"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Thursday, July 26, 2012

Seronok ker bila ada anak2 kecil nie masa berbuka?

Kelakar pula saya rasa bila buat entry tajuk kacau dodol tue. Sure ada yg cakap 'eh awal lagi la kalau nak kacau dodol pon!' ekekeke....

Kenangan berbuka bersama anak2 kecil...Sure ada yg jadi macam2 hal masa masing2 sibuk nak berbuka kan?


Ada yang time ni nk makan itu ini...
Ada yang nak capai itu ini....
Ada yang nak 'wee wee'...
Ada yang sibuk berebut2....
Macam2 laa....


Tahun nie tahun yang kelima Nureen buka puasa sama2..
Tahun pertama dan kedua mmg menguji keimanan. Dan tahun yg menjadikan saya lost weight yang teramat....kurus kering haaa...:P
Mana tak kurus-kering, asal jer nak menyuap makanan kat dlm mulut, dia nangis nak nenen...so dpt makan sesuap dua jer. 
Then bila nak continue balik, selera makan tu dah go off....


Tahun kelima nie dia kacau juga...tapi sebagai penyeri! suka sangat bila dia menyerikan meja makan. Tambah lak selera dia bukan main lagi!
Apa saja yg kita makan, dia akan menempek kat sebelah.
Kalau 5 kali saya or suami ulang makan, 5 kali ler dia turut serta....:)


Ada satu benda yang merimaskan bila bersama dgn budak nie..dia suka meraba! haizz! asal saja saya duduk kat mana2 confirm meraba...rimass! time nk buka puasa pon nak meraba! adesss!


Tapi part yang paling kelakar recently bila adegan berebut suami tue..

Last 2 night pon saya nak gelak bila ber ckp ngan dia...

Umi : eh, suami saya belum balik lagi laa...
Nureen : betul lah..suami kita belum balik lagi...

Seyess..out of sudden ayat dier keluar camtu mmg terbahak2 leh gelak...:)


#kalau tak der dia rasanya tak senang duduk saya nie...

Kengkawan semua pon sure tak terlayan melayan kerenah anak2 kan?

# Saya tak beli kat Pasar Ramadhan pon psl rasanya better masak sendiri eventhough sedikit rushing...hari ni makan kat luar kot! haizz...gambar berbuka di hari kedua berpuasa...:)

30 comments:

ak yuyunz said...

hahahaha.. omaigod nureen!

MizzTina said...

hehe..penyeri tu kak..

mama tisya said...

time awl2 dlu byk dugaan gk ..bila time berbuka je die nk breastfeed so aku mkn kuih & minum dlu then breastfeed die pastu baru gilir mkn ngan hubby tp bila dh beso ni biasa la suka menempek gk even dh bg mkn awl2

aTy _faRed~ said...

betul..memang teruji... saye berbuker siap berdukung beribe...kalau tinggal sorang2 nanti merengek lagi tak senang nak makan..huhu...kompem bertambah kurus kering ar saye..huhu ;p

Ieda Zakaria said...

hahah..lawakla nureen ni..leh suami jgk diakan..
ada anak2 ni ada yg best ada yg nk marah..cam aku..si Icha..mmg behave..sebb dia pun puasa sooo dia mmg concentrate jer mkn..jgn si izzara..apa yg org nk itu jgk yg dia nk..kekeke..:) tp itula..nmanya anak2.

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

kelako laa nureen ni...tak sabo aunty nak tunggu mya bercakap keletah cam nureen....

ch@ said...

bila ada si kecil, berbuka di rumah lbh selesa. boleh mkn sambil pantau dorang main then kadang2 smua dia meja makan. mcm gie katala, yg hendak capai itu ini, yg hendak mkn tapi demand macam2. pening...

adli suka mkn, so bila buka sua je apapun dia confirm nganga. auni demand, byk main drpd mkn.

wantie said...

hahaha... memang terbaik la anak aku gie oi. semalam satu jaq ayaq dia mandi kat hall.

putus selera nak makan. melekit habis lantai. itu tak pe lagi.

hubby masukkan dia dalam walker, dah dia angkat kaki keluar tertonggeng tonggeng. aku ni makan main patuk patuk je.

lepas isya' baru la gi dapur makan sengsorang.

[-suziey-] said...

rajin bebeno ko tukar2 header ek..hehe..

lawak la plak nureen ckp camtu..clever btl..ekekek:D

mmg penyeri tp kadang2 tensen gk ngn perangai depa ni..xsenang duduk..

pstt..ko pakai lense ape ek? nice..aku tgh survey nk upgrade lense..

Gieyana said...

Suziey

HAHA...daku kan cepat jemu ngan header tue..tht why daku ✗ leh beli beb..ekekeke..

Tu la psl..now a days mmg ckp byk..haizz!

Oh! Daku guna 50mm jer..n lagi satu 18-200mm..daku ✗ da lense lain psl yg wide lense daku dh jual...igt nk beli gak lg satu lense but tunggu daku nk upgrade kamera dulu..hihi..:)

mama_umar_maryam said...

hehehehe..x terkomen..senyum jelah ;) *mmg time bukelah anak2 nk perhatian

alyyani said...

selalu time aku buka time nia tido. so ada sorg je lah penyeri berbuka. nasib sorg lg tido, tidak, pengsan mak! hahaah

lieyalatif said...

keh keh keh ...tegelak2 bace...sgt tomey tau nureen...mmg mcm2 perangai budak2 kan g...ade yg memenatkan ade yg menyeronokkan...tapi tu semua kenangan terindah ....

[-suziey-] said...

ooo 18-200mm..tu f brapa? 2.8 ke?50mm aku mmg tersimpan rapi..mls sbb kena zoom guna kaki..haha..

aku tgh survey lense yg bole zoom jauh dr kit lense wth IS and f2.8..klu yg 135 tu ok tp f3.5 la..hehe

waaa nk upgrade full frame ke? aku nk upgrade kamera idok ler..just upgrade lense jek..sbb mood nk berphotog up n down..haahahah

Nad @ MamaZN said...

zakwan ok lagi..sbb die dah besar..
yg si nayli..alahai!
dah la mmg waktu tido die pas maghrib tu..
maknye kena makan cepat2!
saya harap sgt dpt kurus, hehe

ellynadyra said...

hahahhaha nureen klakar la....tu baru satu tau...tunggu la nanti 2, 3 dan seterusnya, mau roboh meja makan tuh hahahhahaha

SyaNa said...

umur iman skrg ni mmg sgt2 pengacau org nk buke
sakit jantung kadang tu
panjat meja la..huwaaa
tp xkurus pn aku
hahahaa

Gieyana said...

Suziey

Ohh..lense tue f3.5..mn da 18-200mm f2.8..kalau ada pon 70-300mm n above..idak cfm ✗ laku lense 70-300mm tue...regret daku jual 70mm tue dulu..haizz!

Owhh..daku nk beli ag satu insyaallah..nak amik body jer psl lense suma dh ada kan..:)

``~Masliza Ali ~`` said...

haha... budak2 tengah membesar.
memang seronok, ada masa menguji kesabaran kan?

ct rahani said...

sy pun berbuka dgn anak2 jer.. kdg2 kelam kabut jugak tp itulah penyeri kiterkan sis.. :)

mama aleen said...

sama la reza.. bising je.. pastu masa doa je kat meja makan... habis doa terus kemana ntah2.. :)

[-suziey-] said...

aah tu la..aku xnk yg besar sgt mcm 70-200 tp nk f2.8..hahahaa buat lense sdiri la senang kan..ekekeke:D

hmm aku rasa amik 18-200 la kot..body tu later2 la..pakai je la yg xbrpa nk full frame ni..ekekek:D

ko nk amik body brand ape..nikon jgk kah? hehe

::NureeN:: said...

betol2.. x dak depa dpn mata hati x keruan kan.. kalu kat opis lain la, bila dh time nk cpt2 smpi umah, smpai otw blk tue aku selisih ngan laki aku pon x perasan hahahha...
tp bila berbuka anak aku suka mkn dpn tv la.. sbb nk tgk cartoon..
dh mata tgk cartoon, yg msk dlm mulut tue cikit la, dh tue pkl 11 nk tdoq mtk nk mkn nasi dlu hehehe

wan nurul hezrina said...

Betul nurul pun min Masai.dlm seeming genie berusaha tak g lagi bazaar..hehe.mmg msk sender I lagi sedap

el said...

comel nureen

*∽ IZAN ∽* said...

Salam ramadhan Giee.. aduyaii rajin nye nko masakk..nampak sedap je plak tuh. Izan weekend je baru berkungfu kat dapur.. ari kerja pakat beli jek kekekeke

Ada2 je Nurin ni.. mmg penghibur jiwa lara betullllll

juelee said...

hehe sama la kite ngan gie.. rayyan kecik lagi, mmg berperang nak makan.. baru nak suap, die nak air la, nak itu, nak ini.. sabo aje la... hikhik tapi bagus gak, dapat mama die kuruskan badan yg dah bam bam ni

Liza Razak said...

seronoknya ada anak macam nureen..boleh buat macam kawan :)

ed shahir said...

ed nak kawen jugaklah..-,-

- dieyana - said...

ha, itulah dia, mmng mcm2 ragam time nk buka dgn anak2....haisy, uji kesbrn betul!!

ayat nureen yang comel!!