"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Wednesday, February 22, 2012

Trip To Kuching 2012 - Da Intro..

Assalamualaikum...

Tarik nafas panjang2....pergh! A very nice + wonderful journey! Best sgt psl trip kali nie mmg santai, menyeronokkan walaupun memenatkan But penuh dgn kebahagiaan......Thks for Gieyana & corporation for make this trip special...Next destination?? Tungguuuu...


Utk warming up nie...just nk share of scheduled for being here for 5 days and 4 nights..Cost estimation? hurmmss still dlm budget but kalau ikutkan hati mcm2 saya nak psl hasil seninya mmg unik!

AA Airbus 320..Love u!

Day 1 - 17th February 2012


7.00am - Flight bertolak ke KCH. Pukul 5.00pg Gieyana + Co bangun dgn si kecil yg memberikan kerjasama yg bagus. Sedikit ujian di sini bila terpaksa patah balik utk ambil kamera kesayangan saya. nasib baik half way jer n ngam2 masuk.[ idak Ummi nangis psl x bw kamera!! huwaaaa]
8.45am - Ouchhh flight smpai awal 10 minit awal bsama dgn cuaca yg sgt bagus!..Kawan hubby dh tunggu...
9.20am - Singgah kt Serapi Restaurant. 1st menu Sarawak yg we all order is Laksa Sarawak & Mee Kolok. Perghhh sedap!!
10.30am - Check in. We all pay for early check in at 11.00am but Tune allowed we all masuk awal. Room not bad. Ok lah for staying lama kt sini kan..utk Zzzz jerr...
3.00pm - Ke Waterfront...just walking distance jer...mmg strategik sgt Tune Hotel nie..semuanya walking distance. [ lewat keluar psl si kecil skit telinga katanya..biasa lah bila naik plane kan!]
3.40pm - Naik bot tambang ke seberang..time ni sgt dramatik bila si kecil tue jerit2 x nak naik..we all having food kt sini smbil usha2 kek lapis..Not bad!
6.00pm - ke Parkson..HAHA..Gieyana & Co dgn shopping complex x dpt di lepaskan..saja jer jenjalan psl bdk kecik tue nk g toilet...
7.30pm - Dinner kt MamaGrill Restoren.



Day 2 - 18th February 2012


8.00am - Ambil kereta sewa & Keluar bfast kt Atok Kopitiam before ke Sarawak Cultural Village + Damai Beach. kt sini dh spend about 1 day..
Balik tue singgah kat Pasar Satok nak cuci2 mata..cuci2 poket....


Day 3 - 19th February 2012


8.00am - Ke Pasar Serikin. sepatutnya pegi Saturday baru best psl byk benda boleh tgk..since x berniat nk beli apa2 n just nk tgk jer..so kita g Ahad...lewat lak tue keluar psl kaki dh cramp masa g Cultural Village tue.
# Ke Fairy Cage after balik dari Serikin tue..saja ronda2 tgk cage!
#Time balik tue cuaca x mengizinkan...hujan! Kita ronda2 nk ke Semenggoh org hutan & Long house..tp patah balik psl gelap jer although time tue baru pkul 4.30pm.

6.00pm - Ronda2 kat Waterfront..kat sini byk jual cenderahati tp lebih pelbagai brgnya...kena pandai cr kedai yg jual brg yg murah! ada yg reganya mcm kt Pasar Satok.

8.30pm - dh flat gila actually..tp nak gak g Dinner kt Topspot yg byk org canang2kan tue..nk try seafood dia...ouchh sgt murah!


Day 4 - 20th February 2012


Happy Birthday to Me!! Hari nie sgt best bila si kecil menyanyikan lagu "Hepi Birthday to Ummie..to Abah and of coz utk diri dia sendiri!!" Cute!!

8.30am - Ouchhh...keluar lewat lagi! penat!...time nie matahari mmg mencanak dh...kita ke Kubah National Park & Matang Wildlife Centre..

# Kt Matang Wildlife nie mmg betui2 dpt merasai suasana masuk hutan! x byk binatang & ramai visitor pon..mybe byk org lebih suka p Semenggoh Org Utan & Annah Longhouse...tgk kt Travel Agent pon more promote Semenggoh Org Utan & Long house...

3.00am - Kita hantar kereta..just nice jer! psl nk ke Waterfront lg + Seberang sungai,...haritu x sempat jelajah keseluruhannya...nk beli brg2 yg kengkwn order..Kek Lapis, Ikan Terubuk , Parang n bla2 lagi!.
8.30pm - Ke rumah kwn hubby atas jemputan khas menikmati bubur pedas..1st time try nie...




Day 5 - 21th February 2012


7.30am - Check Out & ke Airport. Kwn hubby willing to send..mmg save taxi cost!lalalala
9.30am - flight back to Penang...Home sweet home!

^_^ Seriusly mmg sgt2 best! Nnt saya story in details insyaallah... for those yg nak ke sini mmg sgt2 best taw! Oh ya...food sedikit mahal k psl mybe mostly tpt yg we all p tu attraction place kot but kita ada jumpa gak satu kedai yg mmg sgt2 murah..:) One more thing...kt sini sgt2 Kede signboard...wuwuwuw

^_^ As usual..Travelling is part of Love Treatment! nnt nk dtg lagi ahh!

24 comments:

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

THE BESH LA SIS...TERUJA....

Nana said...

puas ati ko oliday amek 4 ari
aku g 3 ari je bese klw oliday
xleh lama2 nanti bajet lari hahaha
serikin tu kan..kwn aku pesan dlu nk g kena g pagi2 pagi maksud dia kul 6 sana kan 6 dah cerah mcm kul 7
sebab serikin tu panass gilak kan..
g kul 8 dah umpama kul 10
almaklum la daerah plg panas dalam sarawak
tp masa kt serikin aku tak tau nk bli apa pasal brg sama je ngan kt kuhcing

atty's said...

sonoknya gie dah sampai sarawak..

fazilzura said...

amboi ko . express nye story .. x puas ler..

aku xpenah pi , so x leh bygkan cmner tmpt tu .. tp mmg tinginnn sgt2 nak snap2 dgn patung tucing tu .. cute..

~Siti Hajar~ said...

Best ko oliday KCH, aku oliday gak kat KPJ 4h 3m...haha

Psssttt...ada ole2 tuk aku tak..??? hehe...

el said...

teruja tul aku bc story kuching hang ni...eksaited smpi senyum2 dah

nti cite detail lg eh..mn tau ada rejeki kt sn ahaks

wantie said...

hambik.. 4 hari ko gi holiday. kalau aku le nak pergi sana nak pergi time abang angkat aku balik kg. leh le dia bawak gi jenjalan.

nak guna kaki ni sendiri jalan mesti biol. dah le kegersangan signboard.

[-suziey-] said...

sabo je la..1 entry je..nk tgk gbr lagi weiiiiii..hehe..apepn mmg best holiday dgn yg tersyg kan..hiksss..next week turn aku plak:p

wan nurul hezrina said...

enjoy urself kay gie=)

lieyalatif said...

tgk gambar2 pun dah tau mesti best punye trip kali nie...

camneleh tetinggal kamera tu....seb baik laa dan jugak amik ....dpt i tumpang tgk pic yg debom2 ni....

Zue AnnaLeeya said...

puas ati jln2 yer gie....
cpt2 upload gambo2 cun kt sana....

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

owhhh..sarawak dalam kenangan..last pergi tahun 2009...bulan ramadhan lagi tu pi cuti2...hehe...mencabar sebab bawak 2 budak kecik...:)

tak borong kek lapis salha??? tapi makan2 kat sarawak memang mahal sikit berbanding sabah...

Gieyana said...

Mya El

Mmg best dear..:)

Gieyana said...

Nana

Haha..aku nk enjoy puas2 beb..idak x puas mcm g Sabah dulu...tp mmg byk pkai duit ar..:)

Tu ar kan..mmg panas..tp since nk gak tgk tpt org..we all belasah jer p..panas blkg kirak! Ekekeke

Sm mcm aku gak..x beli apapon kt sini cuma hb beli myk angin dr indon + nureen nk hat jer..yg lebihnya cuci mata psl byk ar ag dok situ..

Gieyana said...

Kak Ty

Alhamdulillah diizinkanNya juga..best..:)

Gieyana said...

Fazilzura

Baru intro beb..ag ag..so buat intro cmni senang sket..6t lupa lak psl aku kan jrg update n suka skip.ekekeke

Nnt bila2 ko p k..

Gieyana said...

Siti Hajar

Tue ar..da psn kt fb hg ritu..moga cpt sembuh sepenuhnya k..:)

Sidratul Muntaha said...

can't hardly wait for the rest of story!!
wewewew!!

::NureeN:: said...

mmg haku jeles nih.... bila mau smpi cini daaa....

♥MAMASYAZA♥ said...

bestnya

mummy_ayu said...

bestnya....jenjalan....

shark said...

nice picture :)

mama rifQy said...

hooo.....na tak pernah lagik sampai sana..bile ntah berkesempatan kesana jugak! lame sunggug kak gie berada kat sana kan??

ngumbang said...

Ini pesanan daripada penduduk Kuching. Nampaknya gambar Water Front sememangnya menjadi daya tarikan utama kepada kebanyakan para pelancong.

Tapi bukan di Kuching saja. Masih banyak tempat di sekitar Sarawak sini yang menarik.

Contohnya kalau venture dalam masuk kawasan Miri, ada Mulu dengan Nia. Kuching ialah Fairy dengan Wind Cave.

Lain kali la datang lagi yah? Ni ada website yang saya jumpa.

http://www.facebook.com/pages/Pakej-Percutian-Sabah-Sarawak-Travel/147676668611398