"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Friday, August 31, 2012

LIVE | Holiday....

Alhamdulillah.....sampai ke destinasi dan now nak relax2 jap..sekejap lagi keluar jenjalan...:)
Lama tak bawa anak dara sorang tue jenjalan...suka sgt dier n setiap ms dalam perjalanan tue keep asking..'tak sampai bili lagi kah?'...
Adess..penat nk jawab woo.......


Thursday, August 30, 2012

Mengira DUIT....

Assalamualaikum....

Terima kasih boss psl appoint saya sebagai penyimpan kira-kira yg membuatkan saya x senang duduk haa! ouchh..busy won! tak dan nak ke toilet kekdahnya!:P haizzz!

First day datang kerja, mak senyum sampai telinga...dpt announcement yg dluar jangkaan..alhamdulillah..(Senyum lagi!)..

Eh, this weekend saya away...planningnya nak buat open house tp dpt lak invitation ke open house..so tak jd ler my open .cuma, this this nk cuti2 bw Nureen ke 'bilik'...dekat jer haaa...

Ok, last but not least..saya nk continue kerja haa..harap2 rini dpt balik awal..dan TERIMA KASIHHHHHH (read ala2 Alleycats) psl uols tak segan silu dtg ker Gieyana.Com nie..saya nk reply komen pon non-sempat beb! haizzz!

With Love : Me.. <3 p="p">
Nota kaki : Story psl raya, sila tunggu berabad lamanya lagi yer! kah kah..

Tuesday, August 28, 2012

Banyaknya Raya Gift..:-)

Semestinya tentu Nureen pon suka...:)


# Dah kembali bertugas dgn mood yg berbunga2..ghamainya officemate yg rindu rupanya...
# kejap lg confirm saya twinckle2 little star psl pkul 2 pagi br reach Penang psl emergency balik ke AS semalam! haizzz
# story Raya nanti ler..saya buat sekaligus..ekekeke..:)

Saturday, August 25, 2012

Conflake Version Gieyana..Done!

Bersiaran dari rumahku syurgaku kt kampung.....
gigih bawa balik oven psl nk buat conflake nie psl brg2 semua dh beli..sayang lak kalau x buta kan..nnt confirm terus x buat! Ekekekekeke...

Kejap lg nak ke Alor Setar nk cr tudung...:)


Thursday, August 16, 2012

Biskut Almond London saya for this year..:-)

Assalamualaikum...

Phewww! [sambil lap ketiak!kah kah] busy siut! rush nak settle kerja di sana-sini macam wakil rakyat kekdahnya..Tengok jer gambar Nureen yang dok tersengih terus tersenyum lebar jer Ummi  nie!

Teringat adegan tiap2 pagi masa kejutkan Nureen, Ummi akan berjenaka ketawa riang-ria utk createkan positive thinking pada diri Nureen. [clap3x banyak kali pasal mertua dah puji..:P]
seriusly..cuba lah kengkwn..usap2 manja kat kat badan sambil cakap..'please brain, wake up! you have to go to school sambil geletek2 manja!' Pastu puji dia setinggi melangit cakap, you're cleaver! cute dan bla..bla..blaa....

Ouch...dah melalut sudah..Jalanraya dah makin lengang..tapi kat sini still macam biasa..cuma dapat rasakan perjalanan menuju ke office lebih best dari biasa..

Oh..bercerita pasal kuih raya..dah settle buat kuih nie...secara tripple..me, Nureen dan suami...Syiokk bangat!
kiranya ini adalah edisi kedua. Dan insyaallah tiap2 tahun saya akan buat. Kali nie permintaan banyak sket..
Alhamdulillah dengan kudrat yang ada nie dapat juga buatkan utk mertua, mak dan my sis...[yeayyy, senyum sampai telinga!]

macam budak nie senyum lerrr! nie masa dia nak tolong buatkan kuih malam tue..
Ummi say: Nureen, please clean your hand properly before start ok!


dan tadaaaa...saya cairkan coklat bar tue menggunakan walnut oil..pastu second time tue lak guna corn oil. nak guna butter pon boleh. Oh ya, saya letak sedikit perasa vanilla utk kasi wangi sikit..:)

#eh, malam nie nak buat conflake senang tue lah...dua jenis jer kuih saya buat. You all semua confirm tunjuk2 jer kan..



Wednesday, August 15, 2012

Salam Aidilfitri buat semua..:-)

Assalamualaikum....

Sedihnya bila Ramadhan dh makin ke penghujungnya....Mohon agar dpt dipertemukan lagi dengan Ramadhan Al-Mubarak tahun depan...Indahnya Ramadhan yg tak dpt diungkapkan dgn kata2...:)

Dikesempatan nie, Gieyana.Com ingin mengucapkan Salam Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin buat semua readers Saya yg di sayangi....kengkwn2 rapat dan juga kengkwn aam maya nie...:) (ececece..macam nak tuju lagu kekdahnya! eekeke..:P)

Dan hati2 dijalan raya dan berbahagia hendaknya menyambut perayaan bersama dgn yg tersayang.
..:)


#jemput ler dtg rumah yer...:)
Malas nak buat E-card psl tak ada masa..pictur credit to Google.com

Kita KAYA...

Kaya campur dengan butter memang sedap bila makan dengan roti..ekekeke...:P


Ummi : Perghh Nureen..cantik giler kereta tue..(kereta Volvo edisi orang kaya di depan)

Anak : A'aa la Ummi..cantikk....Kaya orang tue...

Ummi : A'aa kan..

Anak : Ummi kaya tak?

Ummi : Ummi kaya..kaya dengan kasih dan sayang..

Anak : Ooo..Abah??

Ummi: Abah kaya juga..Abah Kaya dengan kasih sayang.Nureen kaya tak?
 
Anak : Nureen tak kaya lagi pasal Nureen tak da duit...



Budak nie mmg cakap banyak skrg..kadang2 poyo gak macam Abah dier..ekekeke..:P

Tuesday, August 14, 2012

1st time Iftar kat Luar..:-)

Assalamualaikum...

Hari ini rasa penat sangat...mood dh menyeberangi laut cina selatan kot rasanya! ekekeke...:P

Oh, planning this Ramadhan tak nak berbuka kat luar. Tapi dek kerana terbayang2 serta teringin nak makan, paksa diri utk keluar although penat balik ari kerja meredah jam kebelakangan nie...

Eh..layan photo gedik dua branak dulu..Besok saya story Insyaallah..tu pon klau sempat transfer gmbar! Banyak benda kena settle nie before balik kampung... =.=

Monday, August 13, 2012

Pictures captured by Gieyana Junior..:-)

Assalamualaikum

Selamat bertugas semua! gila ko Jah...pagi nie mmg terbabas giler psl tertido..tgk jam sudah pukul 8pg. Nureen pon lewat g school! Nie gara2 penat marathon semalam lah! Nanti lah saya kongsi cerita..

Baru2 nie saya kasi Nureen ambil photo melalui DSLR tue..before nie hanya menggunakan handset jer! Ok juga hasilnya psl semua pic nie adalah mode manual yer!

Seisi Iftar kat luar...
Comment Ummi: Nice Nureen..leh dpertingkatkan lagi..focus point main belasah jer tue n nasib baik ngam2 muka hubby! kekekeke

Oh..gambar Ummi stim pon kamu snap yer! kah kah..:P

Oh..ini Iftar kat luar lagi..tapi hari yang berlainan...sengihhhh!
Ini masa shopping kat Parkson Gurney..berbaloi2 Ummi shopping smpai kempis poket.gambar sedikit blur...HAHA

Oh Ulangtayang lagi...lokasi yg sama but different position sket..gambar ok lah..:)

Last but not least....

Meh layan gambar candid Nureen amik! lalalala..

#Pasni senang sket ar nak bergambar  berdua ngan hubby psl leh ppoint Nureen jd photographer..kah kah..:P

Nota kaki : Saya suka gila pakai tudung nie! lalalalala  €€

Friday, August 10, 2012

Ummie..Saya nak bergambar lah Ummi!

Seperti tahun-tahun berikutnya, hamper raya nie dh jd satu kemestian saya dapat. Alhamdulillah...
Tapi kan, isi kandungannya kdg-kdg tahan smpai raya berikutnya..ekekekekeke...(tak terasa nak makan)
Dan selalunya hamper nie post ke kampung jer...kasi kaum-keabat habiskan..lalalalalala...

Budak kecik nie semalam tetiba jer rasa gedik nk posing ngan hamper nie..sabar jer!

Wednesday, August 8, 2012

Kari Daging dgn Rebung

Pernah makan tak kari daging bersama rebung? A week before puasa tue, mak dgn sedara-mara bergotong-royong buat makan2 sempena kenduri kubur. Kenduri kubur tue maksudnya, semua org kg bergotong-royong membersihkan kwsn perkuburan di samping melakukan majlis tahlil utk mereka yg sudah meninggal dunia.

So, mak dan the gangnya masak nasi dan salah satu dari main dishes dier adalah kari nie..seriusly sedap sangat..Masih terasa kesedapan kari gotong-royong nie...So, balik kg weekend baru2 nie, mak bagi rebung..(rebung nie ambil kat kebun, ayah ada tanam pokoknya.)

So,saya bawa segala jenis kelengkapan utk buat kari ni dari kampung. Seronok bila balik kg psl mcm2 leh angkut bw balik. Serai, lengkuas, petai jeruk, rebung, pisang dll.. penuh bonet keta! Haizzzzz.!

Dan hasilnya, lunch tadi sempat balik masak kari nie..Harap2 sedap lah! Kah kah..:P
Jangan terliur yer..tp td masa masak pon dh terliur! ekekeke..makruh tp nak buat camna kan psl balik nanti tak sempat nak masak..:P

Nak resepi? senang jer..cara masaknya macam gulai kawah. Kena ada kerisik, lengkuas, serai, halia. tapi tak taruk halia pon psl cari td tak jumpa...ekekeke

WW | Favourite.

Semalam buat..di bantu oleh suami dan chef kecik..seronok sgt rasanya..



Tuesday, August 7, 2012

Lelong..lelong..sapa nak..sapa nak!

Assalamualaikum..

Kembali bertugas dgn mood dan semangat yg membara kekdahnya! Suka tahap gaban bila dapat balik kampung! Meriah wooo! Macam2 menu ada! Tambah lak Kak Long yang expert dlm bab masak-memasak nie!

Oh ketepikan bab masakan..stg takut ada yg tertelan air liur! Opsss...:P
Giler ko bedah..semalam singgah kat Gulatis, saya nak beli kain utk Nureen buat kain sarung susun tepi psl Kak Long dh siapkan baju utk dier....perghhhh, meriah ko! Macam2 adadgn pelbagai $..Boleh meroyan wooooo! Sila terjah Gulati`s yer kalau nak buat baju....:P

Kain petak2 comel tue utk buat kain sarung Nureen..me terbeli polkadot comeyy tue...murah jer..kain cotton printed RM20 utk  4 mtr..Nureen punya kain check Silk...so rega dier pin ber'check2..:P

Saturday, August 4, 2012

LIVE | Terbiar nya....

Alhamdulillah dah selamat smpai kat kampung...

seriusly umah saya kt sini mmg terbiar! Kah kah..
besok lah bertungkus lumus housekeeping...lagipon raya nanti we all akan berkampung kat sini afte beraya kat umah mak dan mertua..:


Friday, August 3, 2012

Balik kampung jom!

gambar plg sweet Ayah ngan Nureen..tak sabar nak balik..Isnin Public Holiday! Haizz...:

Musibah dan Dugaan..

Hari Jumaat yang indah...
Positifkan diri agar hari ini menjadi lebih baik dari semalam...

Sure semua tersengih2 haa baca my previous entry yg sekadar berkongsi cerita...[tak-patut-buat-camni-tau-kalau-time ]

kalau anda di tempat saya mcm mana? mmg trbahak2 haa saya gelak!

Tapi satu jer saya nak tegur, kalau anda di tempat saya jangan la menegur dgn kuat..adalah baik pretending mcm tak ada apa yg berlaku. tak baik buka aib orang walaupon berlainan agama..tambah lak di bulan yang mulia ni..

Gambar kredit: ILuvislam.com

Ok, Tazkirah kita di hari yang mulia nie...berbalik pada tajuk kat atas..tuan2 dan puan2 yang dhormati..ececece..macam syarahan lak kekdahnya...:P

Manusia di muka bumi nie tak lari daripada musibah dan dugaan..Yang kaya dengan caranya dan yang miskin dengan caranya. Ada diberikan dugaan dari segi kewangan, dari segi perhubungan, kecelakaan dan sebagainya...

"Sungguh menakjubkan keadaan orang yang beriman, kerana semua perkara adalah baik baginya, dan itu tidak terjadi kepada sesiapa pun kecuali kepada orang yang beriman. Jika dia mendapat nikmat, dia bersyukur, maka itu baik baginya. Jika dia ditimpa musibah, dia bersabar, maka itu pun baik baginya." (HR Muslim).


Ada yang sabar dan tabah namun ada juga yg mempertikaikannya....
Bila akal dikuasai minda, manusia lupa pada diri..lupa utk senantiasa Redha..lupa utk sabar...dan lupa untuk menahan diri daripada sentiasa berfikiran positive. (Peringatan utk diri  juga utk sabar dan yg pentingnya redha).

Artikel : [Pedoman menghadapi Musibah]
Kita pon tahu kan, Dugaan atau Musibah yg diturunNya utk setiap umatnya adalah mengikut kemampuan kita sebagai insannya yg lemah...

Nota Kaki: Sabar dan Redha tu perlu dalam diri utk menjadi lebih baik dari semalam. Dan pasti ada hikmah di sebalik setiap dugaan dan musibah tersebut.
Dibolehkan kita utk berkongsi setiap dugaan/musibah tue psl dapat juga sahabat2 disekeliling memberikan moral support dsbnya..namun, kalau berkongsi secara berterusan, ia seperti mempertikaikan dugaan yang diberikanNya..

# Dugaan yg dilalui oleh Pn Yanie. Kalau kita tak dapat berikan sumbangan dari segi wang ringgit, cukup lah sekadar doa pada beliau agar cepat sembuh dan tabah. sedih bila baca entry kat blog Eyriqazz nie.[luahan-hati-ibu-tunggal-alia-haryanie.]

Thursday, August 2, 2012

Tak patut buat camni tau kalau time shopping...

Assalamualaikum....

Lokasi : Salah satu Mall kt Penang.

Sepasang suami isteri berjalan2 smbil berpegangan tangan tanpa ditemani oleh anak dara mereka. Best juga psl tak payah nak berkejaran main kejar-kejar..lalalala..


Si Isteri : dapat la belek brg2 idaman hati.
Si Suami : dapat ler belek2 gadget2 IT dan seumpamanya dgn penuh perasaan.
Heaven!!!

Nak tahu ker??

Apa yg berlaku pada pasangan suami isteri nie??

Harus la kan!!


Meroyan kalau ada sale sana sini mcm nie...2 hari 3 ribu pon leh habis! haizzz!

Si suami dan si isteri sedang membelek2 baju kat bahagian lelaki kat Parkson.
Tak ramai orang pon psl buka waktu peak season...

Rasanya cuma pasangan nie jer! then suddenly, ada seorang mamat bukan muslim turut membelek kat rak yang sama.

Itu bermakna, si suami dan mamat tersebut berdiri bersebelah. dan si isteri sedikit kebelakang...

Apa yang terjadi??

Masyaallah, bau telur busuk yg begitu dasyattt! haizzz!

Si isteri terus pergi pada si suami..
'Abang..mamat tue kentut!' bisik si isteri..
Eh, abang tak bau pon! kata si suami..

Then suddenly, si suami bergerak dgn cepat utk beredar..

Kenapa bang?? ckp isteri..

Yaa rabbi! busuknyaaaaa....

Tak dapat nk shopping byk2 camni! spoilt jer haaa...:P

# agak2 leer kalau nk buang..pergi ler jauh sket! kah kah..gelak guling2 aihhh!


# picture kredit to Google.

New 'family members'...

Cepatnya masa berlalu kan..sudah 13 Ramadhan...
Alhamdulillah syukur dikurniakan suami yg baik & penyayang..ececece..ayat bodek husband nie! :P
Pagi nie mmg penat sgt2 setelah dua hari cuti yg dipenuhi dgn aktiviti padat. So, rini dia yang sediakan sahur pagi ni. Fuushhh!! (Sambil sapu peluh di kening! :P)

Oh..entry suka2 jer sebagai warming up! so mari kenali family members saya di bulan Ramadhan nie... =.=

Ini dates with almond and coated with choc..'Yusoff Tayobb' sla baca ala2 iklan kat tv tu ya! ekekek..sedap nih! now dh naik harga but dpt special $ psl kawan suami beli borong kt factory dier..

Welcome back maxis! Saya terpaksa subscribe balik nie psl nak dptkan tax examption drpd PCB deducted nie!
Tapi kali ni ambil yg unlimited speed whereby $$ pon kena bayar lebih..haizz! sim card dier leh direct cucuk kat tab or masukkan kat modem kalau nk guna lappy.

Ouchh..Nureen punya! seketul $12.90..terpaksa beli semalam psl dah tk larat tunggu dier cuci mata kat Toy'R Us tu...kalau mkn kat Kenny Rogers pob kenyang nih! Budak2 kan....haizz!

Oh! yang nie pon member Gieyana + team nie...sedap kurma nie..susah nak cari paket camni kan! beli byk2 juga utk buat stock..

# Uols macam mana? sure byk gak kan new 'family members' bulan nie! ekekeke...

Nota kaki : family members = gadget. :P €

Wednesday, August 1, 2012

Ke Seberang laut...

Assalamualaikum...

Ouch..sunyi sepi blog kesayangan saya nie..ada yg rindu kah? Ayat perasaan tahap dewa! :P
Sorry yer psl saya perlukan tumpukan perhatian pada sesuatu yg lebih penting dlm hidup..ececece...
ulangtayang gambar comey saya sebagai pengubat rindu korang kan!!kah kahhh..:P

Banyak aktiviti2 best tahap gaban berlaku lately...
Shopping barang2 kelengkapan raya kat Jusco last weekend but tak beli pon psl malas nak bebut dgn org ramai...this weekend lah pergi Gurney..
Then shopping baju Nureen kat Sunway Mall smlm..still ada benda nak beli agnih! (Tamak ummi kan!:P)
Then, spend $$ untuk `Kekasih gelapku` | Ouch time nak raya nie ler dier pon nak g `saloon` gak..haizzz

ok..uols..selamat bekerja yer! Title entry tak kena pon dgn entry! HAHA..

#cuti rini..besok confirm meja daku penuh dgn document..Financial closing! Huks! :P