"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Friday, May 25, 2012

NurCemerlang Kindergarten | Learning progress Nureen Najwa

Assalamualaikum...

Moga kalian sihat-sihat hendaknya yer. Nak kongsi pengalaman anakanda puteri saya setelah 6 bulan belajar kat sini. Alhamdulillah, pilihan untuk menghantar Nureen Najwa ke sini merupakan pilihan yang memberi kepuasan pada diri. Mulanya saya nak menghantar Nureen ke Smart Reader, namun saya dan suami mengambil keputusan untuk menghantar  Nureen ke sini.

Mata pelajaran yg Nureen belajar adalah Bahasa Inggeris (mmg core subject), Bahasa Melayu, Jawi, dan Bahasa Arab. Di samping tu juga, doa2 harian.. Bagi saya, keputusan untuk menghantar anak-anak ke sekolah nie biarlah setimpal dengan kemampuan kita dan juga target pembelajaran untuk anak2 kita.

Saya memang nak Nureen expose more in English psl English is more crucial in working atmosphere now di samping pengetahuan tentang Agama amnya. Ii wajib di semai dari kecil2 lagi. So far, alhamdulillah dia boleh mndengar kata walaupon kadang2 nya memerlukan kesabaran yang tinggi. Biasa laa, budak2 membesar kan! mmg banyak kerenahnya! Haizzz!


Dalam tempoh 6 bulan nie, Sejauh mana tahap pembelajarannya?
HAHA...saya pon tak sangka cepat dia belajar. Dia dh dapat baca doa tidur, doa bangun tido, doa belajar dan doa makan serta terjemahannya. Dan surah2 pendek macam AlFatihah..
Dia dah pandai baca petikan2 yg simple..mengeja (secara Phonics) dan menulis namanya sendiri, nama abah dan nama Umi! ekekekeke..sweet!
Dan she able to understand if me speak in English..arghh..mmg regret psl 5 thn baru hantar belajar. Nie gara2 dia lambat free drypers ar..dan masa tue we decide nak kasi dia enjoy dengan zaman kanak2nya..

Kenapa dah 6 bln bljr..school nie intake in Dec..so kirannya 6 bln la kn..
Ohh..lately nie dia suka-suki jer nak tukar nama Umi. Dia suh kawan2 Umi kat opis panggil Yana. haiizz! Dan dia juga suka jer tnya Umi bahasa Cina. Macam la Umi tahu although working with chinese collegues kan! Tapi Umi laa simple2 Hokkien words mcm 'Chiak Pui = makan nasi', 'tumb chiak = kebulur/makan banyak', 'pangsai = berak'! kakakaka..


Kita memangkan hrapkan yang terbaik utk anak kita kn..asalkan mereka dapat adopt into its..:)

# so belajar kat mana2 pon tak apa asalkan mengikut kemampuan..bezanya, mutu pembelajaran yg akan anak kita dapat laa..alhamdulillah, inilah pilihan terbaik bagi saya untuk Nureen. Next year maybe decide nak hntar dia full day kat sini psl leh belajar Fardu Ain sekali..:)

29 comments:

Delimasari said...

gud girl - comeeei dia

adianiez AIDA said...

yes. ikut kemampuan anak itu. but if dia minat, lagi cepat dia dpt semua ilmu :)
nureen, rajin-rajin belajar ye...

Nad @ MamaZakwanNayli said...

alhamdulillah...
tumpang gembira jugak
saya ngan papazakwan tgh penin2 nak pilih skool utk zakwan plak ni, huhu!
taktau la cemane
harap2 ada la yg terbaek utk zakwan n ikut kemampuan kami

mummy_ayu said...

yer la...antar anak belajar kat mana2 pun..diaorang akan belajar gak and of coz.ukur baju dibadans endiri (betul ker ni) Ian pun Ayu lambat antar tadika...but alhamdulillah...byk gak yg dia dah belajar..

Syida said...

Alhamdulillah, walaupun lambat pegi school tapi da dapat blaja byk. Yg dah lama dok school pun blom tentu lagi dpt tagkap apa g tcher ajar.

thanks for visiting my blog!

ellynadyra said...

budak kecik mmg cepat menangkap time belajar....utilize that part!

::NureeN:: said...

bagus2.. cpt belajar, aku pon dok pikiq nk antaq mana anak aku thn dpn mmm

LYAfrina said...

bgus la tadika ni..semua semua subject ada..x tumpu pd duniawi saje..tp tau j la bndr trg ni limit sikit..

pd asalnya lya mmg plan nk htr asya k smart reader gak..tp klo kat sana lbh pd subject Bi...n agama rsanya xde kot... sbb tu lya tfikir-fikir.. ke pra or tadika..

kalo pra.. smua completed

Gieyana said...

Lya

Tue ar..psl tue la me ✗ decide hantar g Smart Reader..hantar kt sini jaa..
✗ pa, mana2 pon ok rsnya..as long as ur dotter dpt bljr..psl br beginner ja kan..lg long way to go :)

Dee said...

insyaallah...dia mesti cemerlang dan bijak pandai mcm uminya...

PinKy MoMMa said...

sayang ummi..dah lama ai tak BW..ari ni ada time skit..

betul tu ikut kemampuan kita as parents kan..smua pun mau yg terbaik..kena tau tahap kemampuan anak kita dimana ;)

jangan bagi tekanan..biar dia enjoy dengan skul life itu..

el said...

mmg seronok tgk perkembangan anak2 ni kan..hopefully mereka2 ni dpt yg terbaek dlm life derang

Eyriqazz said...

yup...english memang penting...

Anak saya ingat tahun depan dah nak hantar sekolah..hik3..

blog dah kena tegur : http://www.eyriqazz.com/2012/05/segmen-tegur-menegur-part-5.html

Ayuni said...

comelnye! salam sis, nk mintak tlg dr sis, mintak tlg komen di http://ladygreen3011-ayuni.blogspot.com/2012/05/jawi-malaysia-heritage-treasure.html tentang kepupusan tulisan jawi, hanya untk pembelajaran, lecturer sye nk tgk pendapat blogger lain, terima kasih sgt2...

wantie said...

betul tu, hantar anak ikut kemampuan kita dan kemampuan anak untuk belajar.

progress anak kena pantau selalu.

Kesuma Angsana said...

happy for u... anak2 permata hati kita... slm kenal n dah follow u

Nurul Akmal said...

COmelnyer dia...

mama_umar_maryam said...

samela yana..kitorg anta umar pon masuk klas 5y, pdhal die baru je clbrt bday die yg ke 4 thn Dec lepas..lahir bln Dec kan..tp xper,as long as die nk blaja..happy kt skolah,kite sbg parent syukur sgt dah..

alyyani said...

I AGREE WITH U BAB ENGLISH ITU. TAPI SAHAM AKHIRAT PUN SAMA PENTING. MOGA ANAK2 KITA BOLE ADAPT SEIRING. INSYAALLAH :)

Gieyana said...

Dee

Amiin..:)

Gieyana said...

Pinky Momma

HAHA..busy momma..:)
Betui2 kan..:)

Gieyana said...

El

Betui kan..mmg seronok tgk perkembangan anak2 nie..alhamdulillah kan..:)

Gieyana said...

Eyriqazz

Kan..kan..kann!
Wahh..sure ur dotter suka 6t..:)
Tenkiu2..dh terjah + komen..:)

Gieyana said...

Ayuni

Tenkiu..insyaallah sis..:)

Gieyana said...

Wantie

Betui2 kan..itu wajib..:)

Gieyana said...

Kesuma Angsana

Thks dtg sini..thk u..:)

Gieyana said...

Nurul Akmal

Thk u..:)

Gieyana said...

Zetty

Betui2 kan..let's them enjoy dgn schooling time kan..:)

Gieyana said...

Alyyani

Betui2..setuju sgt dgn ko..:)