"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Tuesday, October 16, 2012

Nureen : Dia yg Caring...:-)



Assalamualaikum...

Alhamdulillah..rasa bahagianya bila dikelilingi insan yg penyayang....Syukur!


Semalam Nureen mengadu..

"Ummi..kalau kita cakap bodo, kurang ajaq tue berdosa kan?' Kawan Nureen cakap macam tue tau..

A'aa..tak boleh cakap macam tue..tak baik dan berdosa.. Tuhan Marah. Nureen jangan cakap macam tue tau! Bgtau kat kawan Nureen tak baik..

Okay..


Nota kaki: Risau tau bila kanak2 sebaya Nureen nie mmg mudah kalau mempelajari sesuatu especially benda or perkataan yg tak baik. Tambah lak bila dh pandai bergaul dengan kawan2 sebaya.


12 comments:

mama tisya said...

tu la pengaruh rakan sebaya...kdg2 susah gk nk kawal...kemain nureen suapkn ummi ye

Kesuma Angsana said...

moga jadi anak terbaik dunia akhirat ye nureen dear !

fiza said...

Anak saya pon mcm tu gak. Mengadu yg kawan dia suka ckp perkataan yg tak elok...huhuhu...

Sweet pic.

wantie said...

memang nampak kecaringan nya tu. hehehe ayat aku . belasah je lah.

tapi memang sakit jiwa tau dengar kebanyakkan org penang ni berbahasa. Kawan aku dulu tu org penang la. dia cakp. Bagi dorang " kroang ajaq! tu perkataan biasa je bila bercakap. eee... aku sensitip bila org ckp cam tu.

Amirul pun dok balik tanya banyak perkataan yg aku tak pernah ckp. mcm barua semua tu. mcm tu lah nasihat ibi ibu kepada anak anak. supaya dorang tau mana betul dan mana salah

lieyalatif said...

alahai sweet suap mama mamam yeak...siap sauk leher tu heheeh...

betul tu gie, umur gini laa die belajar sesuatu...mmg kene hati2 kalo mengeluarkan ayat kan....

Nad @ MamaZN said...

Tu la yg paling saya risokan si zakwan ni nnt..takut mudah terpengaruh..hope tak apa2...

zety said...

penyayang nureen nih :)
btol, kene explain slalu kt anak2 nih..

ALoNa CintamaniszLite said...

Mmg...perkataan b*bi, bodoh ni tak sepatutnya diucapkan jika bukan pada ayat yg betul, hehe.
Ni semua faktor sekeliling kanak2 tu la. Kkdg kat umah dia ada penggunaan yg salah pada perkataan tu. Kalo tak kat umah...kat sekolah, kat nursery..kawan2 dia. Sbg ibubapa ni mmg kena selalu ler memberitahu mengenainya. Dan kalo kat khalayak ramai kita terdengar ada orang lain guna perkataan tu...kita ingatkan kat anak ni jgn ckp mcm yg org tu ckp. Berdosa, tuhan tak suka..

PinKy MoMMa said...

a'ah abg long slalu ckp..mama tadi kat skul ada kawan abg long jelir lidah tau mama..

pastu tanya dia balik..abg long cakap apa kat dia?

and dia reply..aiyooo nnt tuhan gunting lidah..

jawapan yg comel..risau jg sbb pergaulan mereka kat sana kita tak nampak kan..

Zura@Iwan said...

aha..mcm dia kata word "r" tu arr..haha...

nk gelak aku ni..hehe..

♥ Wina ♥ said...

alolololoo...sweet!

aTy _faRed~ said...

thats the part yang paling i'm worried biler anak nak berkawan nanti..haaiihh...