"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Thursday, June 7, 2012

Kuching 2012| Pusat Hidupan Liar Matang @ Matang Wildlife Centre

Assalamualaikum...

[Entry mengandungi banyak gmbar 'Love The Nature']

Haizz! tak abis2 lagi story nie...aktiviti satu hari di masa hari lahir saya yg begitu menyeronokkan..lepas singgah kt Taman Negara Kubah tue, my small team heading ke tpt yg mnjadi objektif pengembaraan! Best waa ckp lu! Penuh trail mcm Animal Enclosure Trail kt bwh nie....

Kawasan nie terletak kt Matang..so just ikut jalan yg ada signboard Matang yer! About 30km dari Kuching and tooks 40 minit utk sampai..kalau terus..consider dlm lingkungan Kubah National Park jugak..:)

Ini enclosure trail dia yer...seriusly this is an adventure utk Nureen sbb before nie dia tak pernah masuk hutan. Ala2 kita berjungle trekking gak! peluh ko Jah!

Ouchh..hero for Gieyana nieh! tpt nie sedikit sunyi. Maybe kurang promosi kot. Time kita dtg nie hnya ada 2 biji kereta jer. Tambah lak mendung + hujan nk turun. Risau juga klau2 hujan turun psl tak ada payung..:)

The entrance..Kena beli tiket dkt booth yg kecik lepas gate tue..utk adult rm10 dan boleh masuk ke mana2 National Park..utk student mcm saya nie leh dpt special price..tp lupa dh la! ekekke..:P..[Jgn lupa tunjukkan student kad yer!]
Jeng2..adegan posing manja2 di dalam hutan jom! Kerlassss...:P 

Ok adik2..kat dlm  ada CROCODILE! sila jerit kuat2 dgn penuh syiok sendiri! mcm tak pernah tgk buaya kekdahnya ko!ekekekek

Ouchh..posing lagi! ini ler trail yg dh ada kt sini...so tak yah susah2 nak berjalan..tp watch out your step ok psl licin! hujan daa..:)
Ini pokok rotan yer anak2...jaga2 jgn pegang! nnt tertusuk duri menikam kalbu! ekekekeke

Haa..kan mak pesan! hati2...

Ini cik Rusa..seriusly kt sini betui2 rs mcm ada dlm hutan..tak sama mcm g Zoo Taiping tue...:)

Jgn tersesat yer! ada signage..jgn risau!

Ececece...bermuram durja ka merenung jauh! don b sad2..kwn dtg say hai nie! ekekeke..:p

Pokok apa??? saya pong tak tahu! Besarrrrr!

Lihat daunku...hitam putih kann!

Kenal tak apa nie?? ini ler periuk kera! apsal nama dia cmni?? dulu kera main masak2 guna tumbuhan nie! ekekekek..:P

Yeayhhh! Nureen was here! soo suwetttt!

Wow!! mcm ulaq berlengkaq di ataihh pagaqq jer!
Ka ulau berlingkau di atas pagaoo! ekekeke.:P


See..we Love the Nature! bukan menangis  yer!ekekeke

Part nie best! Zuraiwan tentu suka! kkekeke..:P

Yee..✗ abis2 lagi ka gambar?? Tahukah anda, btang pokok nie ler dedula masa kecik2 saya dan adik2 buat batang kail..syiokk mungei! (Pancing)..

Kerlass ko G! nie sapa yg dok dalam cermin! aku hanya mmpu merenung kamu! ekekeke

Haa..di persembahkan..yg nie bkn dlm kurungan..nie dpt tgk secara LIVE! seram aku! Ulaq ada baby!sure berbisa nie sebab kepala mcm ular kapak gitu..:

# So apa yg we all dpt dari pengembaraan ini : LOVE THE NATURE!
Expose Nureen dgn hutan walaupon pd mulanya dia nangis tak nk masuk!
Seriusly tpt yg wajib pergi bila berada di sini...dapat expose dan kenalkan anak2 pd pentingnya cintakan kehijauan...
Actually tak byk sgt binatang2 ada kt sini, namun sgt2 best pl dpt sekali berjungle trekking...:)

7 comments:

MrS. F!zA said...

mak aih tgk ular ijo tu bkn dlm kurungan..mak geliiiiii

el said...

kena panjat bukit ke gie msok lam utan tu nak jumpa haiwan2 tu
hahahahahaha

uols ni kan mmg rare n ohsem

wantie said...

Pusat hidupan liar matang. ha.. Matang? nama tempat aku tu. Matang damar laut. kahhhhhhhhhhhhhhhh....

la.. ulaq tu dok wak anak dia ka? anak dia dok lekat kat badan dia ka? tak pernah ku tengok ulaq bela anak.

Gieyana said...

Betui2 fiza..mmggeli aihhh..:-)

Gieyana said...

El, x yah panjat bukit pon..biasa ja track dier...x mcm naik bukit kt bkt jmbul tue..mmg best..:-)

Gieyana said...

betui la Mak Siti ooo..kat Matang..tp bkt tpt hg dok tue..wakakakaka..
Alaa..dia bw anak tue..sejibon mcm dia..:-)

Mummy Dasy said...

Makaiiii ular tu geli tgk huhuhu mmg confirm ah anak2 I xnak masuk dlm tmpt camni..