"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Thursday, June 14, 2012

Berkongsi Pengalaman | Telekung.


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Moga kalian semua sihat2 hendaknya... =.=
[Entry sekadar berkongsi pengalaman dan tidak berniat untuk menyinggung mana-mana pihak. Yang baik jadikan pedoman dan yang buruk datang dari diri kita sendiri, insan yg lemah.]

Subhanallah...Cantiknya rumah Allah. 
Lokasi : Masjid Zahir, Alor Setar, Kedah.

telekung mmg amat diperlukan oleh setiap umat manusia yang beragama islam dan dipakai oleh wanita semasa nak solat (kalau pakai tgh mlm confirm org lari! or pakai g shopping confirm org terpinga2 tengok! kahhh). ada macam2 design, harga dan jenis kain.

oh! saya bukan nak berkongsi pasal jenis2 telekung..pasal harga telekung...tapi telekung di masjid-masjid.


sebagai umat islam, kita mmg wajib utk menunaikan solat sekiranya sudah sampai waktunya kan...

kadang2, gieyana + team mmg akan singgah kat mana2 masjid dalam lingkungan perjalanan. majoritinya adalah area utara. pasal kita mmg kerap ke utara. 
mereka berdua di masjid albukhary, alor setar.

kebanyakkan masjid yang di singgah pon, selalunya masjid yang besar2 tue. kekadangnya masjid yg saya singgah tue mmg gah! cantik dgn ukiran bagainya, tapi sayang sangat psl telekung kat masjid tue tak bersih. penuh dgn kesan make-up. sepatutnya ajk masjid perlu ler ambil berat psl nie kan! kan salah satu kebersihan yg perlu di jaga..mcm setiap dua minggu cuci kain2 telekung tue kan..:)

nureen kat masjid zahir, alor setar.

sangat berharap agar pihak2 yang terbabit ambil tindakan yg sewajarnya kan agar kebersihan telekung pon turut di ambil kira. salute dgn kebersihan telekung2 kat masjid di bawah nie.

masjid negeri, perlis indera kayangan.
masjid jalan pegawai alor setar, kedah.
masjid zahir, alor setar.
masjid seberang jaya, pulau pinang.
masjid pokok sena, kedah.

#anda bagaimana? pernah hadapi pengalaman mcm saya??

solat tue tiang agama, tunaikan solat di mana saja anda berada. peringatan untuk saya juga. gambar sekadar hiasan.

# telekung kat mall tak yah cakap la..mmg kotor! nak bersih, bawa sendiri! keh keh..:p

18 comments:

POSH76 said...

telekung la ni dah sng nak dibw kemana mana...

lieyalatif said...

sebab tu laaa mcm mane jauh pun nak jalan ke ape, tetap usung beg telekong sendiri...tak gamak laa nak pakai yg mall punye atau masjid punye....sori to say..geli laa kesan kotor tu....

gie, i likeeeeee ur entry kali nie..lain dari yg lain n takde kot org buat seblm ni....

Kakzakie said...

Kakak lebih suka guna telekung sendiri dan walau kemana kakak pergi memang kakak bekal bagi memudahkan dan lebih selesa...

Naimah SiDiK said...

betui la G. aku sokong. Pengalaman aku p mall -tesco & Giat banyak ken sembahyang setakat ni ok lg.. sanggup lg aku pakai wei.. heheh

noradzlina.kamdani said...

lin jarang bwk bekal telekung kecuali g kursus..tp ade akk sorg ni mmg bwk her own la..dia ckp dia mdh pening kepala sbb bau telekung tu. kadang jumpa kesan lipstik...yg bertahi lalat xusah cakap la...bile bc n3 awk ni teringat 1 artikel dlm newspaper yg lin baca thn lps dia n ank2 g ke RnR or anywhere just to pick up the telekung to wash n exchange with a clean one dkt tmpt2 solat wanita ni..alhamdulillah ada gak org yg sanggup membuat amal jariah..lin kat kolej mcm nk ikut jejak org tu tp...kdg2 ingat mcm nk buat tp kdg2 terus lupa...

wantie said...

aku selalu bawak sendiri telekung. tak kira ke mana pergi pun. tapi bila terlupa ada gak la pakai telekung masjid. hehehe..

telekung kat surau R&R pun bersih gak.

CheNamNam said...

haku gimana pon bawak telekung sendiri..lebih selesa pakai kot kalo yg sendiri punya dan yg penting bersih..Nak ngadap Allah kenalah cantik dan bersih..:)

MrS. F!zA said...

hhihihi..kita telekung siap dlm bonet keta sudah..kalo gi mall lama smpi msk waktu hrus guna tltkung sdri..geli dgn telekung surau yg pnuh dgn kesan make up..kdg berbau tengit lak tu

Delimasari said...

x sanggup nk pakai - SIS mmg bawak telekung sendiri

Dee said...

selalu bwk telekung sendiri..tapi ada jumpa seorang pekerja tesco yang bwk balik 2-3 telekung di surau tesco utk dibasuh sendiri di rumah..hantar baru, ambil lagi baki yg belum dibasuh, kawan saya pun ada sedekah beberapa sejadah utk surau tesco..benda2 kecil mcm ni..insyaallah..besar ganjarannya..

shark said...

nice pic..:)
suke tgk gambar u all :)
happening and ala2 manja konsepnyer ;p
hihi

Liza Razak said...

saya suka bawa telekung sendiri je sebab selalu telekung kat masjid pendek sikit dan mintak maaf cakap kdg2 kotor

Nad @ MamaZN said...

saya pun mmg spare telekung travel dlm kete
see, telekung pun travel tau, haha! =p

LYAfrina said...

salam gie... lama x bw & blog x b'update sbb x sihat...

mmg..kalo masalah telekung ni..selalu terjadi..tp ada satu kumpulan istimewa y pergi dr majid ke masjid utk tukarkan kain telekung y buruk dgn y bersih.. try searh TELEKUNG PROJECT. sepatutnya.. bab2 telekung tu mmg kena jaga..

mama_umar_maryam said...

aah,bwk telekung dgn stokin,hehehe,rs nyaman je time solat,xdelah idung tu dok bau2 je ;p

Eyriqazz said...

Suka gambar yang last tu..teringat di di UK..dimana2 pun boleh sembahyang...

LeLa HuSaiN said...

moral of stori.
kena bw telekung sndri..klu pkai pun..sure xkhusyuk.asik dok pk pakai telekung masham...hehehehe..

Neeza.Areef said...

dr segi hygin pn mmg kna bwk sndiri lah kan..
lebih konfiden