"PERHATIAN: Setiap isi kandungan di dalam blog ini adalah hasil kreativiti Penulis semata-mata. Setiap penulisan adalah tidak bermaksud utk menyentuh sensitiviti mana-mana pihak. Sekiranya terdapat ayat-ayat yg menyentuh sensitiviti, ini adalah secara tidak disengajakan dan penulis memohon beribu kemaafan. Dilarang sama sekali menerbit, menplagiat isi kandungan blog ini tanpa kebenaran Penulis. ~ Gieyana"

Gieyana & Co ® : New Entry

Friday, January 4, 2013

Kalau nak ikutkan kereta saya lagi baru dari awak tau!


Sekadar berkongsi..yg baik jadikan pedoman dan khilaf datangnya dr diri sendiri...

Hari nie cukup ler seminggu kata2 dr seorang pakcik yg umurnyer mungkin dh ada cucu...Pagi tue gigih saya nk pakai baju kurung cantik2 pergi kerja...Dah lama dahhh (read as Tun M ms umumkan perletakan jawatan dier as PM dulu) tak pakai baju kurung..selalu pakai long dress or long loose long skirt jer kalau jumaat.. Dan yg penting, meraikan jumaat seperti merayakan hari raya.....nak pakai serba cantik dan mood serta perwatakan pon cantik laa...


Tapi hari tu mmg serba tak kena bg saya...ada luahkan perasaan dkt Bff..usually kalau too personal mmg sy luahkan kt dier dan suami saya..but depend pd keadaan laa..takkan smpai mslh susah nk buang pun nk luahkan kan! Ngeh3..stg yg mendengar says..'ko x der masalah lain ker G! Masalah berak lak nak story! Apa kes! '...

Biasa ler manusia kan..ada up n downnyer..mcm roda gitu....baru saya ingat..hari tue saya pakai baju polka dots yg bertuah tue la....

Bermula dari tak tau nk makan apa..kdg2 saya dgn lunch partner mmg mental block nk g makan kt mana..sy yg drive dan selalunyer mmg sy..dulu sy rs mcm x ikhlas jer psl asyik sy jer nk drive....biasa ler namapon manusia kan! Ngeh3 lagi yg keberapa kali...

Dia mmg takder transport..hrpkan suami dia jer yg menghantar dan mengambil..lastly sy redha..dan menganggap, ini adalah salah satu saham yg sy dpt dgn bw dier keluar mkn sm2...


Ok2..back to the point..saya kalau nk cerita sesuatu perkara mmg berbunga2..tetiba rs x ubah mcm mak..nk g satu destinasi te sepatutnya jalan straight ja..tp sy check point byk tpt..baru indah kan sesebuah ceita tue..macam tue juga ler dn jalan hidup...baru la MESRAAAA......

Ok..ok..saya tahu! Nak story dh la ni...

smbil jalan2nk g parking keta n dok decide nk makan apa..tetiba leh la perasan kunci keta ttinggal atas meja..kangg dh berpeluh2 makkk nk patah amik kunci...(masalah mls nk naik tangga la nie! :P) Last2 kite decide makan kat Nasi Campur Mak Long dkt Jalan Mahkamah, B.Lepas dkt2 ngan Eport sinun..jauh gak tue tpt menchekik...hihi

Masa nak parking tu mmg rs x sedap hati jer...tp tawakkal jer psl parking kt lorong blkg umah org..before this bkn laluan org dok lalu pon..boleh lagi kalu sebuah kereta sedan nak lalu..time kami smpai tu mmg dh tak dh tak der tpt lain nk parking dh...

So i assume mmg tak da org lalu...my assuming tu meleset sama sekali...nmpak seorg kelibat pakcik yg dh tua bersunglasses dok cr owner kea yg suka-suki parking tue (saya la tu! :P)
Time tu saya tgh queue nk amik nasi psl awalnyer sy lets kwn sy amik dulu psl sy nk reserved meja...dh la satu kerja lak nk tunggu nasi yg sedang msk but x brp nk ready...

Then kawan saya dtg kt sy..'G..pakcik tu suruh ubah kereta! dia nak lalu..nk g solat jumaat..dh la tu ms approach sy tu salam pon x bg! At least bg la salam!'...'Oh ya ker? Ok2..saya g alihkan...!

Nak tau tak apa pakcik tu cakap? 'nak tau dak..saya nk g sembahyang jumaat ni..agak2ler kalau nk parking tpt teduh!'..Kalau nk ikutkan, kereta saya lagi baru dari kereta awak tau!' (pakcik pakai keta Inspira)...Amboi..riaknyer pakcik..Takper la..tu cuma kesenangan dunia jer..Bila2 Dia boleh tarik balik..then dia start bebel bla..bla..bla......Sedihnyer ada contengan kt cermin keta depan...nasib baik guna permenant marker jer...x per la..x kisah ler siapa yg conteng, In Shaa Allah, ada balasannya di Sana nanti...

Nak tahu apa reaksi saya dgr bebelan pakcik tue...' Saya senyum jer semanis2nyer..dan says sorry berkali2!...fullstop! Tak der guna kalau nk siramkan air dkt daun keladi..lgpon bukan cara sy..baik kita balas secara lembut tp memberikan kesedaran yg menusuk ke tulang sumsum insteaf of mencurahkan petrol ke dalam api yg membakar...ecececece...

Tak per la pakcik.tu adalah sedikit ujian kesabaran yg Allah berikan pada awak dan i not the right people to judged on u pakcik..tapi igtlah..kesabaran kan landas keimanan..semua org pon tahu psl ni kan...

hahh..sabar jer saya, mcm la pakcik bc blog...ekke

Lebih seronok kalau gaduh2 dgn budak manja nie..gambar sekadar hiasan!

# Yg paling kita takut adalah bila muflis di Sana...story adalah sekadar renungan..kalau nk komen biarlah yg baik2 sajak..sian kt pakcik dan saya..:P...

Prayer is not a "spare wheel' that you pull out when in trouble, but it is a "streering wheel" that directs the right path throughout life.

The Best day of the week is Jummah!

15 comments:

Nad @ MamaZN said...

kak gggggggggg.........
haaa panjang dak? ahahaha..! =)

alangkah bagusnya kalau saya sifat positif mcm kak g ni
sket pun tade rasa nak marah
(walau sbnrnye ada kan? kan? hihi)

nape la banyak sgt rasukan ablasa yang merasuk saya utk ikut kata hati, huhu!

tak suka rase camni =/

Aty_Fared said...

Motip pakcik tu ckp mcm tu..?? Ker aku ni lmbt pick up..heheh... -cube nk bg komen baik nih-;p tp kan G..betul la...drpade dibakar..kan lebih baik disejukkan..:-) sabar jer lah..:-)

MrS. F!zA said...

agaknya mgkin pakcik tu dh kelamkabut sgt kn nk gi jumaat..kdg² prasaan bgitu btmbh amarah smpi tk sedar..hehe

Sidratul Muntaha said...

abis pahala pakcik tu nk gi solat jumaat.
salam kak..
lama tak singha sin..
arini ayu baru masuk kije
ekeke..
pernh taki dgr..
orang yg rajin beribadat tpi dicampak balik amalannya oleh Allah?!

MizzTina said...

part yg dia kata nk g solat jumaat tu dh ok dh.. tp part terrrrtinggi hidung tu mmg sakit hati je dgr.. niat memula dh elok, tp bila riak cenggitu..hurmm..

el said...

tudia nak pi solat jumaat tp siap bangga ngan inspira dia hehehe

lau aku kan g..siap ckp
wooooooooo pakcik pki inspira..ohsem pakcik..terbaiklah pakcik..rs2 ang pakcik tu gelak x hehehe

betul tu kita xyah nak gaduh2 psl perkara kecik ni lagi afdal lau balas dgn senyuman..manisnya senyumanmu ahaks

::NureeN:: said...

yeahhh... hg mmg nk crita 1 benda melalut sana sini..

mmm... pokcik tue kata g2 G.. ada ke patut...

x pe G.. d c2, dh nmpk hg mmg cukup sabar.. klau aku.. mmmm aku senyum ke masam yerr...heheee

ieda said...

hurmmm pakcik tuu nak uji kesabran G tuu .. sabar ye dikk

dan G dh pun berjaya .. dugaan dan ujian dari syaitan tuu .. pakcik tua tuu sbgai pengantara .. ;)

syukurr

wantie said...

sian kat pak cik tu. & kesian kat hang gak.

tetiba aku teringat kes anak bb sitter yg tinggal kat flat sebelah costa villa tu. pepagi datang ketuk pintu umah aku nak pinjam keta, urgant nak pi SP.

Bila aku tanya dia ckp. ada orang parking block keta dia tak leh nak keluar. satu flat tu nak cari kat mana kan..sian dia..

tak pe la G. sama sama kita muhasabah diri.

Zura@Iwan said...

tak per masing2 ada kekurangan diri kan...manusia ada perasaan yang kdg2 tk dpt dikawal..like pakcik tu...terlepas cakap...

kita pula...sbgi org muda, sudi memaafkan kata2 kdg2 mmg myakitkan hati...

kedua2nya diberi ujian kesabaran..

sabar..smile...sangat tenang!

Gieyana said...

Nadddddddddddddddddddddd...

Terkedu tgk pakcik tue hensem sgt ber spec mata..tu x jd nk marah..ekekeke..:P

X per Nad..lumrah ler kalau kata x marah walaupon sekelumit..mesti ada gak..namapon manusia yg lemah kan..:)

Just take its in the positive way psl mmg salah kite..:)

Ieda Zakaria said...

fyd2...nk ikut cam perangai hg la tp rasa2 bole dak??!

ujian dihari jumaat..alhamdulilllah hg kuat kesabaran klu aku x tau la..
yg tak leh tahan conteng depan cermin keta...

ALoNa CintamaniszLite said...

Kalo akak...tersentap jgk laa ngan kata2 pakcik tu.
Kalo akak...selain dari mintak maaf (semestinya kena mintak maaf sbb mmg salah kita, kan) tp akak akan balas balik "saya sedar pakcik...kereta saya ni buruk dan tak trendy mcm keta pakcik. Tp sy tetap bersyukur kerana inilah kereta yg bersama sy susah dan senang. Timakasih kerana menyedarkan sy bahawa kereta sy ni tak layak nk parking kat tempat teduh"................

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

pakcik tu jeles tak sis. ..sbb sis dapat parking tmpt teduh ahahhaaaaa...alahai pakccikkkk...

Liza said...

Hurm.. pakcik tu mesti terasa giler saaat G senyum. Harap2 dia menyesal dgn tindakan dia.