"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Wednesday, June 13, 2012

Kuching 2012 | Kuching Waterfront, Kraftangan, Kek Lapis dan Ikan Terubuk...

Assalamualaikum...

Moga kalian semua sihat hendaknya! Gieyana sihat walafiat..Cuma computer kat opis nie jer yang tak sihat. My CPU dah di ambil oleh IS personnel. Then now, saya mati kutu nak buat apa! HAHA..sila jangan percaya pasal saya mmg busy! nak settle benda2 urgent before cuti! Haizz! Cuti lgi! ekekekek..:P

[Entry ini mengandungi banyak gmbar yer!]

Let's continue story pasal Kuching ritu. This is the last two entries yang saya nak wrap out. Pengalaman bercuti yang sangat BEST buat Gieyana dan Corporation! =.=

After balik dari Matang Wildlife tue, ngam2 jer tuan kereta call psl ada org nk sewa lak keta MyVi dia. [Saya mmg suka sgt sewa kat Hanna psl dia tak kisah pukul brp nak hntar without any additional rental!]

Selesai makan, mandi dan so ON..this is the last aktiviti yg we should do pasal keesokkannya dah nak balik. ^_~

So..let's pictures tell the story k!

Tempat yg wajib posing2 sebagai kenangan semasa berada di sini. Tempat nie mmg di tgh2 roadsite..so we all secara poyo berposing without pedulikan org yang lalu lalang! ngeh3..:P

Owhh! saya yg comel! Opss...Nureen lah..:)

Family kesayangan saya!

Area waterfront..:)




Ini ler perahu tambang utk keseberang. Mostly semua org tak pakai life jacket..sama mcm we all! air sungai dia mmg lajusss! but tawakkal jer! 
Pasal perahu ni goyang2, tht why Nureen takut gila naik bendalah nie! haizzz!

Sarawak River Cruise..rasanya RM60 perperson.kita tak naik pon psl terasa nak naik...lagipon masa sgt2 terhad..:)


Saya dan suami..saya rasa peninggalan bangunan2 James Brooke kat bumi Sarawak nie tak byk..mungkin pembangunan moden yg pesat di Sarawak dan tiada tindakan pengekalan bahan2 sejarah tersebut. Tak macam kt Penang...:)

Semuanya just walking distance..Ini Bazaar. Ada jual kraftangan juga..kat sini saya beli kristal utk Nureen dan kwn hubby..:)

Ouchh..hero saya!

Mengisi perut lagi kat area deretan kedai2 yg menjual kraftangan..style ala2 buffet but makanan nya rasa mcm kurang fresh sikit. Maybe pasal dah lama di panaskan..Bolehlah utk penuhkan perut..hihihi..
Rasanya price rm20+ kot...:)

Suasana kedai yg sempoi..decorationnya cantik!

Kita teruskan pengembaraan dgn membeli barang2 kraftangan + goodies..hubby aim for golok Sarawak dan abg Ipar pon kirim juga..:)
Kat sini hubby dapat hadiah BEST! ngilu saya rasa! masa nk masukkan golok dalam sarung, golok tue makan tangan hubby! dalam gak luka..so masa balik Penang dia g dptkan injection kt Pusat Kesihatan..:)

Dah nak gelap dh..pastu we all baru ke seberang nak beli kek Lapis utk bawa balik..:)

Ada mcm2 jenis kek Lapis..keluarkan $$$ jer..Yg nie Mira punya..but saya beli kat Dayang Salhah..Masih terasa kesedapan kek Lapis 'Ombak Rindu' Dayang Salhah. Seketul RM20. Tak dpt nak beli byk pon psl susah sgt nak bwa..Berat!

So tk yah susah2 kalau nak beli ikan terubuk..kat area kek lapis nie pon ada jual. saya beli utk keluarga jer dan kiriman dari kawan2 serta dari Kak Lona..:)
Yang tue semua pon beli secara rushing psl nak ke rumah Zainal utk dinner lak.. Haizz! Makan lagi!

Kita makan bubur ni kat umah Zainal..dah lupa dah nama bubur nie..tapi saya panggil bubur Sarawak ah..keh keh..:P
Mayb pasal penat sgt kot sampai tak snap2 pon photo dgn Zainal + Wife..insyaallah next time leh p lagi..:)

Travel tips:
Jangan risau..kesemua tempat di atas adalah walking distance dan mampu menggunakan kudrat yang ada nie..:)
Kena pandai urvey kalau nak beli FM kat sini. Ada kedai yg tepi sekali dkt2 dgn Tokong Cina tue leh dpt FM 4 ketul sepuluh hengget jer. Yang nie antara yg paling murah saya dapat masa kat Sarawak. Kat tempat2 lain more a less dpt 3 ketul sepuluh hengget..:)
Nak baca pasal trip we all Ke Sarawak..leh search kat Label ' Trip to Kuching 2012' k! tak dapat nak link lak..:)

10 comments:

♥cikmOt♥ said...

tah bila nak jejak kaki ke kucing lagi...
la anak dah bertambah...lambat lagilah gamaknya...

MizzTina said...

sedapnya terubuk bakar!!! ikan masin terubuk!!

Nad @ MamaZN said...

tq kak!
info kuching yg sgt2 berguna ni ;)

mummy_ayu said...

wah..seronoknya...

lieyalatif said...

bubur sarawak tu menarik gie...ape rasenye ...pedas2 ke manis...tgk mcm ade carrot tuh....syok laa dpt rase masakan negeri sane.....

kat tugu kucing mmg port wajib bergambar kalo dah turun kuching hehehh

- dieyana - said...

tak pernah sampai kuching.... ;-)

el said...

next holiday mayb ke kucing kot..hahaha papepun nti leh cr guide kt sini

wantie said...

thank for your terubuk that day. shangat shedap. syaya shuka. ada rezeki sampai kot kami ke sana. kena penuhi list semenanjung le dulu.

♥ Wina ♥ said...

rindu Kuching..rindu sgt²!

dah 3 kali pegi pun x boring ;-)

ceritera-chinta said...

salam akk bubur tu nama dia bubut pedas, dia ada perencah khas kalau nk buat, ada sayur2,ada daging n setengah2 bubuh udang....tetiba rasa lapr pulak ekkeke