"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Thursday, December 22, 2011

Time Is MONEY...

Assalamualaikum....

Pelbagai istilah digunakan utk menggambarkan MASA seperti cepatnya masa berlalu. Masa itu emas dan seumpama dengannya.

Masa juga ibarat MONEY (duit). Percaya atau tidak, nilai Masa itu kelihatan seperti duit. Semakin lama semakin sedikit nilainya (maksudnya, masa itu menjadi begitu pantas berlalu) Yang baby, menjadi kanak2. Yang kanak2 menjadi remaja. Yang dewasa menjadi tua.

Begitu juga nilai Wang. Dahulu, nilai duit RM1 sgt tinggi nilainya. Pelbagai barangan dpt dperolehi, jajan (makanan ringan) amnya. Teringat dedulu ms sekolah rendah, saya hnya membawa bekal 20sen jer. Time tue susahkan...Dan imagine dlm sepuluh thun akan dtg, nilai wang RM1 itu akan menjadi makin mngecil..

Dalam Surah An-Asr 1-3,turut menyatakan perihal masa. Yakni 'Demi Masa sesungguhnya mnusia berada dalam kerugian kecuali org2 yg beramal soleh serta org2 yg senantiasa menasihati saudaranya dgn kebenaran dan ksabaran'.

Hilang wang boleh dicari tapi hilang MASA mmg x dpt diundur kembali..Mmg betul pon kan!...

Tak nak conteng2 dgn lebih pnjang lagi lah psl nk continue keja lak! Tht why Masa itu Money! Psl company is paying for us!


#Cakkk! Kan saya dh agak Uols pon tentu rasa masa mencemburui bukan? sila angkat tngan! Please...pleaseee..pleaseeeee....

3 comments:

ak yuyunz said...

hargailah masa seperti menghargai kehidupan. sekejap je masa berlalu dah nak masuk 2012..

Myra Jay said...

Sebab itu kita kena menghargai masa yang kita perolehi sebaiknya..kan :)

wantie said...

bagi la berapa banyak masa pun still tak cukup. ngeeee