"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Tuesday, February 28, 2012

Ummi..Kenapa Ummi??

Assalamualaikum...

Ummi, Kenapa Ummi? Kenapa kena tidur guna bantal? kenapa tidur kena guna tilam? Kenapa kita makan kena baca doa?

Teringat persoalan dia yg memacam tue, nak tergelak saya! perlukah saya menjawab dgn berseloroh ataupon secara berjenaka! Then, saya rasa salah dan amat2 salah sekiranya setiap persoalan yg ditanya tue dijawab sambil lewa. Skrg proses pembelajaran anak saya utk mengetahui! Sikap curiosity yg sgt2 tinggi! good girl!

Then saya ckp..owhh! tilam tue tk nak kasi blkg sakit..support utk tidur..begitu juga dgn pillow..(Bahasa english ckp pillow dan bahasa melayu ckp bntal. Explain saya lagi!) Teringat saya bila dia tnya, nama dia, Nureen dlm English! sabar jer! Then explain saya lg psl doa tue..owhh nak elakkan kita makan bsama2 syaitan @iblis..pastu dia ckp..oOOoooOO..(Myb dia x paham sepenuhnya lg kan psl still on learning!)

Apapon..dia mmg suka bertanya! Hobi!! ^_~

Saya sayang her so much...

So ouls..sebaik2nya, sekiranya anak2 btanya, jelaskanlah dgn sebaik2nya..don't tipu2 k..:)

10 comments:

mama tisya said...

kdg2 soklan ank2 ni buat kita gelak kn..tk sunyi dr pertanyaan tp kdg2 byk sgt tnye smp tk larat nk jwb..hehehe

Nad @ MamaZakwan said...

i loike! :)

adianiez AIDA said...

yes. tipu tak baik. nanti info tipu tu yg anak kita bawa kat org lain. anak2 aida pun memang all the time bertanya. selagi kami tak jawab, selagi tu dia akan desak. aduuuuhai...

nota kaki : da singgah blog aida lom ari ni? ~ AIDA'S HOME SWEET HOME ~

Neeza.Areef said...

ye..dia pn akan keep on asking smpai kita x bleh jwb..hehe

ch@ said...

oni pun suka tanya, lagi2 bila proses memasak, dia panjat kerusi. 'umi ni apa ni?' - bawang merah. 'ooo awang merah' lepas tu habis segala bahan nak masak tu dia tanya. jawab je dgn jujur, tak rugi pun tengok dia gembira. kan gie kan?

wantie said...

betul.. aku sokong.

tapi sejak amirul sekolah ni mcm mcm dia tanya. Bila baca paper dia leh tanya..

ibu apa tu seks oral? apa tu hubungan sulit? toing toing. pening gak la aku.... kekadang tu aku diam buat buat tak dengar.hiksss

mizzkechique said...

mcm² kerenah kan kak.. anak buah sy pernah tnye, kenapa kepompong tu jd rama².. kenapa gajah mkn tebu.. kenapa bukit tu curam.. arghhhh, stress

::NureeN:: said...

yes.. kena terangkan sampi dia paham walaupon masi terkebil2.. anak aku pon suka tanya mcm2 soklan yg kadang2 aku pon x tau nk jwp ;p

mamalieyna said...

budak bijak memang byk bertnya..good girl~ ^_^

ALoNa CintamaniszLite said...

Bagus...rajin bertanya tak sesat jalan...