"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Monday, May 21, 2012

Kuching 2012 | Pasar Serikin

Assalamualaikum..

[Entry mengandungi banyak sangat gmbar! sila tgk a.k.a cuci mata sampai pitam!]

Gieyana dan co. bangun seawal pagi kerana plan seterusnya nak pergi ke Pasar Serikin. Pasar ni terletak di sempadan Sarawak-Kalimantan. Nak pergi sini mengambil masa selama 1 jam lebih perjalanannya. Kalau yang tidak biasa dengan jalannya, mungkin mengambil masa 1 jam setengah plus. (Ahaks siap ada perkataan plus lagi ko Jah!)
Pasar nie hanya buka pada hari Sabtu a Ahad saja yer! kalau uols jenis yang suka hopping, suggest pergi hari Sabtu. Tapi kalau nk prgi just utk cuci2 mata, Ahad pon ok.

Direction nak pergi ke sini just follow signage Bau (read as Baok) jer! sangat2 senang for those yang tak biasa dgn jalan  di sini. But make sure, uols kena mempunyai semangat yang tinggi utk sampai kt sini. Kalau tidak sure mkan langsat a.k.a sesat ko! :P

Sebelum memulakan perjalanan, kita update status dulu k! ngeh3x...

Dan tak lupa juga mengisi perut dengan makanan dulu. Idak nnti perut meragam! haizzz! Cam biasa, minuma feveret anak saya adalah Teh O Ais. Tapi sempat gk capai minuman lain!

Hubby just ambil roti dan saya nasi lemak yg ciput jr! kede btul ah kedai nie tapi mahal! Kedai yg terletak kat area Pasar Satok.
Ni signage yg sempat di snap. Papan tnda kat Sarawak nie sekejap ada, sekejap hilang! haizzz! nie masa we all round2 kt Bau (Baok) town dan nk ke Serikin lah. asalnya kita dtg ari Lundu|Batu Kawa. We all nie jenis yg style hentam kromo jer jlannya! mengikut firasat n bknnya GPS..ngeh3..

Anak dara saya yg kepeningan masa dalam perjalanan psl kali ni turn Umi drive utk merasai pengalaman memandu kat Sarawak! ngeh3x..:P

Cantik la bukit nie. Nampak mcm org tgh ZzzZzzz...

Yehyyy..dah sampai! mmg panas terik uols! tempat nie lebih kurang mcm kat Wang Kelian, Perlis. Kalau lewat cfm ler panas pasal tak da pokok2...

Nureen excited bila tgk singa tu. Nureen ber'hat penangan rembatan kt sini. besar gabak hat nya psl nie yg dia nak! haizz!

Opss..Umi pong nak interframe! mmg panas ko Jahh!

Owhh..ini ms dh nak balik..singgah kt satu kwsn yg jual handicraft nie. Hubby nak cri satu buah yg ala2 buah mempelam. Tapi sayang! bkn musimnya daa...


Ouchhh...engkaulah pojaan hatiku! ngeh3x...

Bkn itu sahaja, alatan muzik pong di jual! siapkan duit jaa..

We all makan mee kolok kat sini. Tapi hati2 yer psl takut tak halal. Alhamdulillah, yg nie di jamin halal.

Ececece...pilih bang pilih! ekekeke

Mula2 anak dara saya nie nak cap nie! dh ler buruk, puas Umi bantah. Nasib baik tak di belinya..ekekeke

Wuwuwu..sekitar Pasar Serikin dgn seseorang yg menjadi modelnya. ekekeke..:P

ada macam2 yg di jual di sini...siapkan duit ja kan!

#Travel tips : pastikan uols bawa payung yer psl mmg panas. Kesian kat budak2. pastu, sila buang siap2 bahan kumbahan
 psl toilet mmg limited. :)
# More story, coming soon..:)


11 comments:

amiey lee said...

hee ritu kami ke kuching tak pegi pun serikin sbb jauh..plus ashraf kecik lagi.. hee nntila tunggu dh besar bolehla menjelajah smpai serikin plak huhu

wantie said...

aku ni kalau bab bahan kumbahan tu memang problem la kalau pergi ke mana mana pun.

hehehe.. kebanyakkan craft dorang tu berbentuk binantang noh. kalau beli tak sesuai letak dalam rumah . tul tak?

Gieyana said...

Amiey Lee

A'aa..mmg jauh..nk smpai kena tgk betui2 psl signage dia mmg kede sgt...✗ pa, nnt bila2 p leh gi sini...nothing much pon we all beli..:)

lieyalatif said...

lieya tak penah lagi sampai sini ...name jek lahir kat sarawak heheeheh....sonok plak tgk pic yg ade ni hah.....

panas2 ni kalo bawak baby yg kesian kan....

Nana said...

hahah mgm pon
singboard kejap ada kejap xde
aku g dulu seb baik kawan yg bawakan
xde la sesat
lg satu pesan kwn aku
klw nk g sini
g awal2 pg, aku dulu heran jugak asal dia suh kuar pas subuh rupanya sini panas nak mati...
patut la dia suh g awal

- dieyana - said...

panasnya eh, tapi gieyana dan c.o tetap maintain, kelas ko jah! ^__^

ct rahani said...

kami hari tu ke kuching pun x sempat smpai ke serikin nih.. plan nk pegi takut terkejar2 plak sebab flight balik petang sabtu.. mesti bseh cuci mata + cuci poket kt sana kan sis.. :)

Nad @ MamaZakwanNayli said...

alamatnye kene pi kuching lagi skali la ni

dulu pegi tak ke sini pun, huhu!
pak supir bawak pi pasar satok je, huhu!

LYAfrina said...

wah..seronoknyer.. suka pegi tmpat2 mcm ni..selalin leh shopping2..leh gak knl tmpat n budaya org kan

mama_umar_maryam said...

wahh,mmg dh lame x dtg kuching..maksedare zt dok sini,tp rasenye kitorg blm smpi ke serikin nih..

MrS. F!zA said...

cantik lah hat yg gmbr 1st nureen pakai tu...mak sukaaaaa