"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Thursday, September 27, 2012

Tak Penat ker bila hari2 ko amik anak ko?

Mood dah swing2 ke laut Andaman dah nih! haizz!



Nak ikutkan mmg penat kan? Amik anak dari tadika then hantar ker rumah baby sitter. Although melakukan acara ganti2 dengan suami. 20 mins dari opis. Pastu terkejar2 masuk opis lak. Lunch hour 1 jam, dkt2 2 jam saya amik.

Nasib baik boss ok! tapi ada juga manusia2 yg mencemburui actually! :P


Apa yg ko dapat?

Oh, banyak yg saya dapat woo! Kualiti masa saya spendkan dengan darah daging saya sendiri! Ini sangat2 berbaloi! Melayan kerenahnya yg demand nak makan itu-ini, nak beli itu-ini kat kedai apek kadang2nya..Oh..Best!

Dah ler malam cuma spend masa dalam 3-4 jam jer. Pastu masing2 tidur,.

Tu tak termasuk dia tidur awal lagi..So, berapa sangat ler masa yg saya ada utk dia kan. [ok Nureen! sila read ini nanti yer! :P]



Sampai bila ko still nak lakukan ini?

Sampai bila2, tadika, sekolah rendah, sekolah menengah....dan sehingga titisan yg terakhir! HAHA..:P

Saya nak pasti keselamatan anak saya... Saya nak merasakan saat2 menghantar dia kesekolah, saya nak merasakan saat2 dia cium tangan saya masa nak turun dari kereta, saya nak dia says "bye Ummi, see you again!", saya nak merasakan saat ambil dia dari sekolah, melihat keceriaan wajahnya masa ambil dan menghantar.

Saya nak lalui masa makan tengahari sama2 sebagai lunch date terbaik saya & semestinya suami pon lunch date terbaik saya!

Lunch partner TerBAIK saya!


Nota Kaki : Lain orang lain citarasa dan perancangan dalam hal kekeluargaan kan..Tepuk dada tanya selera samada nak mengawasi anak2 di depan mata or sebaliknya. Saya rasa cost to and fro saya ambil anak saya nie more than transportation yg di sediakan but bagi saya wang ringgit insyaallah boleh di cari but masa yg berkualiti yg di lalui bersama2 tue yg tak dapat dijual beli. Setuju tak?

Peace kacang peas! =.=

25 comments:

♥MAMASYAZA♥ said...

akak setuju dgn gie. satu kepuasan dpt lakukan utk darah daging sendiri. sama gak cam akak ni. pepagi mesti hantar depa pegi sekolah dulu. balik slalunya tok ayah yg ambik, kalo ada tuisyen or latihan sukan, keja akak le tu mengantar n amik, mmg puas hati. akan lakukan kerja tu sampai bila2 selagi termampu

wantie said...

betul tu. ada org boleh buat ini tapi tak dapat nak penuhi itu pulak. mcm aku ni.

Mcm yg hang ckp masing masing punya perancangan dan citarasa kekeluargaan. You do that you gain this. I do this I gain that other thing.

♥ Wina ♥ said...

setuju 100%!

ape yang salah/x betul tentang tu??

ellynadyra said...

agree ngan ko gie....aku pun sama, pagi2 anto yang tadika gi sekolah....yang sulong pergi balik naik van, tapi setia teman dia sampai van dtg amik, kalau time dia balik lak, cuba utk tunggu siap2 depan umah......kita cuma ada peluang sekali aje utk berada ngan anak kita masa dia umor 1, 2, 3 dan seterusnya....masa tak akan kembali....moment2 tu lah yang kita perlu grab agar kita tak nyesal satu hari nanti......quality is much more important than quantity ....remember that....buat sesuaikan ngan masa kita gak, agar tak la kelam kabut dan teratur kekdahnya!

alyyani said...

first month masa aku buat macam ko ni, masa kita fetch dia tu yg paling best. dapat lunch dgn dia. but then, aku tak consistently ada kat office selalu thats y i opt for transportation. skang banyang benda missed. nak tau progress anak through phone je. kalau laki mak keja nearby dah lama buat mcm ko. tak penat pon. happy je. anak kita kan?

ch@ said...

betulla Gie. sbb tu kita gigih pergi ambil dan hntr dak-dak berdua tu. even abi dia ada je kat rmh. rasa mcm tak sabar2 nak jmpa diorang, pastu duduk geguling main sesama. sampai dorg tido. dah tido baru buat kerja.

ieda said...

kalau mampu apa salahnya kann
no point org nak persoalkan ..
sbb masing2 punya keupayaan ;)

mana yg x mampu macam akk nie , ada cara lain pula .. insyaallahh kalau kita fikir positif pasti akan positif kan gie ;)

Zura@Iwan said...

betui la beb...

kalau kita x jaga dia..sapa nk jaga? apa daaa....huhu

masing2 ada cara depa..kita kalau bleh nak yg tbaik utk anak..dah la spend masa ngan dia terhad time weekdays..kita keja...
x salah kita buat cm tu utk dia...itu lah masa paling berharga...jika best..ada suami besama2.time hntr...amik..time lunch..huhu.....sgt bahgia...

aku ni berkobar2 kalau time blk nk amik irfan...hnya Allah je tahu, sll bdoa bila amik dia..dia dlm keadaan yg baik....amin...

# hg x on9 Ym ke beb?

atty's said...

kty masa fir tadika, fir darjah satu dua..mmg pagi kty hantar, pukul 1230 kuar , pergi jemput antar umah taska..sekolah..petang jemput,
utk tahun ni je.tghari kty tak kuar sbb sekolah agamanya pindah jdk cam payah kty nak kuar dlm kol 10, nanti kol 1230 nak kuar lagi, jdk pakai van ..tp , minggu depan start balik rutin, pagi antar, tghari jemput, ptg jemput, mlm g tuisyen..PENAT..mmg penat.tp puashati..

SyaNa said...

biar la org nk kata apa kan..
kapal lain2..ko jaga kapal ko, aku jaga kapal aku ckp ke dia gitu
kang ko sebok jaga kapal aku, kapal ko tenggelam
hahaa

pelik la org2 jenis suke sebok gini kan
ape org buat sume tak kena ngan dia..haaishhh

Riana said...

mampukah yana buat mcm awak nt..hhee..betul,masa sgt mencemburui =)

~ yus ~ said...

setuju 100%

ak yuyunz said...

memang penat gie.. aku pun tak larat kalau ikutkan lagi la sejak dah ada dua orang ni. belum kes nak melayan jerit pekik dalam kereta lagi..

tapi bagi aku selagi boleh aku akan cuba bagi yg the best untuk anak-anak. tak rugi apapun.. quality time lebih penting. biar mereka rasa mereka dihargai setiap masa dan ketika..

lagipun anak okkk... anaaakkkk.. =)

aTy _faRed~ said...

tu pasal saye sanggup berhenti kerje dan melepaskan kerja yang dah 8 tahun saye buat..:) demi anak..

MAZLIZA ABD RAZAK said...

peace..saya setuju,saya pun lebih kurang macam awak. saya anak dua, bangun pepagi buat sarapan, siapkan baju anak, siapkan anak utk p sekolah. hantar anak pergi sekolah, then baru terus pergi keja. yang adik pula husband sudi tolong pergi hantar di umh merua, tetapi balik saya akan ambil; balik keja saya ada 2 tempat nak dituju. ambil anak sulong , patah balik lalu area tempat keja , lalu depan umah, pergi ambik anak ke-2. pastu patah balik balik umah, kadang2 rasa penat , tapi kadang2 rasa seronok dapat tengok karenah anak2... (",)

mamalieyna said...

sangat bernasib baik sbb bos memahami..kalau eina confirm.. kata dua, nak kerja or nak jaga anak?..ngee~

alhamdulillah..itulah yg terbaik.. hrp sgt dpt luangkan byk masa dgn anak2..itu yg rasa nak dok umah je tu..hehe~

Gieyana said...

eina

oh, kesian kt awak..alhamdulillah, opis sy ok..time off utk buat hal personal no hal but berpada2 la kan..:-)

Gieyana said...

allyani

Oh, ko mmg jauh kan dr tpt kerja ngan sekolah anak2 kan..aku kalau jauh cm ko pon myb x dpt nk amik anak..alhamdulillah school anak aku dlm pulau nie jer..:-)

Gieyana said...

aTY

Salute u la..but sy x leh ag ar kalau nk berkorban mcm ko..byk komitmen..:-)

eT said...

betul3...anak sendiri kan..bukan anak org lain pon...apa ada hal...

Rina said...

like and agree

you and your daughter so cantik

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

samalah sis...susah nak dapat saat bersama anak bile die dah membesar nanti dah pandai berdikari sementara ada peluang kite laa gunakan peluang itu sebelum tak jumpe terus peluang itu kan...kan...

ALoNa CintamaniszLite said...

Akak mmg ada pengalaman anak2 gi sekolah ngan bas. Pagi2 mmg hantar dorang tunggu sampai bas datang, dorang naik bas dan bas bergerak baru akak jalan kaki balik umah. Sampaikan kucing peliharaan kitorang pun ikut tunggu sekali jalan kaki ke simpang umah tu, hehe..Bila balik..agak2 jam dorang nk sampai...tunggu gak kat simpang. Bimbang walaupun hanya 200m dari umah. Malang tak berbau.
Alhamdulillah, bila mak akak dh bagi guna kancil...akak amek keputusan hantar dorang dan amek sekolah. Puas hati!!!

Ieda Zakaria said...

Yes..aku setuju ngan n3 hg yg nie..kita mmg sama..cam aku tiada istilah ganti ngan hubby..sbbnya ari jumaat bru jumpa anak2..heheheh..tp aku x kisah beb..mmg betul apa yg ko taip..rasa lebih selamat bila hantaq dan ambik depan mata kita sendiri..
Bab yg mencemburui..mmg ada..tp opismate aku x leh kata apa..sbb bab nak2 skolah mmg boss bg lampu hijau..anak menakan dia lakatakan..hihihi..

- dieyana - said...

seminggu diana terpaksa terkejar2 mcm gieyana, amik-hantar anak..perjalanan yang lebih 30 minit, aduyai, penat sgt2...terkejar, tapi memang puas hati, cuma tak dpt nak buat selalu, sbb selalu terlewat masuk opis, dah le terpaksa kuar awl...bos okey, tp mulut2 longkang staf lain yang lebih2..huuhhu. dan masa tu dieyana awl2 peknen, mmng semput...