"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Tuesday, July 24, 2012

Masak Lemak Cili Api | Sempat juga saya masak..:P

Tadi tertinggal handset kat umah...rasa mcm tak leh duduk jer psl hset tue mmg penting dlm diri saya. 
Tup2 hubby call kt handphone kwn suruh saya amik Nureen. pdhal tel. kat opis pon dier leh call. tapi saya tak dgr masa dier call tue psl volume tel tue saya turn down. ekekke...:P

Tetiba rasa gigih jer lepas amik Nureen td. gigih saya masak! (Oppss rs macam entry nak show off jer dak) tak per la psl saya nk story juga kegigihan saya tengahari tadi! ekekeke....:P

Actually saya nk masak asam pedas tapi sos asam pedas express yg akak sy kasi tue dh lama dah. Then nk msak kari tapi serbuk kari lak tak dak..ekekeke..:P

Resepi Masak Lemak Cili Api Ikan Selar. (Version Gieyana)

Bahan-bahannya.
2 ekor ikan selar segar.
Sebatang serai.
Cili padi (ikut suka hati nak taruk brp biji mengikut selera anda.
Sebatang Cili besar ( merah) 
Perahan limau nipis/ lemon.
Bawang putih dan merah utk menumis.
Sedikit minyak.
Sedikit kunyit.
Santan. (santan segera pon boleh gak.)
Garam secukup rasa.

Cara membuatnya.
Sila google..:P
Alaa..senang jer...tumis bawang putih + merah menggunakan sedikit minyak jer ya psl santan td dan berminyak. pastu masukkan santan, sedikit kunyit. kacau2..then masuk bahan2 seterusnya kat atas tue. garam taruk last sekali..:P


# rajin kan saya masak! leh makan ptg nanti..kah kah...

10 comments:

♥ Wina ♥ said...

saya paling suke masak lemak nie sebab sangat² senang..main campak² je semua ;-)

♥cikmOt♥ said...

kita ritu baru masak lemak telur ikan....hari2 melemak naik lemak jadinya....huhuhu

Nad @ MamaZN said...

sempat lagi kak G masak..
dekat ke ofis ngan umah?

mama tisya said...

wah sempat ko masak time lunch ye...aku suka gk gulai lemak

wantie said...

ooo... cam ni ek. Aku kalau wat masak lemak tak tumis dah. bawang tu aku tumbuk sekali ngan cabai.

Amirul suka sangat masak lemak cili api ni. Tapi dia tak suka ikan. dia suka pucuk ubi jerk...

rajin hang noh. pas ambik nureen dan lagi dok kebabom masak bagainya.

aku ni, sat kui 6.00 baru aku nak bersilat kat dapoq.

SyaNa said...

best nye la hai sempat blk masak utk buke..

Gieyana said...

Nad

dlm 15-20 mnit cmtu la kalau x jem..so x jauh sgt la kan..i amik ms sejam lebih kalau time fetch nureen...so sempat la nk campak2 masak..ekekeke

mama rifQy said...

wah nampak best je kak gie masak...

ALoNa CintamaniszLite said...

alhamdulillah...ada masa gie masak utk makan sekeluarga. MEsti munir makan bertambah2 tu...hihi

Gieyana said...

Kak Lona

alhamdulillah...Munir buka posa kt opis dier kak psl dier keja..sy jer ngan Nureen..:-)