieyana’s property nie. [maafkan saya yer!]

  • Hal bersangkut paut dgn kerjaya
Tak salah. Cuma some of the company mempunyai rules & regulations macam company benefits n bla..bla..bla..Kalau boleh. Elakkan berkongsi di personal blog. Karang kena lak!

Banyak Hati yg perlu di Jaga dalam berblogging nie..RISAU psl takut adanya Fitnah, Fitnah adalah general yer..pelbagai boleh ditafsirkan! Bila kita berblog dan x mahu menjaga Hati2 tersebut, rasanya Perlu sekiranya privatekan blog. Biar sendiri yg tulis dan sendiri yg baca. Betul tak?? Eh Korang setuju tak nie?? SETUJU LAA!..:P

Susah JUGA Kan utk Manage Personal blog. Saya nk jdkan blog saya nie PhotoBlog saja boleh tak? Hahaha..just joking!:P

Be My Friend Yaa..^_^

26 comments:

mama tisya said...

setuju...tp kalo yg btul2 ikut perkembangan sure die kenal dr penulisan blogger itu...

@}--niEra-- said...

suka blog akak ni..=)

Nad @ MamaZakwan said...

bila bace entry kak gie ni
kengkadang saya terpikir
apa yang saya tulis selama ni
over sangat ke idak?
saya tulis apa yg saya suka
tp riso plak kalu ada yg kata2 blkg ;)

akak rase camne?
over sgt ke apa yg saya tulis?
kengkadang bila blog sendrik kite tak perasan over ke idak..
org lain yg membca yg bleh menilainya...

Gieyana said...

mamatisya : betul2 kan. :D

Gieyana said...

Niera : owhh..kamu buatkan sy rs touching...sob sob! Sowi x ksempatan nk terjah blog kamu daily..

♥ Elin ♥ said...

betul kata kamu tuh...tp elin nih mcm penuh jer ttg anak..hahhahha meluat ker? :)

kkdg mintak pendapat jugak...so mcm mana tuh eh..kkdg blur jugak apa nak publish...

ank kamu semakin hari semakin cantikkkkkk mcm kamu juga..

alyyani said...

being transparent is depends on the writer. kalau nak transparent utk berkongsi, kita bole tau dalam cara penulisan dia tu mmg nak berkongsi info dan maklumat. instead of being transparent sbb nak show-off pun kita bole nampak dalam cara dia menulis. so pada aku, berpada2. mcm cara ko menulis blog ko. ok je, acceptable! :D

InaAchik said...

SETUJUUUUUUU!!!
Trying not too much in menulis...
sebab terkadang keghairahan membuat kita alpa... saya mahu yg sedang2 sajer yop! :p

Gieyana said...

Nad

akak mmg dh lama tpikir psl tu. Risau gak akak psl blog kita ni common kan. Semua org leh masuk n bc. Dan yg plg risau bila suatu hr nnt blog kita nie dh x da 'admin' yg akan manage nnt a.k.a bila maut menjemput.

Akak x leh nk judge blog Nad psl lain org lain citarasanya..myb Nad lebih mengetahuinya k..Hugs!

Gieyana said...

elin

haha..sabar ja kamu nie..to yg too over lak k..:P
sori x bkesempatan visit ur blog daily...

Owhh jgn puji..sy insan yg lemah disisiNya..

syanasaid said...

eh aku tergolong dlm yg over tak?
huhu risau plak ttibe
tp kalo part anak tu mmg kadang xbleh control
asyik nk crite psl anak pastu asyik la aku nk puji anak aku
hahahaa *over kan*
ok ok pasni kena take note

Gieyana said...

Alyyani

AGREED with you! Betul3. Love to read ur blog too...nasib baik! Tp still not perfect rsnya saya nie..:P

Gieyana said...

InaAchik

betui ckp ko. Kdg2 nie as human kita ghairah n naluri yg x dpt dibendung2 dlm penulisan! mahu yg sedang2 saja...

mizzkechique said...

plg xsuke part rumahtangga tu.. haishhh.. keburukan suami pun nk citer.. xelok la..

el said...

aii sokong uuuu
tp depends jugak pd blog owner tu
kalo xde tmpt nak lepaskan geram dia boleh lepaskan geram kt blog beliau tp tu lah ati2..takut lain firast org ni..heheh kalo xmo story bout life sndiri boleh bg hint2 gitu..biar foto yg bercerita..tp bab psl rumahtangga tu mmg xboleh nak story kt org...dlm islam pun dah termaktub..berdosa

Ummi Hanie @ AnNisa Fadzil said...

betol tu..setuju dgn kak gie...tak perlu transparent sgt citer personal life kiter.. tapis2 la kann..bab laki bini lg laaa patut dielakkan ;)

p.s: akk , sy dlm proses nk mereview blog akk ni ... as u requested aritu...sory lmbt taw ;)

wantie said...

Setuju ngan N3 kau tu. kalau hal anak anak ni ok la kan. sebab kita tau yg perkembangan anak anak sentiasa berubah rubah. so, kita boleh tengok flow dia mcm mana.

tapi kalau bab suami isteri tu nak over over memang tak boleh sesangat. kena la jaga aib pasangan kita.

::NureeN:: said...

rasa lama x terjah cini.. tgk abes semua n3 n3 lepas.. cantik arr gambo..
mcm org kata crita dlm kelambu tue biorlah kita ja yg tau kan :)

::NureeN:: said...

rasa lama x terjah cini.. tgk abes semua n3 n3 lepas.. cantik arr gambo..
mcm org kata crita dlm kelambu tue biorlah kita ja yg tau kan :)

Sidratul Muntaha said...

agak dah..
yup
aku lama sgt dah tak transparent psl isu2 sensitif selepas beranak dua ni kak
tpi certain time
aku blog pun mcm mulut aku ni puaka jugak..
tpi byk [pada low [profile pun skrg
tmbh2 klu citer psl anak sakit..
manajng je tak sihat tpi selagi boleh takmo citer
rumahtagga?
sedangkan lidah lagi tergigit

Myra Jay said...

Yup, stuju..
Kekadang kita perlu mendengar pendapat orang baru dapat improve..

Sebab berblog ni luas, semua boleh baca jadi kta kena hati2 :)

kakyong said...

gud info & sharing..

kakyong singgah dari blog hanie.. salam kenalan

mama rifQy said...

setuju!!! certain part mmg kene transparent kot!!

part keje..setuhju..tak perlu kot nak dicerikatan lebey2..tapi depend pada company gak..kalau yang ok,its ok!!tapi kalo skadar nak cter kebaikan..tak salah kan??

wan nurul hezrina said...

mmg patutlah seperti ape yang dinyatakan kat atas.kadang kita tak perasan.lebih baik banyak gambar dr banyak perkataan=)

kadang ada sesetengah blogger yang asyik2 cerita yang bleh buat org lain salah sangka kata dia mcm nielah mcm2 lah..so baik transparent jew.hehe

MyKhalish said...

hhehehe... btl2.. kdg2 ila pun risau kot2 terover, tp slalunya rill akan tapis & approved. kalu ada yg kureng, dia edit dulu... biarla kita berblog utk keseronokan tanpa wat org lain terguris.. kann... heehhe...

Gieyana said...

Ila: huwaa..x aci! Uols both sama2 berblogging..:P

Betui2 kan..tht why sy betul2 tapis tau. Tp tkut juga kang terover tulis lak..