"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Saturday, June 23, 2012

Tips: Site Verification

Saya nberkongsi mengenai Site Verification. Tak ramai rasanya blogger yg claims blog ownership masing2 kan. Saya baru jer claims selepas bertungkus-lumus utk claims. Geram sangat & luah kat entry nie! [ww-mesra]..

Saya punya site complicated sikit nak claims psl ia melibatkan domain di mana saya kena linkkan dgn my domain owner @Godaddy.Com. Saya beli thru google but google yg recommend its for me.

Kenapa pentingnya site Verification?

Site verification Because privacy is important to Google, we need to know you own a site before we'll show you certain information about it or enable you to use our tools. Verification doesn't affect PageRank or affect your site's performance in Google's search results.

Why verify your site?
Once you've verified your ownership of your site, you'll be able to:

•See Google data for your site in Webmaster Tools, so you can diagnose potential problems and improve the quality of your site.
•Add and manage other site owners
•Tell Google when your site URL changes
•Remove sitelinks from Google search results
•Tell Google how you prefer your site to be indexed
•Specify the geographic region targeted by your site
•Request a change in Google's crawl rate.
Sumber: {support.google.com/webmasters/bin/answer}
 
Senang saja..just search site verification dan follow the steps..

then login kat webmaster Center. ID + Password sama mcm login kat blog..

Then, akan direct ker kita punya dashboard. 

Then boleh claims kat setting...

see..saya punya dah succesful. 
LEGA!! (Sambil kibarkan bendera!)

Tips
Ada steps lain lagi utk verify your own blog..Boleh google jr k! Good luck!
Anda juga boleh letakkan iklan google adsense (tetapi bgantung kpd Google approval kt blog) 

Credit : www.google.com

5 comments:

el said...

cetek sikit psl ni hahaha

Myra Jay said...

Bila baca tak berapa faham pasal ni, untuk domain ke kak G?

ieda said...

huhuh x pandai lah akk nie bab2 nie hhuh

Nad @ MamaZN said...

kak G,
tak paham jugak..
huhu!

Nad @ MamaZN said...

bace kali ke-2 cam paham sket
hehe
ok tq kak G