"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Sunday, June 24, 2012

Saya Vs Aku...

Assalamualaikum...

Selamat berhujung minggu..
Thanks buat Gieyana's readers yang tak jemu2 datang sini. Sayang uols! Hugs!

Hari nie tetiba rajin nak mengupdate blog. Hehe..=.=

Mengupas perkataan SAYA dan AKU...
Dulu kat blog, saya lebih suka bahasakan diri AKU. Rasa santai jer bila menulis. Dan kemudiannya menukar kepada SAYA dlm bahasakan diri. Rasa lebih formal pula bila mula2 menulis.

SAYA vs AKU
Dlm penggunaan kata ganti nama dlm perbualan antara anak dan ibubapa, perkataan "saya@ganti nama sendiri tue lebih baik" kan. Nampak lebih sopan.
Cthnya :"Mak, saya nk ke pasar!' (Wahhh..sangat skema!)

Tapi kebanyakkan anak2 sekarang, mana ada yang membahasakan diri sendiri 'saya'. Sure nama sendiri or AKU. (Eh, ada ker? jgn pelik, memang ada pasal kebanyakan tempat di utara membahasakan diri 'aku' bila bertutur dgn ibubapa. Dgn ahli keluarga telahla).

Nota kaki:
Lebih sopan sekiranya menggunakan perkataan saya/nama sendiri. Tapi dgn kengkwn mmg bahasakan diri 'Aku'. ekekekeke..:P. Apa Kata Anda??

gambar sekadar hiasan..€
#kkdg susah nk explain bila Nureen tnya,
'Ummi,kenapa lagu tue ckp 'aku'? Tak baik tau..berdosa!' Haizzzz!

9 comments:

♥MAMASYAZA♥ said...

akak suka membahasakan diri akak, sebagai kakak, kalo kat tok umi/tok ayah

ieda said...

suke guna saya .. lebih mesra , lebih sopan ..
tapi yelah dikk dikalangan anak2 nie dia lebih suke bahasakan diri sesama dia dgn 'AKU' ... hurmm ;)

sall said...

Bagi diri sall, sall tgk keadaan. Kalau dengan kengkawan sekepala kami org bahasa kau/aku/you/i.

Kalau ngan org lbh tua dari sall, sall bahasakan diri saya.

Kengkadang kalau dah geram ngan en suami terkeluar pulak perkataan aku/kau. Kurang acem nya isteri hehehehe,....

~Siti Hajar~ said...

Klu n3 dlm blog aku lebih suka bahasakan 'aku' lbh samtai & seolah2 aku berbicara dgn diri aku sndiri, cam tulis diari gitu, tp klu dgn kwn2 aku guna nama, sy @ aku & klu dgn family plk aku bahasakan diri 'orang'...

kita rs guna aku tu kasar kan? tp sbnrnyer tak, cam kat indon dorg bhs 'aku' mcm kita 'saya' klu kita berinteraksi dgn Tuhan guna kita guna 'aku'...tp sbnrnyer ikut keadaan la, pandai2 la kita berbahasa...

ellynadyra said...

blog aku pun nama AKU....lebih mesra menggunakan aku rasanya....doa ngan Allah pun ckp aku kan! anyway as long as selesa, it should be okay for me!

mamalieyna said...

hehe...eina tak pernah sesekali bahasakan diri aku..memang tak reti..cuma bila dh marah sgt, terbit jugak perkataan tu, tp ngomel sendiri jerlah..hehe~

biasanya lbh suka guna nama sndiri 'eina' or dgn family 'na'.. dr dulu smpai skrg gitulah adanya..

kalau dgn org baru kenal, 'saya' jer.^_^

'aku' mmg terasa kasar pulak..hee~

shark said...

kat blog saya lebih senang sebut "saya"

dengan suami and makpak pun sebut saya jugak..tapi kalo org utagha mcm kita suka sebut "chek"

kihkihkih ;p

LYAfrina said...

lya pon selesa mgunakan SAYA dlm blog..sbb lbh sopan.. dan

pgunaan SAYA atau AWAK bgntung kepada dgn siapa..mcm dgn kwn baik & sesama geng..mmg dh biasa bhasakan diri AKu - Mu... dgn y rapat2 je...

tp kat sini kalo dgn pada bhsa diri AKu-MU mmg nmpk cam kasar..pdahal..sesama kt org biasa j..mmg dh kat sini ckp g2

Saya & awak mungkin dgn org y baru kenal .org y lebih tua...

cam dgn mama n adik beradik..lya bahasakan diri "orang" atau "kita".

ctoh : mama..org nk iku gop..

ct rahani said...

dh terbiasa guna perkataan aku bila tulis entry.. rasa lebih santai kot.. tp bila komen kt blog kawan2 lebih suka guna saya.. nampak sopan sket.. ngee..