"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Tuesday, July 10, 2012

Malaysia people love to speak Manglish..

(Manglish = Malay + English..:P)

Certain sentences yg selalu diguna-pakai...ekekeke

Open the fan/ open the television.

Can or not/ Want or not?

Let's go lah, OK lah!

Where are you stay?

You don't know one.

I wait for you lor.

Ah ya! Why so sad?

This one ah?

Alamak?

# Oh My English....
betul kan? penggunaan English dalam rutin seharian di campur-adukkan..haizz!

9 comments:

aTy _faRed~ said...

yeah...;p english melayu namenyer..heheh... selalu cakap ngan anak pon macam tu..abes ar....

wantie said...

ni la namanya muhibbah. sampai bahasa pun di muhibbahkan.

aku pun guna gak. tapi bila time wat surat jgn gatai dok guna bahasa gini. hancoq company woi!
hahaha...

noradzlina.kamdani said...

he he he..kite cikgu Bi pun kekadang terlepas gak...

lieyalatif said...

english rojak namenye tu g hihihi....apepun mertabatkan bahasa ibunda kita.....

Nad @ MamaZN said...

bahasa menunjukkan bangsa
eceh..!
rojak2 ni dah jadik menda biasa dlm kehidupan seharian, huhu!

mama_umar_maryam said...

klu kt dlm klas zt gune english camni mmg xphm langsung bdk2 foreigners tu..kdg english diorg pon hancuq jugak,hahaha

♥ Wina ♥ said...

very very true!

ieda said...

kekekek hakikat kan ;)

ellynadyra said...

apa nak buat, kalau tu je yang kita reti kan......anyway practice make perfect!