"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Thursday, July 26, 2012

Seronok ker bila ada anak2 kecil nie masa berbuka?

Kelakar pula saya rasa bila buat entry tajuk kacau dodol tue. Sure ada yg cakap 'eh awal lagi la kalau nak kacau dodol pon!' ekekeke....

Kenangan berbuka bersama anak2 kecil...Sure ada yg jadi macam2 hal masa masing2 sibuk nak berbuka kan?


Ada yang time ni nk makan itu ini...
Ada yang nak capai itu ini....
Ada yang nak 'wee wee'...
Ada yang sibuk berebut2....
Macam2 laa....


Tahun nie tahun yang kelima Nureen buka puasa sama2..
Tahun pertama dan kedua mmg menguji keimanan. Dan tahun yg menjadikan saya lost weight yang teramat....kurus kering haaa...:P
Mana tak kurus-kering, asal jer nak menyuap makanan kat dlm mulut, dia nangis nak nenen...so dpt makan sesuap dua jer. 
Then bila nak continue balik, selera makan tu dah go off....


Tahun kelima nie dia kacau juga...tapi sebagai penyeri! suka sangat bila dia menyerikan meja makan. Tambah lak selera dia bukan main lagi!
Apa saja yg kita makan, dia akan menempek kat sebelah.
Kalau 5 kali saya or suami ulang makan, 5 kali ler dia turut serta....:)


Ada satu benda yang merimaskan bila bersama dgn budak nie..dia suka meraba! haizz! asal saja saya duduk kat mana2 confirm meraba...rimass! time nk buka puasa pon nak meraba! adesss!


Tapi part yang paling kelakar recently bila adegan berebut suami tue..

Last 2 night pon saya nak gelak bila ber ckp ngan dia...

Umi : eh, suami saya belum balik lagi laa...
Nureen : betul lah..suami kita belum balik lagi...

Seyess..out of sudden ayat dier keluar camtu mmg terbahak2 leh gelak...:)


#kalau tak der dia rasanya tak senang duduk saya nie...

Kengkawan semua pon sure tak terlayan melayan kerenah anak2 kan?

# Saya tak beli kat Pasar Ramadhan pon psl rasanya better masak sendiri eventhough sedikit rushing...hari ni makan kat luar kot! haizz...gambar berbuka di hari kedua berpuasa...:)

Wednesday, July 25, 2012

Tuesday, July 24, 2012

Masak Lemak Cili Api | Sempat juga saya masak..:P

Tadi tertinggal handset kat umah...rasa mcm tak leh duduk jer psl hset tue mmg penting dlm diri saya. 
Tup2 hubby call kt handphone kwn suruh saya amik Nureen. pdhal tel. kat opis pon dier leh call. tapi saya tak dgr masa dier call tue psl volume tel tue saya turn down. ekekke...:P

Tetiba rasa gigih jer lepas amik Nureen td. gigih saya masak! (Oppss rs macam entry nak show off jer dak) tak per la psl saya nk story juga kegigihan saya tengahari tadi! ekekeke....:P

Actually saya nk masak asam pedas tapi sos asam pedas express yg akak sy kasi tue dh lama dah. Then nk msak kari tapi serbuk kari lak tak dak..ekekeke..:P

Resepi Masak Lemak Cili Api Ikan Selar. (Version Gieyana)

Bahan-bahannya.
2 ekor ikan selar segar.
Sebatang serai.
Cili padi (ikut suka hati nak taruk brp biji mengikut selera anda.
Sebatang Cili besar ( merah) 
Perahan limau nipis/ lemon.
Bawang putih dan merah utk menumis.
Sedikit minyak.
Sedikit kunyit.
Santan. (santan segera pon boleh gak.)
Garam secukup rasa.

Cara membuatnya.
Sila google..:P
Alaa..senang jer...tumis bawang putih + merah menggunakan sedikit minyak jer ya psl santan td dan berminyak. pastu masukkan santan, sedikit kunyit. kacau2..then masuk bahan2 seterusnya kat atas tue. garam taruk last sekali..:P


# rajin kan saya masak! leh makan ptg nanti..kah kah...

Monday, July 23, 2012

Berebut SUAMI...

lokasi : dalam kereta menuju parking lot after balik dr shopping2..

umi : abang...bla..bla..bla...
nureen : kenapa umi panggil abang dkt abah? ooo...abah suami umi kan?
umi : ya la...
nureen : abah pon suami nureen juga.
umi : eh..abah tue suami umi. nureen mana ada suami psl kanak2 lagi.
nureen : betul lah..abah tue suami nureen juga.
umi : ok lah..ok lahh...
abah : senyum jer psl mmg umi dan nureen slalu gaduh2 manja camni! haizz!

gambar sekadar hiasan.

budak yg makin hari makin bcakap non-stop.

uols yg ada anak2 sebaya mg daughter sure tak terlayan nk melayan diaorangkan??

A moments...

Masa : pagi, 3rd Ramadhan 1433H...
Listening to Red.fm.
Lokasi skrg : kt working table-opis, before masuk meeting yg memboringkan...:P


Don't go for looks, they can deceive. don't go for wealth, even that fades away. go for someone who makes you smile because it takes only a smile to make a dark day seem bright.

lokasi: kenny rogers roaster, 1st avenue, penang.

Friday, July 20, 2012

Salam Ramadhan utk Semua...

Assalamualaikum...

Salam Ramadhan buat semua..especially buat my readers yg  tak jemu2 datang...sedih sket kerana permulaan Ramadhan saya tak dapat di sambut seperti yg dirancang. Saya rancang nak start bawa Nureen ke surau utk solat Terawikh insyaallah..start berkhutbah kat dier bila berada kat surau nanti bla..bla..bla....Tapi.. (Dot..dot..dot! :P)

Banyak entry kat sana sini teruja dgn kedatangan Ramadhan..Saya mmg teruja..(Siap umah pon dh di transformed!:P)

Harapan saya agar penghayatan Ramadhan tue saya gunakan sebaik mungkin...

Makan tanpa gelojoh kengkwn..dan jgn membazir...

Dan yg penting......

Senantiasa senyum walaupon dlm kepenatan menjalani ibadah puasa...

Agar.....

Keimanan dan ketenangan diri dapat di perolehi dengan lebih baik dari hari2 sebelumnya...umpama ketenangan melihat lautan membiru...:)

Akhir kata...Salam kemaafan seandainya sepanjang berceloteh disini menghiris hati pembaca2 sekalian...Yang buruk dari kita dan yg baik datangnya dari Allah S.W.T.

Nota kaki: Saya akan less down menulis sepanjang Ramadhan nie...take care yer!

Thursday, July 19, 2012

Malam..

'Life is too short to wake up in the morning with regrets. So love the people who treat you right, forget about the ones who don't and believe that everything happens for a reason. If you get a chance, take it. If it changes your life, let it. Nobody said that it'd be easy, they just promised it would be worth it.'

Outing recently at night....amik aura + panorama malam di tengah2 kesibukan kota. Syiok juga bila spend ms sesama cmni....

tetiba anak dara saya mmg sporting berposing...bapanya dah tentu ler! ekekeke..:P

Nota kaki : spend masa bersama2 tak kira ler malam ker, siang ker, tgh malam ker, awal pagi ker, sesudah subuh ker...mmg syiokkkkkk!

Nak captured gambar mlm guna DSLR mmg sgt2 rumit kerana cahaya yg limited. gambar akan jd byk noise...kecuali guna lampu kunang2..saya mls nak bw lampu kunang2 tue...

Haizzz! Kenapa Tak boleh? Help..help..

Saya nyer blog template nie dah tak allowed utk upload picture..samada profile picture or kat header with notification msg 'your picasa album was hit the quota storage volume' lebih kurang camtu ler. Tapi utk buat entry, still leh upload gambar lagi. Confius2!

Memandangkan saya merupakan seseorang yg suka sangat menukar header, angan2 tersebut terpaksa diabaikan...


Nota kaki : Korang semua mmg awesome...murah dgn sikap bantu-membantu..sayangggg uols!

Ngeri | Buat kasut ker..Handbag ker..mmg best nie..:-)

Tengok picture yang Acik upload kat fb dier. Ingat kan dier tipu..mana tahu kot2 amik kt mana2..

Ngeri tul saya tgk batik2 nie! geli!!

Kelakar pon ada bila Acik tag pic nie..
'10ft+..makan ayam mak yg dibedil oleh my dad..'

Perkataan dibedil tue yg tak leh tahan tue..ekekek..:P

# siap seloroh ngan adik-beradik suma..'Buat sup pon sodap nie!'

#Nota kaki : geli + ngeri....

Wednesday, July 18, 2012

Nureen bertemu jejaka pilihan hati...

Eh uols..jangan salah sangka yer..
Maksudnya...princess saya nie mmg rapat giler dgn sepupu dier nie. Anak bongsu kakak sulung saya..Ku Mohd Afiq. 2 tahun older than Nureen.. =,=

See..setiap gambar bersama sure nak peluk2..kelakar jer rasanya! budak2 kan...

Scene bersama yg Mesraa gitew! haizz!

Ada satu moments tue mmg saya dan suami gelak besar bila Nureen cakap...

'Abang Afiq, Kita kahwin nak?'

Nota kaki : sepupu pon boleh kawin kan..:P

Gieyana's Random Photo..:-)

Assalamualaikum...

The moments yg di rakamkan baru2 nie....

saya bersama 'adik' saya yg dah try baju raya dier. Kain nie Nad yg kasi, then masa balik kg ritu my sis dh siapkan baju Nureen. So, apalagi..menerai ler..:P

My hero yg posing poyo kat rumah tumpangan..opss! Kat rumah masa tua nanti..wuwuwu 

Pemberian Ayah dari Tanah Suci...size 'S' tp besar psl size org2 arab kan..so kena adjust sikit..Nureen cakap baju tido! haizzz!

Tauge! sedap bila cmpur dlm mee goreng or kuey teaw..bagi rs rangup2 gitu. Tapi ada org tak suka makan kalau tak well cooked. Siapa? Oh..suami saya! hihihi

ohh..ini mmg heaven kalau buat air asam...sedapppp bila cecah dgn sup ayam or daging! 

dan last but not least...

Saya tanpa sepalit make up...jgn tertipu yer! ini adalah effect dr lampu rumah utk hari tua semata2..kik kik..

# eh uols..meh joint free giveaway dari Trend Micro Malaysia. Giant Voucher.


Tuesday, July 17, 2012

eh eh..Ingat KL jer ka sesak sana sini...:P

Assalamualaikum...

Haizz! Lupa nak transfer pics..so entry pon so so jer la...aci kan..:P

Hari nie kita sembang2 pasal kesesakan jalan raya...
Memang sakit jiwa kan bila berada dalam situasi ini...
Tambah2 lak bila ada kereta yg tanpa segan-silu memotong garisan..
Sama juga ler bila kita tengah syiok2 berbaris nak beli barang ker, beli tiket wayang ker, naik cho-cho train ker, tetiba ada orang potong garisan...
sakit hati wooo!..:P
(dalam hati nie Tuhan jer yg tahu..tapi sabar2)

Eh..Meh nak citer situasi kat Atas Jambatan Pulau Pinang...(Yang mmg stay kat Penang mmg tahu ler kan..)
Nak tahu tak? Byk sangat kereta suka duduk kat lane tgh...bersiar2 dengan penuh perasaan..
Kadang2 saya wondering kenapa mereka suka sangat memandu kat lane tgh tue..
something special ker??ekekeke..:P
Pastu kalau nak memotong, terpaksa ler guna lane kiri or kanan...so nampak bersimpang-siur kereta memotong kat sana sini..
Pastu kan...kerap sgt berlaku kemalangan maut kat Jambatan tue..(so hati2 guys bila memandu kat atas bridge yer)
Paling kerap adalah motosikal. Dulu masa diaorang expand jambatan tue, ingatkan nk buat lane utk motosikal juga..tp tidak...
at least boleh ler prevent kan...


Meh nak citer situasi kat Bayan Lepas lak kalau hari Jumaat...
Eh bukan Bayan Lepas jer..
Keseluruhan Island...disebabkan oleh Penang Bridge yang super duper Jam..
Mainland ler penyebabnya.or kalau berlaku excident..
Mana2 tpt kat Island akan sesak teruk..
Perjalanan balik umah 15 minit jer menjadi 2 jam ooo...pengsan!
Pastukan...banyak org suka langgar lampu merah..tp bkn kereta..motosikal jer..
Kalau kereta yg langgar lampu merah selalunya kat Sarawak! keh keh..

Ok..nanti sambung cerita lagi...busy lah...



#sakit jiwa bila berada dlm kesesakan jalan raya...tapi nasib baik dikelilingi laut..at least boleh tenang jer mata memandang...:P
#syiokk tgk Nureen...2 yrs old time nie..

Monday, July 16, 2012

Weekend yg super BEST..:-)

Most of the company kat Penang nie still close..Public Holiday..syiokkk! :P

Weekend yg best bersama mereka berdua..

# Nanti2 lah citer..:P

Thursday, July 12, 2012

Aziz Tomyam &Western Food | Dinner di sini..

Terima kasih buat uols yg sudi datang sini..this week mmg tersangat2 busy! (Mcm sedang sibuk bodek boss kekdahnya! :P)
Saya mmg balik lewat but hari ni tepat 5.29pm saya nak tunggu depan pintu psl nak scan + tumb print tepat2 jam 5.30pm! aci kan?? ekekeke...
So nanti boleh pergi Char kuey Teaw Sg Dua utk makan lagi! sila jeles k! kah kah..:P

Ouch..smlm lepas hubby fetched kat opis, Gieyana + team pergi menjamu selera kat sini..just a simple menu yg we all order..:)

She bedal fresh apple saya! haizz!

Tetiba rasa mcm gediks jer posing camni! kah kah..:P

Mcm gemokk jer kamu! ekekeke..sibuk update statu kah? :P

Hubby order porridge..tp Nureen yg bedal!ekekeke
The drinks..

Ini Nureen punya! saya mmg demanding..not oily + spicy for da kid ok! :P..tapi pedas juga ni! hzz!

Dan ini makan dgn porridge td...

Eh eh..saya punya???

Cuma mee ladna jer...sedap juga...(Gambar termiss utk upload kat sini..:P)

Oh ya..kedai nie terletak dkt Tokong Ular, Bayan Lepas....ada byk lagi deretan kedai makan kt sini...boleh cuba mcm2 menu lagi k..:)

Terbang dari JAUH...

9 jam gak tue nk sampai...

Kurma Nabi= sekilo $100 Riyal
Kismis = lupa nk tnya...
Kekacang = lupa nk tnya...

# Sangat bagus kalau di makan setiap hari kan??..sebelum makan...selawat ke atas Nabi.
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَامُحَمَّدٍ وَ عَلَى آلِا مُحَمَّدٍ  

100 Saudi Arabian Riyal
Buying = 84.5065
Selling = 84.8933
(Sumber: www.bnm.gov.my) date 12/7/12.


Wednesday, July 11, 2012

Berblog harus Ikhlas..

Terpandang entry nie [berblog-harus-ikhlas-minat-bukan-kerana] kat blog Eyriqazz.Com..Serius saya jatuh chenta. Suka sangat dgn entry nie..

Saya sangat setuju dgn kata2 Filla..[http://kasihaleeya.blogspot.com/]
Ampun saya copycat dari blog Eyriqazz yer..saya ada tinggalkan jejak kat blog Filla.


Ini Screen shoot saya ambil dari belog Eyriqazz dan saya sgt sokong berjuta2 %..Eh Aci tak?..hihihi..:P

# Minat - Yup, dalam apa jua yang kita lakukan, minat memang penting.


# Harus Ikhlas - Yup, kalau paksakan diri,lama-lama kita akan boring. Mulala blog bersawang atau mulala buat cerita yang follow the crowd. Orang citer pasal "Si A Meninggal Dunia, kita pun nak follow.". Artis ni kahwin, kita pun nak follow. Tak salah, kalau betul-betul minat nak bercerita.

# Bukan kerana wang semata-mata - The money will come sooner or later kalau minat diletakkan di hadapan.

#Share good tips & Info - Yup, people love it.

#Sentiasa update - Tepuk dada,tanya selera....Suratkhabar kalau berita sama selalu pun,tentu boring kan?

#Jangan Tiru Orang Lain - Originality itu penting. Itulah yang membezakan kita dengan beratus ribu penulis blog yang lain di Malaysia....
Komen saya : Ada juga org yg suka tiru orang lain tau. Maybe minat @ mmg dah naluri meniru tue ada..Ada yg suka tiru saya ka? ekekek..:P

Nota Kaki:
Alhamdulillah..so far dapat ler rezeki dari Nuffnang walaupon tak ribu-riban macam Eyriqaz. Sentiasa bersyukur dgn apa yg ada dan tumpang gembira dgn rezeki kengkawan..Boleh terjah blog Filla kalau nak mengenali dia yer..humble jer orangnya..:)

WW : Terima Kasih Nuffnang

BE yg menari2...Boleh menabung utk tabung holiday over the sea next year on my birthday! Ouchh...
Terima Kasih Nuffnang dan advertiser yg sudi select my blog.

Tuesday, July 10, 2012

Malaysia people love to speak Manglish..

(Manglish = Malay + English..:P)

Certain sentences yg selalu diguna-pakai...ekekeke

Open the fan/ open the television.

Can or not/ Want or not?

Let's go lah, OK lah!

Where are you stay?

You don't know one.

I wait for you lor.

Ah ya! Why so sad?

This one ah?

Alamak?

# Oh My English....
betul kan? penggunaan English dalam rutin seharian di campur-adukkan..haizz!

Monday, July 9, 2012

Dua GENERASI..

opps! ayah tercekciii!tapi bukan aurat kan..:p

sweet kan! sapa nak teka apa yg berlaku?

Friday, July 6, 2012

Dine IN..

Cantik tempat nie...skrg nie mmg tumbuh macam cendawan kalau kat Penang nie! setiap Mall ada dan byk outlet2 kecik kat tpt2 strategik amnya...

Antara interior kat outlet nie yg plg unik...selalunya biasa2 jer...:)

Tgk menu dah tahu kat mana kan! tpt syiok lepak2...ni feveret anak dara tue! dia yg request nak dtg sini! ouchh..demanding kamoo! :P

Pastu, dia dah pandai kasi arahan utk Ummi dan daddy posing..but daddy refuse! tgh download game Airport tue ar! keh keh..:P

Alaa...pandai lak berposing manja yer! ekekeke...:P

Suka betul interior kat sini...

Eh..Ummi pon tak lepas peluang gak nk posing..:P

Kalaulah daku leh angkat Globe nie! HAHA..Nureen berangan! :P

Lokasi : Old Town White coffee, Dublin! OpsSs...Bukanlah..kat2 ngan office hubby after balik melawat my friend recently..kat Georgetown jer! 


New Found Hobi | Game Airport City..

Hobi anak beranak for timebeing padahal game nie dah lama dah! =.=


Daddy gosok baju = sambil layan!
Nureen bangun pagi = terus cari tab + layan..
Ummi buat kerja umah = sambil layan!

^_~ kah kah...dulu layan Farmville kejap jer! Korang??