"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Wednesday, May 30, 2012

Kuching 2012 | Topspot Fourtcourt, Gerai 25

Assalamualaikum...

[Entry mengandungi banyak gambar yg boleh menganggu-gugat selera especially buat yg berpuasa. I'm sorry!]

Pengembaraan ke Kuching bersambung lagi. Kali ni edisi menerjah Topspot yg di sebut-sebut ramai tue. Dan kat sini sudah tentunya ada berbagai-bagai jenis makanan laut kekdahnya. Yg mmg allergic dengan seafood seperti saya nie mmg terpaksa mengabaikan allergic tue. Just belasah jer janji dpt cuba,try, test makan!

Ni kiranya advance birthday celebration utk Umi! ahakss! suka ko Jah! lalalala....

So, let pictures tell the story yaa..^_^
Ada byk sgt stall kat sini..tp before pergi tue byk org suggest pergi sini. Kedai nie kat ujung2 sket...ramai sgt org!

Dan yang penting halal k..cuma airnya chinese yg buat. maybe stall food di sewakan kat Malay...

Kita order butter prawn! yummy sedap sgt walaupon Umi nie allergic, tp ada ku kesahhh! Sakit ada ubat! Ngeh3..:P 

Then siput buluh masak curry! mula2 nak suh dia masak halia jer..but waitress tue suggest masak curry. igtkan curry brkuah cam mamak or yg kita dok biasa masak tue. Rupanya curry kering! haizzz! not bad, tp lama2 terasa bahan perasa!

Then, kita order Jenahak sweet sour! seyess ikan nie besar gabak! dh tak da ikan yg kecik..since nak jugak merasa sweet sour Kuching. So order juga.. seyess ikannya mmg fresh..But, rasanya saya tak leh nk makan sgt kot psl selera saya more to sweet our ala2 thai! haizzz! last2 paksa diri utk hbiskan juga nie!

Ouchhh! yg nie wajib try, cuba, test k! kalau idak tak lengkap datang ke Kuching/Sarawak! wowww weee! sedapnyaaaaaaaa! sampai jerit kuat2 dgn penuh perasaan! Midin masak belacan! seriusly sgattttttt sedap! tak terasa belacannya mcm kita mkn kangkung goreng belacan kt kebanyakan kedai kt Semenanjung! ratah mcm tu saja pon sedappp  sgttt! Haizzz! berapa kali sedappp daaa...:)

See..Nureen excited + say lazatttt smbil buat reaksi! wuwuwu

Gieyana + team....setelah selesai menjamu selera! tak larat n jalan wooo!

My Love....owhh suami! saya rs kamu semakin gomokkss! tp saya tetap sayang sampai bila2...

Da seafood! Pilih2..jangan segan2! siapkan ongkosnya saja yob!

Dan last but not least...persembahkan..jelitawati yg keriangan....

Umi + Her daughter! HAHA..:P


# Travel tips : Wajib singgah ke sini utk menikmati kesedapan seafood. Sama juga kalau ke Sabah kan..wajib cuba, try dan test! ngeh3..:P

#Kos spending kat sini : Cuma RM50+ jer...Mmg sgt berbaloi psl order nie utk 4 org kekdahnya! Haizzz!

#Gieyana + team,makan smpai pitam!!!

Lokasi :
Topspot Foodcourt
Jalan Bukit Mata Kuching,
Kuching, Sarawak.


:

21 comments:

Cinta Misteri said...

2 times CiM smpi kucing & never miss to walk naik bukit & pnjt tangga ke topspot. 2008 CiM pegi ada grai jual bronkoli trbang (tk ingat no brapa), tp last yr pegi dh tkda coz yg jd pilot utk trbangkn brongkoli dh tkda. Hehe...
*1st time g, trtanya2 gak halal ke...

ummi nia said...

sy pegi ari tue mkn kat sini jgk..oklah mskan dia,tp still xkena ngn selera tekak sy..

Gieyana said...

cim

dasyat uolss...jenuh pnjat tue...tue ar..ritu bfore g sini mmg da survey...luckily halal.:-)

Gieyana said...

ummi nia

Samalah dgn sy..x kena ngan tekak..cuma suka Midin tue jaa...haizz!

wantie said...

makanan hat hang order tu semua aku suka. cuma aku tak bapa suka udang je.

midin? aku ingatkan pucuk paku. muahahaha.. buta sayuran la pulak.

lieyalatif said...

fuh gie!!! mmg tergugat iman.....sume makanan nampak sedap2...lagi2 butter prawn tu....

tapi mule excited nureen jugak yg tercomey heheeheheh

Gieyana said...

Wantie

Sama ah ngan aku..✗ brp suka udang gak..haizz!

Midin tue adik beradik paku-pakis gak..cuma kt Sarawak ja ada..:)

Gieyana said...

Lieyalatif

Haha..tp food dia ala2 chinese style sket..✗ pedass..:)

Ekekke..sabar jer cik Nureen kan..:)

Liza Razak said...

stress tgk seafood tuh especially ikan jenahak tu...sedapnya !!

::NureeN:: said...

nak kena simpan duit nih, nak gak terjah kuching

AlyzaFisol said...

harus terjah ke sini bile ke sabah nanti.. :)

Nana said...

rugi xmakan sini dulu

Gieyana said...

Liza Razak

alhamdulillah..but taste dier mcm x kena ngan me jer..haizz!

Gieyana said...

Nuren

Simpan2...dlm 2k cmtu jer dh ok..:-)

Gieyana said...

Alyza

Ni kat Sarawak lah Yang..hehehe..:-)

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

sedapnay sis...

mama tisya said...

lprrrrrr wei....kemain aksi nureen sengih

Nad @ MamaZakwanNayli said...

amboi, gmbo bawah skali tu gumbira puas hati dah lepas makan ke sebelum makan tu? hhehehe..

eh, kak ada cabai kt gigi la!!
hikhihik =p

[-suziey-] said...

yezzaaa mmg wajib pegi sini kalau g sarawak..murah giler kan..berbaloi la mkn busat..ekekek:D

ellynadyra said...

midin tu nampak best la

ellynadyra said...

midin tu nampak best la