"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Wednesday, December 28, 2011

Fixie : Hadiah kecergasan yg BEST di tengah2 panas....

Assalamualaikum...

Korang semua tahu tak Fixie tue apa? Skrg nie menjadi kegilaan remaja2..Kat kampung saya bersepah2 bendalah nie. Me pon suka gak! hubby mmg dh admired beberapa bln yg lalu! So baru2 nie dpt gak dia merembat! tp costly sket la..plg murah dlm RM200+ dn paling mahal, beribu2 lemon! Dan ritu tgk mountain bike pon almost 40k...Perghhh!

So, peluang yg ada nie, bawa balik bendalah tue ke rumah saya kt kg tue...rumah sini?

So, best sket naik sepuas2nya psl kt Penang nie limited place nk naik! kena bw ke Garden lah kalau nk naik. Takpon kena beli helmet kalau nk naik kt jalanraya mcm mat2 Bangla dok kayuh kt area FTZ tue. (tp diaorg x pakai helmet pong!kah kah)..menatang nie best naik & good for health since hubby dh terpaksa pencen dari main bola gara2 serius injured! So, kesempatan nie saya sempat gk lah melayan!

 Nie Achik punya..nasib menyebelahi dia psl at last dpt gak kaler idamannya! Jauh membeli..Smpai Penang di carinya!ekekeke...
 Ini "buah hati" husband..siap saya suruh hubby tido n selimutkan together2 lagi! Kalau letak kt luar rumah cnfrim dirembat org!haha..:)
 Achik sedang melepaskan gian!
DAN..Saya turut mencuba try test! Perghhh seyess! mmg ringan giler! syok sgt naik! Nureen turut menaiki Fixie dia jugak!HAHA..:P..me pon nk beli gak satu nnt, insyaallah..nk kaler pink!!

Nak tau fixie tue apa? 

In Australia, "fixed-wheel" is the normal term for the subject of this article — meaning the opposite of freewheel, and "fixed-gear" usually refers to a single-speed bicycle.
fixed-gear bicycle (or fixed-wheel bicycle, sometimes known as a fixie) is a bicycle that has no freewheel, meaning it cannot coast, as the pedals are always in motion when the bicycle is moving.
The sprocket, or cog, is threaded or bolted directly to a fixed rear hub. When the rear wheel turns, the pedals turn in the same direction.[1] This allows a cyclist to stop without using a brake, by resisting the rotation of the cranks, and also to ride in reverse. [Google: http://en.wikipedia.org/wiki/Fixed-gear_bicycle]

18 comments:

el said...

kaler fixie merah tu sgt cantek...

en. od aku x minat sgt fixie dia suka bmx..leh wat freestyle :)

~Siti Hajar~ said...

Dpt kaler pink mesti cute, tambah2 ko yg kayuh..hehe

Naimah SiDiK said...

aku pun dok lama usya coz std area rumah2 aku nie mostly pakai menda alah ney.. comey seyyy .. heheh plak2 color hang kenan sama ngan aku!!.. ehhehe pinky kan kan..heheeh

Mummy Dasy said...

my bro ngidam oren fixie..

miDguRL said...

memang menarik kn..kaler ijo n purple jd idaman ;P

nie ade brek mesti mhl kn ;)

wantie said...

hohoho... best noh. dah tentu pas ni mirul lak dok gila gila.

sementelah la dia nak pi sekolah fardu ain pepetang tu aku suh nek gerek ( lama tak guna perkataan ni).

kalau takat 200++ tu leh le beli. ngeh ngeh

Ummi Eisya&Amani said...

bestnye..mcm remaja gitu..hihi

eT said...

lama xberbasikal...teringat kt arwah basikal me...hahaha

Gieyana said...

El

Adik aku aim n dpt juga akhirnya..merata tpt dia cr smpai ke Jitra + Perlis..tp x da yg berkenan..so nsib dia gk la da satu kedai dpan stadium tue ada the only 1 beskal nie..:D

Bmx pon not bad kan...:D

Gieyana said...

Siti Hajar

Tue la..dok aim gak..tp nnt2 dulu lah..:D

Gieyana said...

Naimah

Tue la kan..mcm2 kaler n design..mmg suka gk aku taw!

Gieyana said...

Mummy Dasy

Oren pon cntik kan..:D

Gieyana said...

Mid

Wohooo..kaler tue pon sempoi gak tue..cung!

Yg merah tue 5 rat..yg itam tue mahal sket..:D

Gieyana said...

Ummie Eisya + Amani

Tue la..kalerful..:D

Gieyana said...

Wantie

Aku rs kalau Mirul tgk cfm dia nk beb! Kat KN belambak owg kayuh..adik aku yg srg ag beli 350..nnt hg leh beli for Mirul tp kena tggu dia besar sket ar psl x smpai kaki..:D

Gieyana said...

ET

Sama gak la..try kayuh ritu mcm x dpt nk imbang bdn jer..haha..

mizzkechique said...

wahhh..semart la naik fixie..

wan nurul hezrina said...

wahh berbasikal leh slimkan peha=)cumil jer anak beranak nie=)