"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Saturday, September 22, 2012

Waze GPS | Outsmarting Traffic Together..

Assalamualaikum...

Dengan dunia teknologi sekarang, segalanya hanya di hujung jari. 
Applikasi nie boleh di upload pada setiap smartphones, sama ada Iphone, blackberry dan Android.
Memerlukan internet connection utk penggunaannya.

Meet Waze - a fun, community-based GPS traffic and navigation app.
Join forces with drivers in your area, easily report what's happening on the road and get turn-by-turn navigation that automatically re-routes you when road conditions change.
That way everybody's commute gets faster and safer. Smart, right?

Memang sangat berguna tau! dulu saya hanya download gps Garmin dekat telephone biasa since nak beli GPS sangat mahal ranking RM400-RM1000+..So applikasi Waze nie mmg sangat berguna..

Kita boleh tengok apa yg berlaku di hadapan, seperti traffic jam, accident dsbnya. Di samping itu juga, kita boleh cari jalan alternatif lain utk ke destinasi sekiranya berlaku halangan2 traffik di hadapan.

Perbezaan Mobile Garmin dan Waze

Dulu saya mmg menggunakan Mobile Garmin dan sedikit mengecewakan bila nk menuju ke sesuatu tempat cnthnya sekitar jalanraya di Kuala Lumpur. Dengan jalanraya yg berbentuk jenjantas dan sebagai memang amat menyulitkan kerana Garmin memberikan reaksi yg sedikit lewat utk memilih laluan. Dan selalunya Garmin memberi laluan yg kadangkalanya jauh utk ke destinasi yg di tuju.

Berbeza dengan waze, bantuan perjalanan mmg sangat memudahkan. Contohnya masa perjalanan dari Putrajaya menuju ke Ikea tempohari. Saya pada mulanya tidak mahu menggunakan waze nie. Namun risau akan termakan langsat a.k.a sesat dan semestinya takkan jumpa IKEA,  membuat keputusan utk mencuba. Sangat memuaskan hati bila laluan yg di berikan tue mmg sangat2 menjimatkan masa dan tidak melalui laluan yg sesak dgn traffik.

Begitu juga semasa perjalanan pulang ke Penang, saya dapat mengetahui apa yg berlaku di depan bila wazer mengupdate status mengatakan kemalangan dan so on yg menyebabkan traffik sangat sesak di atas lebuhraya.

Ini adalah website waze yg saya masuk melalui tab saya.


Untuk mendownload pada android dan Blackberry : Just pegi dekat Android shop. Kat sana ada mcm2 benda yg boleh di upload termasuk free games dan sebagainya. Dan utk Blackberry, just download dkt Application World. Macam2 benda juga leh upload secara percuma di sana.

Utk Iphone saya kurang pasti pasal saya bukan pengguna Iphone. Maybe suatu hari nanti ker..ekeeke..:P

Selamat mencuba dan boleh berkongsi2 pendapat sesama juga k.. =.-

Nota kaki : Wishlist gps yg besar cam papago or Garmin utkkemudahan di masa depan since saya dan suami mmg suka travel. :)

5 comments:

MyKhalish said...

our fav apps gak skrg ni.. mudah kan.. xyah beli apps gps.. ni free je.. kalo ade speed trap pun dia bgtau.. hehe.. mmg terbaik.. utk iphone dan ipad pun ada.. free jugak..

wantie said...

baguih tu. aku ni lagi la tak tau. hang pa memang rajin dok pi donlod itu ini. aku ni malaih. H/p ada android tapi tak guna pong.hahahaha...

kalau nak berjalan jauh pun dalam setahun leh kira ngan jari jerk.

ieda said...

akk pun x pandai bab2 nie huhuh

Ieda Zakaria said...

info yg best nih..tq..

Zura@Iwan said...

teman x pakai bb or android...nnti2 lah..hehe..