"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Sunday, February 26, 2012

Trip To Kuching 2012 : Food & Beverage...

Assalamualaikum...

Saya actually tak tau nk start di mana..Byk sangat picture... mental block! So tht why buat entry intro awal2..takut Ummi lupa! tmbah lak mood berblogging dh ke laut dh nie!kik kik kik...

 First entry : /trip-to-kuching-2012-da-intro]

Sebagai sambungan entry. Mari kita berkenalan dgn makanan2 yg ada kt sini walaupon x semua Gieyana + Co menikmatinya, Kita main belasah jer terjah kedai makan, ate perut lapar kan! kekekeke...Seriusly me sangat suka dgn food disini tp x dpt nk try food2 pelik yg ada kt sini psl masa mencemburui..

Yang nie mee kolok..ritu aku dh tersalah ckp kt member opis kata mee satok! adeeii..sabar jer! yg nie we had kt Pasar Serikin..penat & lapar..tht why bedal jer! ok jer taste dia..saya lebih suka mee kolok yg 1st time saya makan kt Serapi ritu..sedap sgt!

Yg Nie Butter Prawn..makan kt Topshop oppss..Topspot a.k.a Taman Kereta sn..sedap sgt..rs sweet2 gitu....

Yg ni ler sayur Midin...taste sebiji macam pucuk paku kt Semenanjung...biasa ler dr ahli keluarga pucuk paku gak kan..nie ni masak belacan..sedap sgt psl x rs pon keheavy'an belacan tue..kalau ratah mcm tue sj pon sedap..^_~

yg nie mee jawa..totally different dari yg jual kt Semenanjung..rs nk sm mcm mee rebus gak sket2..not bad lah but my tekak x dpt nk terima sgt psl rs herb la plak!ekekeke

 
Yg nie Nasi Goreng Tumis..ala2 nasi goreng kampung..mmg terbaik sgt! Dkt Tumis Restaurant..bdekatan dgn Tune Hotel + Hotel Hilton...seriusss sgt sedapppp!!

Laksa Sarawak yg hubby had kt Serapi Restaurant..taste lebih kurang Hokkien Mee kt foodcourt Tesco Jelutong nie but rs herb dier kuat sket..Not bad..:)
Laksa Sarawak yg hubby

Yg nie ler mee kolok terbaikkkk! taste dia mcm mee goreng megi tue....cuma bezaknya da cili + sup kosong ataupon sup daging...sedappp sgttt!!


Nasi ayam penyet! Terbaikkkk! kt Penang mmg susah nk dpt..ritu jumpa kt foodcourt Bkt Jambul sn jer...yg lain2 tpt Ummi x sure...hubbyy mmg x suka psl ada ulam2 fresh tue...anti betl dier! Ayam Penyet nie we had kt Foodcourt Waterfront jer..:)

Nasi goreng seafood...not bad taste dier...

Kelakar aku bila dtg sini..mcm2 jenis air diaorg jual..air tsunami dan bla bla bla...serius pelik2 namanya...

Yg nie nasi ayam lelapan..saja try..not bad ..cuma nasi putih biasa dimanakn dgn ayam yg dh di perap gitu...


Laksa sarawak lagi! this time me try lak....

Roti canai Pakistan terbaikkk kat Pasar Satok! curry dier mmg marveless....

Travel Notes: Makanan kt sini sedikit mahal yer..kalau kt tpt2 yg attraction tpt tue..mmg mahal! Laksa sarawak dlm RM6.00, Kalau ayam penyet tue mau RM8.90 camtu...hurmsss x nmpak lak ekonomi rice kt sini...x sure whther ada ker x der! So overall, Gieyana + Co mmg spend a lots juga for food + beverage psl asal lapar jer makan..asal makan jer laparr!keh keh..

Next story coming soon...

9 comments:

Nad @ MamaZakwan said...

mmg mabeles...
bab harga, mmg susah kot nak dpt yg murah..sbb kalu suratkabo ngan majalah pun beza harga sana ngan sini,apa lagi la makanan depa..
lagi la food yg jadi trademark sarawak, lagi mahai kot..

*∽ IZAN ∽* said...

alamakkk... best2 tengok menu2 exotic kat sarawak nih. Mee kolok tak sempat rasa... Laksa sarawak dia mmg bestt laahh! dulu izan siap tapau bawak balik semenanjung! ha ha. sampai2 umah panaskan pastu kuah dia berbuih.. hubby pulak punya rajin dia ingat dah basi dia pi buangg..! meroyan kejap mak cik ahahahah

mama rifQy said...

tengok gambar nasik goreng pon dah rase nak meleleh air liur!! nampak pedas..bestnyeeeee

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

sedap sumenya.... lapo sis...ehehehee

FiZ said...

wah...sedap2 je nampak...huhu

wantie said...

mahal gak le rega makanan kat sana. aku pun jumpa kat foodcourt Bkt Jambul ayam penyet tu. tapi tak try lagi.

hubby tak suka plak, dia ckp masakan Indon. muahahaha..

tengok air tu mcm best je. kaler kaler gitu ha..

~Siti Hajar~ said...

Kat sana ko byk try mee eh, aku pun suka makanan jenis mee ni, xkisah la apa masakan, terliur weh aku tgk, tp ko kata rs herb eh? aku pun xleh p rasanya...apa2 pn p tmpt org hrs la rasa makanan dorg yer, w/pun xleh terima dek tekak tp rugi klu xtry...hehe

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

memang best makanan kat TopsHot tu...aritu pergi makan lobster, murah sgt..

hannah tiara said...

by the way kat sana byk tmpt makanan murah but akak x jumpe..itu je. he he. im originally from there thats y i know. laksa rm3.50. special yes rm 5-6.. sebab fhm2la udang sana very the juicy..besar n fresh . akak x jumpe ni tmpt murah sbb tu la. ha..akk x try air teh c peng special. sedap sgt2.. n my hubby org pahang suke sgt order air tu. akak google la ' teh c peng special' if nak tau how it's look like. ok...